Brunost Foto YAY
Brunost Foto YAY

Vi lar brunosten bli hjemme

Nå lar vi fiskebollene, kaviartuben og brunosten bli hjemme når vi drar på ferie til utlandet. Nordmenn som tar ferien utenlands reiser ikke lenger med mat i bagasjen, viser en ny undersøkelse. Svært få holder fast ved slike vaner.

Publisert

Nå lar vi brunosten bli hjemme når vi drar på utenlandsferie. (Foto: Yay)

– Vi spiser ikke medbrakt lenger, sier Pia Buen, salgs- og markedsansvarlig for Novasol i Norge.

Bare én av 100

Selskapet er Europas største utleier av ferieboliger og sender 50000 nordmenn på ferie årlig. I en stor kundeundersøkelse er de norske hytteturistene spurt om de pakker med seg mat hjemmefra.

– Bare én av 100 svarer at de som regel tar med egen mat. 24 prosent oppgir at de gjør det av og til. 75 prosent gjør det aldri, så dette er nok en utdøende vane, sier Buen.

Forklaringen er trolig at nordmenn har fått god økonomi og er blitt svært verdensvante, ifølge reiselivsforsker Terje Slåtten, førsteamanuensis ved Høgskulen i Lillehammer.

Åpne for nye matkulturer

– Svarene ville nok vært annerledes om spørsmålet hadde blitt stilt for 30-40 år siden. Da måtte vi være mer forsiktige med feriebudsjettet. I tillegg var det nok en del skepsis mot fremmede matkulturer.

Usikkerhet om maten var trygg å spise og holdt god kvalitet, gjorde seg nok også gjeldende i noen turistland, tror Slåtten.

Ønsker variasjon

– Begrunnelsene for å ta med mat på ferie har nok tapt mye av sin betydning for oss. I tillegg til at vi reiser mye ut, har vi også blitt svært eksponert for andre kulturers mat gjennom innvandringen. Vi har blitt vant med nye og varierte smaker og er ikke lenger engstelige i så måte.

Også lett tilgjengelig informasjon på nettet har stor betydning for hvordan vi velger å spise på utenlandsferien, mener reiselivsforskeren.

– Det er enkelt å søke seg fram til spisesteder som har den type mat vi ønsker, og restauranter som er kvalitetssjekket. Dette gjør det lettere å slippe til matgleden og smakskontrastene også for dem som ellers ville vært litt tilbakeholdne.

Spesielle behov

Blant dem som likevel tar med seg mat på ferieturen, finnes det trolig en del som har spesielle behov, tror Pia Buen i Novasol.

– Allergier og spesielle dietter kan nok være årsaker til at noen vil sikre seg, særlig når de ikke er kjent med hva de kan vente å finne på stedet de kommer. Men som regel lar jo dette seg undersøke på forhånd.

Vanligere på bilferie

Hun regner det også som sannsynlig at det er vanligere å ta med mat hvis man reiser med bil enn for eksempel hvis man flyr.

– Likevel vil det overraske meg om bilister tar med seg mat til for eksempel Danmark, som er det mest populære landet å dra til for norske hytteturister. Der er maten kjent for å være både god og svært rimelig, og det er nok de fleste nordmenn klar over, sier Pia Buen.

Newswire

Powered by Labrador CMS