Halvor Olsen, Holte Gård. Foto - Dag Jenssen2
Halvor Olsen, Holte Gård. Foto - Dag Jenssen2

Norges Vels Gründerpris til Halvor Olsen på Holte gård

Halvor Olsen på Holte gård er tildelt Norges Vels Gründerpris. Olsen får prisen for å ha utviklet gården til en moderne produksjonsbedrift med en sterk merkevare som leverer fjærkre til en rekke velassorterte butikker, gourmetrestauranter og delikatesseforretninger.

Publisert

Halvor Olsen. (Foto Dag Jenssen)

Olsen har bidratt til vekst i det lokale næringslivet i Drangedal, og som inspirator vist at det går an å skape vekstbedrifter i distriktene.

Prisutdeling onsdag 15. april

Prisutdelingen vil finne sted på «Låven» på Holte gård i Drangedal 15. april kl. 18. Det er administrerende direktør Øyvind Ørbeck Sørheim i Det Kongelige Selskap for Norges Vel som deler ut Gründerprisen.

– Mottakeren av Norges Vels Gründerpris skal i henhold til kriteriene være en person som har gjort en spesiell innsats i eget lokalsamfunn, organisasjon eller bedrift. Innsatsen skal være fremtidsrettet og nyskapende, og ha ført til utvikling i lokalsamfunnet. Halvor Olsen og hans utvikling av Holte gård, og hans aktive bidrag til å skape arbeidsplasser i Drangedal, er helt i tråd med kriteriene og levendegjør Norges Vels visjon om livskraftige lokalsamfunn, sier Ørbeck Sørheim.

Stadig produktutvikling og nyskaping

Det var i 1984 Halvor og Bjørg Olsen kjøpte Holte gård og startet med gjess i Drangedal. Fem år senere kom det også ender til gården, og etter hvert kylling og økologiske egg.

I dag er familiebedriften Holte gård Drangedals nest største private bedrift med rundt 30 ansatte. Holte Gård leverer toppkvalitet and, gås og kylling til et kresent publikum. Holte And og Gås AS, Holte Øko Egg AS, Låven Gårdsmat AS og Drangedal and AS er alle virksomheter som springer ut fra Holte Gård.

Ukuelig pågangsmot

Det var ordfører i Drangedal Karianne Sydtveit Reiten, sammen med Hanne Gro Haugland, daglig leder i Vekst i Grenland, som nominerte Olsen til Gründerprisen.

– Halvor Olsen har en enestående evne til ikke å gi opp, og et ukuelig pågangsmot. Kombinert med et godt humør og positiv væremåte, kan han tillate seg å bli oppfattet som krevende til tider.For Halvor er det ingenting som heter «det går ikke». Halvor kan ha utfordret mang en byråkrat, ekspert og mangt et regelverk. Når regelverket har blitt endret som følge av Halvors innsats, har det åpnet døren for andre, sier Sydtveit Reiten.

Av de fremste innovatørene i Grenland

– Holte Gård er en familiebedrift i stadig utvikling både hva gjelder produksjon, produkter og måter å gjøre ting på. Holte Gårds filosofi kan gå under betegnelsen kompromissløs og har visse prinsipper man har sterk tro på, og ikke vil gå på akkord med. Det er med stor glede jeg ser at nye spennende prosjekter er under utvikling ved Holte Gård, sier ordfører Karianne Sydtveit Reiten.

– Halvor Olsen er en av de fremste innovatørene i Grenland, og det er så fortjent at han mottar denne prisen. Å produsere mat vil det alltid være behov for, og det er så positivt for Grenland og Telemark at vi kan vise til slike suksesshistorier som Holte Gård, avslutter daglig leder i Vekst i Grenland Hanne Gro Haugland.

Halvor Olsen og Holte gård

Halvor Olsen (født 1957) og kona Bjørg Olsen kjøpte Holte gård i 1984. Fra å være et småbruk på 75 dekar jord har gården blitt en moderne bedrift med 30 ansatte og en nasjonal merkevare innen kvalitetsmat. Det er bygget opp et nytt og moderne slakteri i 2014 og det er investert 10 millioner kr i nye bygninger for etablering av Drangedal And AS.

Etter gradvis å ha bygget opp gården med både sau, gjess, kalv, kylling og and, fikk Olsen i 1999 beskjed av Prior om at de ikke ville satse mer på and. Valget stod mellom å slutte, eller satse videre på egen kjøl. Familien valgte å satse, og i 2000 startet de et eget gårdsslakteri.

Ved tilfeldigheter fikk Halvor Olsen kontakt med Knut Jacobsen, eier av Jacobs på Holtet i Oslo og sentral i NorgesGruppen. Olsen leverte først produkter til Jacobs på Holtet og siden til flere av Oslos beste restauranter, butikker og utsalgssteder.

Holte gård er en familiebedrift der kjernefamilien eier alle aksjene og beslutningene fattes rundt middagsbordet. Bjørg Olsen har ansvar for regnskap og har utviklet gårdsbutikken Låven Gårdsmat AS. Tre sønner er involvert i bedriften med alt fra salg/ distribusjon til verpehøner og entreprenør-virksomhet. All produksjon foregår på gården, og levering skjer direkte fra gård til butikk/restaurant av bedriftens egne folk.

Selv om Holte gård er kjent for produksjon av, og produkter fra fjærkre, har Halvor fortsatt firbeinte dyr på gården i from av sau, gris og storfe. - Man må jo han en hobby, sier han.

Holte gård har gjort seg bemerket med en rekke utmerkelser, bl. annet:

Teknologisk matforums pris for kompetansefremmende tiltak 2014

Årets inspirasjonspris 2014 fra Debio og ØQ

Det norske måltid - årets nyskapning 2012, Holte gård andekråsconfit

Flere av produktene har blitt kvalitetsmerket av stiftelsen Matmerk

Les mer på Holtegard.no

Her er noen av stedene som Holte gård leverer til

Holte gård leverer produkter til blant annet:

Annis Pølsemakeri

Brasserie France

Brasserie Hansken

Delicatessen

Ekebergrestauranten

Holmenkollen Park Hotel

Maaemo

Statholdergaarden

Strand Restaurant

Smalhans

Jacobs på Holtet

Ultra Colosseum

Frogner Spesial Fromagerie

Georg A. Nilsen

Gutta på Haugen

Norges Vel/Norges Vels Gründerpris

Det Kongelige Selskap for Norges Vel er en ideell og uavhengig organisasjon med over 200 år bak seg som samfunnsbygger og nyskaper. Siden starten har Norges Vel vært med på å bygge landet på ulike arenaer gjennom prosjekter relatert til utdanning og samfunns- og næringsutvikling.

Norges Vel arbeider i dag med rådgivning innen natur- og kulturbasert næringsutvikling. Gjennom bærekraftige prosjekter bidrar organisasjonen til verdiskaping i lokalsamfunn både i Norge og internasjonalt.

Norges Vel har en lang tradisjon for å hedre personer som gjør en innsats for samfunnets beste. Den mest kjente medaljen er Medaljen for lang og tro tjeneste.

Norges Vels Gründerpris ble etablert i 1893 for å oppmuntre til nyskaping og igangsetting. Prisen, i form av en sølvmedalje, tildeles personer som har gjort en innsats i eget lokalsamfunn, organisasjon eller bedrift - i tråd med Norges Vels visjon om livskraftige lokalsamfunn.

Gründerprisen henger høyt, og det er relativt få som får den. Siden 2000 er det tildelt 23 priser. For 2015 kom det inn 32 gode forslag til mottakere av Norges Vels Gründerpris, og Halvor Olsen er årets mottaker.

Les mer på Norgesvel.no

Les mer om Norges Vels Gründerpris her

"
Powered by Labrador CMS