Istapper COLOURBOX

Is fra taket – gårdeiers ansvar

Takras kan føre til alvorlige skader både på mennesker og eiendeler. Derfor er lovverket tydelig: Gårdeiere skal umiddelbart fjerne is og snø som kan representere fare.Gårdeier skal også varsle med fysiske sperrer når det er fare for ras fra taket. Sperrene kan stå i inntil syv dager dersom det ikke er mulig å få ryddet taket tidligere.

Publisert

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

– Det er viktig at gårdeiere er forberedt når vinteren kommer, mener Ingun Medhus, avdelingsleder i KLP:

– Har snøen først lagt seg og henger over tak-kanten, er det viktig å straks sette opp såkalte ”avvisere” og sperre av der det kan være fare for ras – og snarest rydde taket!

Mange gårdeiere etablerer kontakt med firmaer som raskt kan komme og fjerne snø og istapper.

Tidsbegrenset

I byer og bygdesentre må man ofte gå spissrotgang mellom takras-varsler på fortauene vinterstid.Avvisere markerer fare og skal forhindre ferdsel under farlige tak. Men slike varsler skal bare benyttes i korte perioder til taket er ryddet: de skal fjernes senest etter syv dager.

– Det er altså ikke tillatt bare å sette ut varsler og håpe på det beste, sier Medhus.

Kan bli erstatningspliktige

Gårdeiere som ikke rydder taket for snø og is og raskt sperrer av fortauet, kan bli erstatningsansvarlige hvis fotgjengere får ras i hodet.

Politivedtekter i de fleste byer har regler om rydding av tak, så gårdeiere risikerer også bøter.

– I borettslag og sameier er det styret som må sørge for at det blir måkt og strødd både på bakken og på taket, for eksempel gjennom å leie inn vaktmestertjeneste, sier Medhus.

Pressmelding

Vil du holde deg oppdatert i horecabransjen?

Bestill et abonnement på magasinet Horeca i dag

"

Åtte ganger i året byr vi på masse nyttig og interessant fagstoff for deg som arbeider på alle nivåer i horecabransjen. I sin 44. årgang er Horeca den beste kanalen til bransjen gjennom magasinets systematiske og grundige dekning av hovedmålgruppene:

• hoteller, kurs-/konferanse- og andre overnattingsbedrifter

• restauranter

• barer og puber

• utesteder

• kafeer

• contract catering

• kantiner

• institusjoner

Bestill abonnement på magasinet Horeca her

Hold deg også oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev, som blir sendt ut 1-2 ganger hver eneste uke.

Meld deg på gratis nyhetsbrev her

"
Powered by Labrador CMS