Nordic Choice matsvinn
Nordic Choice matsvinn

Nordic Choice setter søkelys på overskuddsmat

Denne uken har flere hoteller i Norge og Sverige invitert lokalmiljøet inn på et festmåltid laget av mat som ellers skulle kastes. Formålet var å sette fokus på hvor mye mat vi kaster og hvilke konsekvenser dette får for miljøet, samt å oppfordre folk med gode løsninger innen mat, sunnhet og bærekraft til å søke på innovasjonskonkurransen Local EAT Award.

Publisert

Matproduksjon er enormt ressurskrevende for miljøet, og en tredjedel av all mat som produseres i verden ender som matavfall. I tillegg ville matavfallet fra bare Europa og USA nesten vært tilstrekkelig til å mette hele verdens 1 milliard sultende. Medarbeiderne i Nordic Choice Hotels reagerer på dette og vil gjøre sitt, og eier Petter Stordalen tar til orde for å få slutt på sløseriet.

Bærekraftig og sunn mat

– Vi blir opprørt når vi hører om mengden helt spiselig mat som kastes hver dag, samtidig som vi tenker på verdens sultende og de miljømessige kostnadene ved matproduksjon. I Nordic Choice Hotels jobber vi hardt for å servere bærekraftig og sunn mat, og et av fokusområdene våre er å begrense matavfall. Overskuddsfesten arrangerer vi for å skape oppmerksomhet rundt problematikken, sier Petter Stordalen.

Overskuddsfesten var et felles initiativ mellom en rekke hoteller i Norge og Sverige. På overskuddsfesten deltok skoleelever og gjester samt representanter for politikk og næringsliv. Anledningen er Local EAT Award, den pågående konkurransen hvor Nordic Choice Hotels og NHO søker alle slags matentreprenører med løsninger og ideer for å gjøre matindustrien sunnere og mer bærekraftig. Den økende mengden fullgod mat som kastes hver dag er et av problemene flere der ute forsøker å finne løsninger på.

Overskuddsmat som ville biltt kastet

Maten som ble servert på overskuddsfesten ville blitt kastet dersom det ikke var for dette arrangementet. Det er ingenting galt med produktene i seg selv, men populariteten til visse produkter svinger mens andre produkter kan ha feil eller skader som gjør at de ikke selger.

– Råvarene vi leverer til Overskuddsfesten er fullverdige produkter. Selv om bananskallet har noen små brune flekker eller holdbarhetsdatoen på salatposen nærmer seg utløpsdato, egner produktene seg like godt til matretter. Det krever allikevel kreativitet fra kjøkkenets side, da vi ikke helt vet hvilke produkter som blir tilgjengelige på denne dagen. Dette blir bare ekstra spennende både for kjøkkenet og gjesten, sier markedssjef Kjetil Gundersen i BAMA, som har redusert matsvinn som sitt viktigste miljømål.

Fakta matavfall

-1/3 av maten som produseres i verden ender som matavfall.

-10 % av klimagassutslippene i Europa og USA kommer fra produksjon av maten som ender som matavfall.

-Matavfallet i Europa og USA ville vært nok til å mette verdens 1 milliard sultende.

-Vannet som går med i produksjonen av maten som ender som matavfall er nok til å dekke det daglige vannbehovet for 9 milliarder mennesker (200 liter per dag per person).

-En kg matavfall tilsvarer i snitt ca 2 kg CO2-utslipp.

-En typisk restaurant i Vest Europa kaster 0,48 kg mat per gjest.

-2/3 av maten som kastes på restauranter og hoteller kommer fra gjestens tallerken.

Pressemelding

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

"
Powered by Labrador CMS