MatavfallCOLOURBOX
MatavfallCOLOURBOX

Matsvinn: De miljøbevisste unge kaster mest

– Det er langt mellom holdning og handling når det gjelder matsvinn. De under 30 er mest opptatt av at det er miljøfiendtlig å kaste mat, men samtidig er det ingen som lar mer gå i søpla enn nettopp denne gruppen.

Publisert

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Til sammenligning bryr de over 50 år seg minst om at det er lite miljøvennlig å kaste mat. Likevel er det denne aldersgruppen som kaster desidert minst. Det viser en undersøkelse gjennomført av Norstat på vegne av grønnsaksprodusenten Findus.

Gode intensjoner, men kaster mest

– De yngste har best intensjoner, men kaster mest. Vi tror årsaken ligger i manglende opplæring kombinert med ensidig kokkepropaganda om at kun ferske grønnsaker duger. Fryste og hermetiserte grønnsaker, som er minst like sunne som ferske, er ikke på radaren til mange unge. Resultatet blir at folk kjøper mat og mengder som ikke er tilpasset egen hverdagssituasjon, og mye ender opp i søpla. Det er både unødvendig dyrt og svært lite miljøvennlig, sier Trude Solvang, markedsdirektør i Findus Norge.

Et samfunnsproblem

Vi kaster mye frukt og grønt. (Illustrasjonsfoto)

Undersøkelsen viser at halvparten over 50 år opplyser at de kaster ferske grønnsaker minst én gang i måneden, mens blant de 30 år gjør hele åtte av ti det samme.

Paradoksalt nok er det den yngre garde som også ergrer seg mest når de kaster mat. Hele seks av ti under 30 sier de blir irritert når de kaster mat fordi det er lite miljøvennlig. Kun to av ti av de over 50 føler det likedan.

– Irritert eller ei, det er et stort samfunnsproblem at det kastes for mye grønnsaker og annen mat, sier Trude Solvang.

I følge matsvinnprosjektet «ForMat» kastet hver person 46,3 kg mat årlig. Vi synder mest med frukt og grønt, som hver av oss kaster nesten en kilo av hver eneste måned.

Anbefaler fryst

I dag spiser nordmenn kun 3,2 av de anbefalte fem om dagen, men forbruket av grønnsaker har blitt redusert det siste året. Helsedirektoratets rapport «Utvikling i norsk kosthold», som ble publisert i januar i år, viser at hver innbygger spiste 71,6 kg grønnsaker i 2013, mot 73 kg i 2012.

– Ferske grønnsaker er flott når du har tid til å tilberede dem og vet hvor mye du trenger. Med fryste grønnsaker kan du ta opp det du trenger og legge resten tilbake i frysen. Hermetiserte grønnsaker kan lagres lenge. Alle typer er like sunne. For å få bukt på matsvinnproblematikken og nå målet om fem om dagen må vi ta hele verktøykassa i bruk. Her bør heimkunnskapslærere, kokker og Opplysningskontoret for frukt grønt ta en mer aktiv rolle enn de gjør i dag, mener Trude Solvang.

Befolkningsundersøkelsen hadde 1000 respondenter og ble gjennomført av Norstat.

Pressemelding

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

"
Powered by Labrador CMS