Storefjell vinter6

Fjellhotellet lever på Golsfjellet

Det har vært harde tider for mange av de såkalte høyfjellshotellene. Men på Storefjell på Golsfjellet har eierne stått imot, og på det over 80 år gamle fjellhotellet yrer det fortsatt av liv – hele året.

Publisert

Storefjell ligger idyllisk til på Golsfjellet. (Foto: Hotellet)

Etter mange år som såkalt «høyfjellshotell», valgte eierne å skifte navn. – Begrepet var slitt, og nesten forbundet med noe negativt. Derfor forandret navnet til Storefjell Resort Hotel, forteller Lars Nibstad (45), den yngste av fire brødre som i dag eier og drifter hotellet.

De fire har sine forskjellige ansvarsområder. Lars er daglig delaktig i driften, og er også styreleder.

Fjellhotell som lever

Baren er et sentralt område på hotellet. Til venstre Lars Nibstad, servitør Isabell Brandt og Gerd Nibstad. (Foto: Morten Holt)

Mange utkant- og fjellhoteller har slitt for å overleve de siste årene, men på Golsfjellet lever hotelldrømmen. Driverne har klart å holde på kundene, og med aktive helger og kjente artister på plass, trekker Storfjell til seg gjester – helg etter helg. Samtidig er kurs- og konferansegjestene på vei tilbake i ukedagene.

Lars Nibstads besteforeldre Gunhild og Knut Nibstad hadde nok ikke i sine villeste fantasier trodd at hotellet skulle se slik ut i 2013 da de startet det hele som Einarset Seterhotell for godt over 80 år siden.

Men hotellet like oppunder Storefjelltoppen har ligget i forkant av utviklingen, og bygd stein på stein – og er blitt et av landets aller mest populære fjellhoteller.

Pengene blir på Storefjell

Fire brødre styrer Storefjell Resort Hotel: Fra venstre Knut Nibstad, Hans Nibstad, Arne Nibstad og Lars Nibstad. (Foto: Hotellet)

– Men det har selvfølgelig vært svingninger også her, og når det har vært økonomisk nedgang, merker vi det til gagns. Vi hadde blant annet noen tunge resultatmessige år i 2008 og 2009, men de siste årene har utviklingen igjen vært særdeles positiv. 2012 og 2013 har vært veldig gode år for oss, sier han.

En av årsakene, er at hotellet har høy omsetning per gjest. Er du på Storfjell, så drar du ikke ned til restauranten eller puben nede i gata for å spise eller drikke. Alle pengene blir igjen på hotellet.

3000 LED-pærer

Kjøkkensjef Kjell Bjørnstad i den store spisesalen. (Foto: Hotellet)

Men like viktig som gjestetilstrømningen, er også søkelys på utgiftene. Nibstad forteller at det meste på hotellet er gjennomgått for å spare penger.

Etterisolering, bedre styring av varmtvann og sist men, ikke minst – utskifting til LED-pærer i tusenvis av lamper på hotellet.

–Deter god sparing. Det sier seg selv at når du har om lag 3000 pærer på hotellet, som skiftes fra 40 W til 4 W LED, så sparer vi over tid mye penger, sier Nibstad

Pågang hele året

Hotellet på Golsfjellet har stor pågang - året rundt. (Foto: Hotellet)

Som hotell over tregrensen, med alpinanlegg like bak veggen og langrennsløyper i innbydende fjellterreng, er det kanskje naturlig å tro Storefjell Resort Hotel har flest gjester i vinterhalvåret, men så er ikke tilfelle.

– Vi har jevnt tilsig hele året, men har faktisk flest gjestedøgn i juli. Det meste av året, og spesielt på høsten arrangerer vi danseweekender og konserter med kjente artister, som også fyller opp hotellet. November er for oss en meget bra måned! Men likevel; vår aller beste økonomiske tid på året er mars/april, rundt påsketider, forteller Nibstad. Han forteller også at det er en trend at i sommerhalvåret er det vestlendingene som er i flertall på hotellet. Resten av året er det flest gjester fra Oslo, Akershus og østlandsområdet.

Hotellet har også mange bussgjester, der hotellet ligger strategisk til omtrent midt mellom Oslo og Bergen. – I sommermånedene er en stor andel av gjestedøgnene utenlandske, forklarer han.

Kursgjester til tilbake på fjellet

Kurs-, konferanse- og messegjestene er på vei tilbake til fjellhotellene, mener Lars Nibstad. (Foto: Morten Holt)

Men like viktig som F/F-trafikken er kurs- og konferansegjestene, og messene, som ble holdt på Storfjell for noen år siden, er også på vei tilbake til fjellet.

– Da det spratt opp hoteller rundt Gardermoen, sank kurs- og messetrafikken her drastisk. Men det virker som om markedet nå etterspør noe mer enn bare lett tilgjengelighet nært flyplassen og hovedstaden. Kurs-, konferanse- og messegjestene vil ha muligheter for aktiviteter og friluftsliv, sier Lars Nibstad.

Kortere til Oslo

Han legger til at når den nye veien mellom Oslo og Gol (ny vei og tunnel Sokna – Ørgenvika ved Krøderen) står ferdig og åpnes i juni 2014, vil reisetiden til og fra hovedstaden kortes ned vesentlig.

– Vi tror det vil bety svært mye for hotellet. I dag beregner vi tre timer til Oslo. Når den nye veien blir klar, forkortes i hvert fall reisetiden med en halvtime, sier Nibstad.

I mange år har Storefjell Resort Hotel vært et Rica Partner-hotell, men eierne valgte ved årsskiftet å bli frittstående. – Det er ikke noe dramatikk i dette. Vi ønsket bare igjen å prøve alene igjen, sier Lars Nibstad.

Les hele saken om Storefjell i magasinutgaven av Horeca (nummer 1 2014)

Powered by Labrador CMS