Ingvild Steen Nøding

Hvordan dempe kostholdsforvirringen?

Mye av det som kommuniseres om kosthold i media er lite nyansert og til tider lite faglig. Dette mener jeg bidrar til at kostholdsforvirringen i befolkningen blir større, ikke mindre, skriver ernæringsfysiolog Ingvild Steen Nøding i dette leserinnlegget.

Publisert

Ingvild Steen Nøding er ernæringsfysiolog.

Skepsisen til sukker er bred. Det er forståelig – og det er en bra holdning. Når vi i Opplysningskontoret for Meieriprodukter kommuniserer om temaet sukker, og særlig i forhold til yoghurt, opplever vi i blant at mottakere ikke helt forstår den faglige siden av budskapet, som for eksempel en journalist i Aften 08.03.13. Journalisten sammenligner yoghurt med sjokoladekake, og Opplysningskontoret for Meieriprodukter med Bill Cosby. Han om det.

Mye av det som kommuniseres om kosthold i media er lite nyansert og til tider lite faglig. Dette mener jeg bidrar til at kostholdsforvirringen i befolkningen blir større, ikke mindre. I dagens kostholdsdebatt glemmer mange at det er mat vi spiser og ikke enkeltstående næringsstoffer. Dessuten ser det ut til at betydningen av et variert og balansert kosthold får lite fokus. Vi i Opplysningskontoret for Meieriprodukter støtter oss til myndighetenes kostråd, og ønsker å fremme viktigheten av et variert og balansert kosthold. I et slikt kosthold er det også plass til noe sukker. Dette er ikke ensbetydende med at vi anbefaler folk å spise sukker. Vi fremmer altså ikke sukker i kostholdet. Vi ønsker derimot å nyansere bildet noe og sette kosthold i en større kontekst.

Helsemyndighetene anbefaler at inntaket av tilsatt sukker begrenses til mindre enn 10 prosent av det totale energiinntaket. Det tilsatte sukkeret gir tomme kalorier, - ren energi og bidrar ikke til inntak av vitaminer og mineraler. I kostrådene vektlegges det at man bør begrense bruken av saft, brus, leskedrikker, nektar, søte kjeks, søte bakervarer og godteri. Dette er de største kildene til tilsatt sukker for veldig mange. Dette er matvarer som inneholder lite eller ingen andre viktige næringsstoffer for kroppen.

En måte å dempe kostholdforvirringen på er blant annet å nyansere bildet av sukker i kostholdet, for eksempel i forhold til yoghurt og sukker. Vi i Opplysningskontoret for Meieriprodukter mener at det er viktig å opplyse om at yoghurt er det vi kaller en næringstett matvare, som vil si at du får mange næringsstoffer per kalori. Ikke alle matvarer har denne egenskapen. Kroppen trenger daglig påfyll av ulike næringsstoffer. Yoghurt inneholder flere viktige næringsstoffer som proteiner, kalsium, jod, fosfor, B12 og B2. Det finnes mange varianter av yoghurt, og yoghurt finnes både med og uten tilsatt sukker. Likevel, hvis en yoghurt er tilsatt sukker, kommer det tilsatte sukkeret sammen med mange viktige næringsstoffer. Hvor mange viktige næringsstoffer bidrar sjokoladekake med?

Vi forsøker å gjøre frykten for mat og forvirringen rundt kosthold mindre. Vi ønsker å bevisstgjøre folk om viktigheten av å ha et variert og balansert kosthold, på bakgrunn av saklig informasjon. At en matvare inneholder noe tilsatt sukker betyr ikke nødvendigvis at den er usunn, og at den må utelates fra kostholdet. Når man skal begrense inntaket av tilsatt sukker, er det viktig først og fremst å kutte ut de matvarene som ikke kommer i følge med andre viktige næringsstoffer. Dessuten er det viktig å huske på at mat skal nytes, og det bør alltid være rom for matglede.

Vennlig hilsen

Ingvild Steen Nøding

Ernæringsfysiolog

Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no)

"
Powered by Labrador CMS