Petter W. Sekne 2 Fra Bonden til kokken
Petter W. Sekne 2 Fra Bonden til kokken

Bindeledd mellom bonde og kjøkkensjef

Som kjøkkensjef gikk han lei av at han ikke fikk tak i de mange gode lokalproduserte norske mat- og drikkeproduktene. Derfor etablerte Petter Wahl Sekne like godt «Fra Bonden til Kokken».

Publisert

Som kjøkkensjef savnet Petter Wahl Sekne god tilgang på småskalaprodukter. Derfor etablerte han Fra Bonden til Kokken, et selskap som skal være et bindeledd mellom produsentene og restaurantene.

Som navnet tilsier, er målet å være bindeleddet mellom bønder/småskalaprodusenter og restaurantbransjen.

– Min intensjon har vært ganske enkel: Øke forbruket av norske småskalaprodukter ved å gjøre de mer tilgjengelige, sier Petter Wahl Sekne.

Han er Oslo-gutt, og har arbeidet som kokk og kjøkkensjef i 20 år. Etter 11 år i Fursetgruppen etablerte han våren 2014 selskapet «Fra Bonden til Kokken».

Savnet selv et slikt selskap

– Det er det firmaet jeg selv savnet som kjøkkensjef. Det finnes så utrolig mange bra produkter i Norge, men som er lite tilgjengelige for kokkene. Informasjonen og logistikken har ikke hengt med utviklingen av kvaliteten, mener Petter Wahl Sekne.

– Vi skal luke ut de strevsomme tingene ved bruken av småskala, og prøve å gjøre det like enkelt for kjøkkenene å bruke disse produktene som å bruke andre produkter. For produsenten vil det si at jeg ordner en stor del av distribusjonen, salg og ikke minst mye markedsføring. Så kan de konsentrere seg om å lage produktene sine. For kokken sørger jeg for at varene er utprøvd, at det er trygg levering og kokkene kan være trygge på at kvaliteten er god, forklarer han.

Gått lenge med ideen

– Ideen begynt så smått for ganske nøyaktig fem år siden. Jeg fikk i oppdrag for første gang å være kjøkkensjef for den norske restauranten på IGW i Berlin. Neste år kommer til å bli femte gang. Først da innså jeg hvor mye bra det fantes av norske produkter, jeg synes det var fantastisk. Men samtidig ble jeg irritert over at dette ikke kom frem til oss kokker. Hvorfor visste vi ikke om dette, hvorfor var det så vanskelig og langtekkelig å få brukt disse. Jeg prøvde en stund å få noen til å gjøre noe, pratet med eksisterende grossister og andre. Men lite ble gjort. Så tenkte jeg, faen heller! Jeg får gjøre det selv – og her er det, sier han smilende.

Håper på utvidelse

Så langt har han hovedsakelig konsentrert seg om restauranter i Oslo-regionen, men har også kunder i Buskerud (Drammen) og Østfold (Moss, Fredrikstad)

Foreløpig har selskapet kun én ansatt, men han håper å kunne ekspandere til flere ansatte etter hvert.

– Jeg ser også for meg at det hele kan utvides, og føres videre til andre deler av landet, ikke bare Oslo-regionen, sier Wahl Sekne, som startet Fra Bonden til Kokken 22. april i år, og har budsjettert med en omsetning på 1,6 millioner kroner inneværende år, med en målsetting om å øke til fire millioner kroner i 2015.

Les mer om bedriften på Frabondentilkokken.no

Du kan lese hele saken om Fra Bonden til Kokken i magasinet Horeca, nummer 6 2014

"
Powered by Labrador CMS