Christian A Pettersen vinner Linie Award
Christian A Pettersen vinner Linie Award

Pettersen seiret i Linie Award

Christian André Pettersen fortsetter å sanke førstepremier i kokkekonkurranser. Torsdag vant soussjefen på Spiseriet i Konserthuset i Stavanger Linie Award 2014, som ble arrangert på Tjuvholmen Sjømagasin i Oslo. I drinkkonkurransen ble det svensk seier. Avgjørelsen falt sent torsdag kveld. Nå drømmer den norske vinneren om deltakelse i Bocuse d'Or.

Publisert

Christian André Pettersen fra Spiseriet vant Linie Award 2014. Her sammen med juryleder for kokkekonkurransen, Even Ramsvik (til venstre) og juryleder for drinkkonkurransen, Halvor Digernes. (Foto: Linie Award)

Christian A. Pettersen imponerte juryen med grillet sjøkreps nigiri, Linie Aquavitt-laks, norsk komle, vaktelegg, grønnkål, sukkertare og pepperrot-emulsjon med aromater.

– Det var utrolig godt å vinne. Konkurrentene var svært flinke så jeg håpet bare på å prege toppen, sier en lettet Pettersen. På spørsmål om han hadde øvd på retten svarte han overraskende at han kun hadde laget den én gang tidligere.

Feilfri, mener jurylederen

Christian André Pettersen seiret i dag i Linie Award. (Foto: Morten Holt)

– Jeg har laget retten en gang før. Det var viktig å tilpasse retten til aquavitten, som trenger fete råvarer, krydder og syre. Min stil er å holde det enkelt og rent, «keep it simple», sier Linie Award-vinneren.

– Christian var feilfri. Han vant fordi han hadde et fokusert produkt, som bar tydelig preg av at den var innøvd og utprøvd og dermed en feilfri prestasjon. Retten var fint balansert og den beste matchen til Linie-akevitten, sier juryleder Even Ramsvik.

Merittert ung kokk

På tross av sin unge alder, Christian André Pettersen fyller 25 år i juli, har han allerede vunnet en rekke konkurranser, både hjemme i Norge og i utlandet.

I 2011 vant han NM i kokkekunst, i 2012 vant han Nordic Mesterskap (Nordic Chef of The Year), i 2013 vant han Årets Sjømatkokk i Bergen, og tidligere i år gikk han seirende ut av konkurransen Årets Masahirokokk 2014, som ble arrangert på Smak 2014 på Norges Varemesse.

Soussjef på Spiseriet

I forbindelse med oppstarten av Spiseriet på Stavanger Konserthus, ble den unge lovende Bodø-kokken Pettersen ansatt som soussjef – under assisterende kjøkkensjef Andreas Myhrvold og kjøkkensjef Gunnar Hvarnes.

Hvarnes har senere sluttet, og det er nå Myrvold som styrer skuta like ved Vågen i Stavanger sentrum.

Les også: Pettersen ansatt som soussjef i Spiseriet i Stavanger

Les mer på Spiseriets Facebook-side her

Les også: Har komponert et spennende kjøkkenteam på Spiseriet

Blir Norges Bocuse d’or-deltaker?

"

Christian A. Pettersen (til venstre) sammen med Gunnar Hvarnes og Andreas Myhrvold i Spiseriet høsten 2012. (Foto: Morten Holt)

Noe sier oss at unge Pettersen kommer til å representere Norge i Bocuse d’Or en gang i fremtiden.

Han har arbeidet jo også i lengre tid under Gunnar Hvarnes på Spiseriet, som deltok for Norge i Bocuse d’Or Europe i 2010 og Bocuse d’Or i 2011, og har sikkert fått noen gode tips. Selv har Pettersen helt siden han var ni år gammel hatt en drøm om drøm om å være med i Bocuse d'Or, og mest realistisk blir 2019, ifølge ham selv.

Christian A. Pettersen etter seieren i Årets Masahirokokk tidligere i år. (Foto: Morten Holt)

Du kan lese mer om de forskjellige seirene til Pettersen her

Deltakerne i kokkefinalen

Foruten Pettersen, som representerte Norge, deltok følgende i kokkekonkurransen:

Anders Brettmark (25, Sverige) fra Dahls Bageri i Göteborg, Nicolay Skadborg (26, Danmark) fra Svinekløv Badehotel i Fjerritslev og Simo Oskari Pietarinen (25, Finland) fra restaurant GW Sundmans i Helsinki

Svensk seier i drinkkonkurransen

I drinkkonkurransen var det den talentfulle bartenderenOskar Karl Josef Johansson fra Sverige som vant med drinken Kummimjanne

Anne Maurseth var Norges deltaker i drinkkonkurransen av Linie Award 2014.

"

Anne Maurseth representerte Norge i drinkkonkurransen, og var eneste kvinnelige finalist i Linie Award 2014. (Foto: Linie Award)

Foruten Maurseth var danske Aurimas Mulevicius (25) fra K-Bar Cocktail Bar i København, den finske representanten Daniel Hynes fra A-21 i Helsinki og vinneren, svenske Oskar Karl Josef Johansson fra Corner Club i Stockholm med i finalerunden i dag.

Tro på kvinnelige bartendere

Den eneste kvinnelige finalisten var norske Anne Maurseth i drinkkonkurransen. Hun fikk skryt av juryleder Halvor Digernes. De to har tidligere hatt samarbeid under opplæring.

– Anne har vært en tydelig karakter i det norske barmilijøet de fire siste årene ved å være et imponerende ungt talent. Hun har det som skal til: Pågangsmot, kreativitet og talent.

Digernes håper flere unge kvinnelige talenter melder seg på i årene som kommer da det ikke er mangel på talent.

– Vi har mange talentfulle kvinnelige bartendere i Norge, men de er ikke like ivrige på å konkurrere som gutta. Gutter har kanskje tradisjonelt hatt mer behov for å markere seg, men nå håper vi Anne kan inspirere flere jenter til å konkurrere, sier Digernes, som vant Linie Award i 2011.

Les om da Digernes vant i 2011 her

Et springbrett

"

Christian A. Pettersens vinnerrett i Linie Award 2014. (Foto: Emil Sollie)

– Vi håndplukker de nominerte fra hele Norden til finalen i Linie Award. Talentene som deltar i finalen har alle det lille ekstra, og jeg er sikker på at de kommer til å være toneangivende innen nordisk drink- og kokkekunst i mange år fremover, sier juryformann i kokkekonkurransen og tidligere Linie Award-vinner, Even Ramsvik.

Han er i dag kjøkkensjef for Ylajali, som tidligere i år fikk sin første Michelin-stjerne.

Even Ramsvik vant selv Linie Award i 2005, og den siste norske vinneren før Pettersens seier i dag, er Petter Beyer, som vant konkurransen i 2008.

Linie Award

Linie Award er et springbrett for unge nordiske talenter og startet som kokkekonkurranse i 2004.

I 2011 ble det for første gang i tillegg holdt en drinkkonkurranse Linie Award arrangeres av Arcus AS i samarbeid med Fieldwork. Totalt 8 finalister får delta i Linie Award: En kokk og en bartender fra hvert av landene Norge, Sverige, Danmark og Finland. Finalistene blir i år håndplukket av mat- og drinkjuryene i løpet av april og mai 2014. I årets jury sitter anerkjente kokker og drinkeksperter fra Norge, Sverige, Danmark, Finland og USA.

Torsdag 5. juni møter finalistene hverandre på Tjuvholmen Sjømagasin, hvor de skal demonstrere deres beste matretter og drinker som enten skal inneholde eller passe godt til akevitt.

De to vinnerne, en fra kokkekonkurransen og en fra drinkkonkurransen, får reise på opplevelsestur til Tokyo sammen med formann for matjuryen, Even Ramsvik, og formann for drinkjuryen, Halvor Digernes. Her vil de få undervisning av anerkjente asiatiske kokker og bartendere og opparbeide seg unik erfaring linket til Linie Akevitt i Tokyo.

Les mer på Linie.com

Saken oppdateres

"
Powered by Labrador CMS