Skogstad Hotell Hemsedal
Skogstad Hotell Hemsedal

Hemsedals skihotell i ny drakt

I 110 år har stedet tatt imot gjester i Hemsedal, de siste 50 årene som hotell. Skogstad Hotell er for mange ensbetydende med Hemsedal – og motsatt. Men nå måtte grep tas for sunnere økonomisk drift. Det er i dag femte generasjon som driver familiedrevne hotellet i sentrum av skibygda. Marte S. Torset (33) og forloveden Lars Hansen (38) tok over driften for sju år siden.

Publisert

Skogstad Hotell i Hemsedal har huset gjester i 110 år.

Hun kom tilbake etter å ha tatt en bachelor fra University of Colorado at Boulder, mens Hansen har mange års bakgrunn i Radisson Blu-systemet.

Paret tok da over etter Martes far Asle Torset Skogstad (65). Og den eldre garde er fortsatt med; farmor på 86 er fortsatt i farta på hotellet.

Tok grep – sunnere drift

Marte S. Torset er femte generasjon driver av Skogstad Hotell i Hemsedal. Hun driver hotellet sammen med forloveden Lars Hansen. De har tre barn sammen.

– Det har vært både oppturer og nedturer, men nå er driften lagt om for å få sunnere økonomisk drift i tiden som kommer. Det er spesielt i sommerhalvåret at det er tyngre å drive hoteller på skidestinasjoner, sier Marte S. Torset.

Gofaøl på Skogstad Hotell.

Blant annet er to av de tre restaurantene på hotellet outsourcet. Den gamle nattklubben er blitt til Champagneria (som også driver i Mathallen), en tapasrestaurant med voksent klientell, og dessuten er Skogstad Sushi by Saint Raw (sushi-kjede som også driver i Fredrikstad og på Saga/Frogner) på hotellet. Bryggeriet, som også produserer sitt eget Gofa-øl og er Hallingdals eneste bryggeri, er hotellets egen restaurant/pub.

– Omsetningen har selvfølgelig også sunket på grunn av satt bort driften av to av restaurantene, men vi føler at dette fungerer godt. Vi har sikre leieinntekter, og sunnere økonomi. Dessuten har ølsatsingen vår de siste fem-seks årene gitt positive resultater, sier Marte S. Torset.

Unike muligheter

– Hovedbudskapet med tanke på valget vårt ved å outsource to restauranter, er at gjestene får en unik valgmulighet innenfor hotellets fire vegger. Tidligere var det utopi å ha så gode restauranter på fjellet. Hotellets spisesal med buffé eller tre retter var som regel alternativet før. Vi har et stort konkurransefortrinn i innsalg av grupper, de kan spise tapas i verdensklasse den ene dagen, så få øl fra eget bryggeri med fantastisk mat fra hotellets kjøkken påfølgende måltid. Ønsker de en sushilunsj før avreise søndag, har gjestene hatt hele tre unike matopplevelser i løpet av en weekend, sier Marte S. Torset.

Betydelig færre bussgjester, men like mye igjen

I tillegg har Marte S. Torset & Co valgt å trappe ned på bussgjestene, som ikke ga nevneverdig mye igjen i kassen.

– Vi har nemlig valgt å trappe ned busstrafikken på sommeren, og heller satse på det norske markedet – i form av kurs, konferanser og møter. Omsetningen har av den grunn gått drastisk ned på sommeren. Fra en omsetning på fem millioner kroner på sommeren, har vi nå en omsetning på en halv million kroner på sommeren, men vi sitter igjen med akkurat like mye på bunnlinjen, sier hotellederen.

Kjøpte Fjellandsbyen AS

Selskapet kjøpte i 2013 143 boenheter med 700 senger i hytter og leiligheter i området rundt skiheisen: Fjellandsbyen AS.

– Vi solgte ut 16 enheter, og resterende driftes som varme senger/utleiesenger. Dette driftes nå på vinteren med godt overskudd – og enda et viktig bein å stå på for hotelldriften, sier Torset.

Seksjonere hotellet

– Vi er i en kontinuerlig prosess for å få sunn drift, og fremover vil vi også jobbe med å seksjonere hotellet, slå sammen rom til leiligheter med en total renovering, og selge ut med tilbakeleie til driftsselskapet. Ideen er den samme som for en del andre hoteller i Norge, efor eksempel Highland Lodge på Geilo. Easy Living er konseptet.

Marte S Torset og Lars Hansen driver Skogstad Hotell i dag.

Det blir mindre boenheter i prisklassen 1,3 til 1,8 millioner kroner.

Etterspørselen etter boenheter i denne prisklassen er helt enorm. Med Easy Living-konseptet får du all service og tilbud som et hotell har, men samtidig sin private leilighet med tilhørende skap med personlige eiendeler. De får med luksusen av å kunne velge å spise på tre restauranter, en bemannet resepsjon med service, men ingen jobb i form av vedlikehold, snømåking, beising av hytte eller klipping av gress. Inntektene fordeles mellom eier og driftsselskap når eiere ikke benytter leilighetene. Lykkes vi med dette arbeidet, ønsker vi å bygge Hemsedals eneste basseng på tomten bak hotellet som selskapet ervervet i 2015. Hotellet er per dags dato i reguleringsprosess hos Hemsedal kommune.

Vil ha folk til Hemsedal på sommeren

De fleste forbinder Skogstad Hotell og Hemsedal med vinteraktiviteter, noe som svært mange vintersportssteder i Norge sliter med. Det er mange måneder med «dødtid» på sommeren, og dette ønsker Thorset å gjøre noe med. Blant er et prosjekt i nevnte Fjellandsbyen AS i samarbeid med Røde Kors i gang. Hit skal familier som ikke har mulighet på vinteren, når prisene er høyere, få muligheten til komme i sommerhalvåret

– Hotellet i seg selv genererer ikke overskudd på sommeren, men vi har tro på dette prosjektet, som vil dra folk til Hemsedal også sommerstid. For det er jo fantastisk her oppe også på denne tiden av året! sier Marte S. Torset.

«Nye» Skogstad Hotell

Sushi er blitt en hit på Skogstad Hotell.

Etter mange år med stor vintertrafikk var hotellet nedslitt på begynnelsen av 2000-tallet, og ble helrenovert i 2006, samtidig som hotellet også valgte å tre ut av kjede – etter å ha vært i Norlandia og Best Western gjennom mange år.

– Vi mener vi har tilpasset seg turiststrømmen og har i dag fasiliteter som tilfredsstiller de fleste. Foruten de nye restaurantene, legger vi også opp til popup-butikk (WoolLand) i hotellet i vinterhalvåret – som skal gjøre hotellet enda mer interessant, sier Torset.

– Personlig service

Skogstad Hotell er en institusjon i Hemsedal.

– Vi har kanskje ikke de nyeste rommene, men vi kan si vi har de beste restaurantene og personlig service med vertskap som får gjestene til å føle seg hjemme. Vi har et stort antall stamgjester, som bruker hotellet som sin egen hytte, de booker sitt faste rom hver weekend gjennom vinteren. De har blitt fast inventar. Vi har familier som kommer tilbake vinter etter vinter, som har besøkt hotellet gjennom tre generasjoner, som også tar med sine barn, så barnebarn. På Skogstad bestreber vi oss på å lage det hyggelig for alle generasjoner, bemerker Torset.

Snart ny sentrumsgondol

Skogstad Hotell ble i 2012 av World Travel Awards kåret som Norways Leading Ski Resort Hotel, og har vært nominert i denne kategorien de siste seks årene.

Og flere priser kan det bli. En ny «sentrumsløype» tar alpinistene fra alpinanlegget i Hemsedal og de fem kilometerne ned til sentrum, en strekning på fem kilometer.

– I dag må folk ta seg opp til alpinanlegget, for så å kjøre ned, men en ny gondol, som skal frakte gjestene opp fra basen, bare 100 meter fra hotellet, er tegnet inn i nye reguleringsplaner. Det vil tilføre Hemsedal noe helt nytt, og sørge for enda mer liv i «baseområdet» av Hemsedal, mener Torset.

Les hele saken om Skogstad Hotell i magasinet Horeca, nummer 2 2015, som hadde utgivelse i mars.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

"
Powered by Labrador CMS