Bjørn Svensson og Even Ramsvik (2)

To nye norske stjernerestauranter

Norge har fått to nye stjernerestauranter. Både Ylajali, der kjøkkensjef Even Ramsvik styrer, og Fauna, som ledes av tidligere Oscarsgate-kjøkkensjef Bjørn Svensson, har fått én stjerne. Maaemo beholder sine to, mens Statholdergaarden og Bagatelle beholder sin ene stjerne. Bib Gourmand er tildelt Lille B, Restauranteik og Oro Bar & Grill.

Publisert

Staben på Restaurant Fauna i Oslo kunne i dag motta nyheten om at en Michelin-stjerne var sikret. (Foto: Restaurant Fauna)

Restaurant Fauna ledes av kjøkkensjef Bjørn Svensson, som tidligere ledet Restaurant Oscarsgate, som også hadde en stjerne i Guide Michelin.

I tillegg til Svensson, drives restaurant Fauna av Anne Heggberget og Jo Bøe Klakegg med erfaring fra Bagatelle (Oslo), Noma, (København) og Marque (Sydney).

Med på Fauna-laget er også resten av teamet fra restaurant Oscarsgate.

Les mer om Fauna her

Mye arbeid ligger bak

"

To kjøkkensjefer som i dag har mottatt nyheten om at de leder en Michelin-restaurant: Til venstre Even Ramsvik (Ylajali) og Bjørn Svensson (Fauna). (Foto: Morten Holt)

Hos Ylajali sto jubelen i taket da beskjeden kom:

– Jeg er utrolig glad, alle vi på restauranten har det helt fantastisk nå. Vi har lagt ned utrolig mye arbeid for å kunne servere best mulig mat. Når vi da får en slik anerkjennelse så føles det helt herlig, sier kjøkkensjef Even Ramsvik til Godt.no/Vg.no.

Les hele saken på Godt.no her

Fra Hamsun

Ylajali har tatt navnet fra romanen «Sult» av Knut Hamsun. Ylajali bodde i etasjen over restauranten på St. Olavsplass 2 i Oslo.

Les mer om Ylajali her

Beholder sine to

"

Maaemo får to stjerner - for tredje året på rad.

I 2012 føk Restaurant Maaemo i Bjørvika i Oslo like godt inn i den anerkjente guiden med to Michelin-stjerner i samme slengen, og var med den første nordiske restauranten i Guide Michelins historie som gikk direkte inn i guiden med to stjerner. Restauranten har siden beholdt de to stjernene, og er fortsatt den eneste norske med to stjerner i guiden.

Les mer om Maaemo-overraskelsen i 2012 her

I tillegg beholder de anerkjente restaurantene Statholdergaarden og Bagatelle sine stjerner fra i fjor.

Saken fortsetter under bildet

"

Bagatelle beholder sin stjerne, mens Lille B (inngangspartiet skimtes i bakgrunnen) beholder sin Bib Gourmand. (Foto: Morten Holt)

Bagatelle kom da igjen inn på listen i 2012 etter å ha vært fraværende noen år - etter Eyvind Hellstrøms avgang. Men Robert Lie & Co har skapt nytt liv i den ærverdige restauranten.

Les også: Trekløver inn i ny Bagatelle-æra

Statholdergaarden og Bent Stiansen har hatt én stjerne i en årrekke, og beholder den fortjent også denne gangen.

– De nordiske landene har en uvanlig rik matkultur og et bredt sortiment av lokale råvarer som sammen med en unik matlagingsstil kombinerer kvalitet og kompetanse. Med et variert utvalg av restauranter i regionen kan vi via Bib Gourmand og stjernemerkete restauranter tilby våre lesere en variert gastronomi uansett budsjett, smak eller ønsker. Det finnes også potensial for å legge til nye byer i den nye, nordiske guiden i fremtiden, sier Michael Ellis, direktør for Guide Michelin.

Les hva som skjedde i 2013 her

Fordelingen

"

Statholdergaarden får trofast sin ene stjerne. (Foto: Morten Holt)

Guiden gir fra én til tre stjerner til restauranter, serveringssteder og hoteller som har gjort seg fortjent til det.

* Tre Michelin-stjerner gis til en restaurant som det er «verdt å reise til».

* To Michelin-stjerner gis til en restaurant som det er «verdt å ta en omvei for».

* En Michelin-stjerne gis til en restaurant som er «eksepsjonelt god i sin kategori».

* I tillegg gir Bib Gourmand til restauranter som serverer god mat til god pris.

3800 hoteller og restauranter i 44 byer i 20 land

Michelins anonyme inspektører, som reiser omkring og prøvespiser på restauranter og bor på hoteller, betaler alltid for mat og hotellovernatting for å bevare Guide Michelins uavhengighet og sikre at inspektørene skal få samme opplevelse som øvrige gjester.

Guiden presenterer et utvalg hoteller og restauranter i alle komfort- og prisklasser i 44 byer i 20 europeiske land. Guide Michelin Main Cities of Europe 2014 omtaler hele 1562 hoteller og 2285 restauranter.

Utvalget av restauranter omfatter 279 som viser Bib Gourmand-piktogrammet for meget bra valuta for pengene, 15 er tildelt tre stjerner, 81 har to stjerner og 349 restauranter har fått en stjerne.

Michelins forskjellige guider er nå også tilgjengelige på nettstedet Viamichelin.com, som har over 400 millioner besøkende årlig. Papirutgavene kom ut i et opplag på over en million eksemplarer i fjor.

Powered by Labrador CMS