Grand Hotels barsjef Filip Åbom har utviklet fem drinker basert på akevitten Hellstrøm Sommer. (Foto: Moestue Grape Selections)

Sommerdrinker med Hellstrøm og Åbom

Grand Hotels barsjef Filip Åbom har utviklet fem drinker basert på akevitten Hellstrøm Sommer. Én av dem har fått navnet Bagatelle.

Publisert
Fem akevittdrinker signert Filip Åbom. (Foto: Moestue Grape Selections)

Åbom kommer opprinnelig fra Sverige, og har jobbet i restaurantbransjen siden han var 15 år gammel. Han startet sin barkarriere i 2002, og har Åbom har vært barsjef på Grand siden 2011, og utvikler nå drinker i lobbybaren Othilia, som åpnet i 2015.

Filip Åbom og Eyvind Hellstrøm. (Foto: Moestue Grape Selections)

Tradisjonsrikt brennevin på moten

Interessen for nordisk og tradisjonsrikt brennevin har eksplodert blant verdens bartendere de siste årene, og kommer som en naturlig konsekvens av det nynordiske kjøkkens utbredelse over hele verden.

Hellstrøm Sommer. (Foto: Moestue Grape Selections)

Men som følge av akevittens lange og tradisjonsrike historie som nasjonalbrennevin i Skandinavia, ble den lenge ikke sett på som noen naturlig cocktail-ingrediens her hjemme – tvert imot ble nok akevitt heller oppfattet som et rimelig uspennende og traust brennevin.

Akevitt – en het drinkingrediens

Nå har imidlertid pendelen svingt, og særlig blank akevitt blomstrer i barmiljøene også i Norge. Vi ser en fornyet interesse for lokale ingredienser og tradisjonelle drikkevarer, og akevitt omfavnes nå av en ny generasjon nysgjerrige norske bartendere som noe av det heteste du kan eksperimentere med.

Dagens cocktailmiksere har med andre ord ikke bare gjenoppdaget sin egen drikkekulturelle arv, og satt mer fokus på lokal forankring i råvarene de bruker, men også oppdaget akevittens unike kvaliteter, både i seg selv og som cocktailingrediens.

Bagatelle.

Se Åboms cocktail-varianter under.

Her kan du lese mer om Hellstrøm Sommer

Bagatelle

3 cl Hellstrøm Sommer

3 cl Cocchi Rosa Americano

0,5 cl Kimerud Raspberry Elixir (kan erstattes med hjemmelaget bringebærsirup eller annen bringebærsirup med lavt sukkerinnhold)

Enchanted Evening Daiquiri.

Fremgangsmåte: Rør og hell i et glass med én stor isbit.

Garnityr (valgfritt): sitronzest

Glass: Old Fashioned

Enchanted Evening Daiquiri

6 cl Hellstrøm Sommer

3 cl ferskpresset limejus

2 cl ferskpresset eplejus

2 cl enkel sirup 2:1

Mint-To-Be Midsummer Mojito.

Garnityr: Frisk dill

Glass: Cocktail Coupe

Enkel sirup 2:1 (sukkerlake)

Fremgangsmåte: Hell 1 del vann i en kasserolle og kok opp. Tilsett 2 deler sukker, rør rundt og la det småkoke på svak varme til alt sukkeret er oppløst og du har en blank væske.

Mint-To-Be Midsummer Mojito

4 cl Hellstrøm Sommer

2,5 cl ferskpresset limejus

1,5 cl enkel sirup 2:1

5 persilleblader

5 mynteblader

Fever Tree Premium (eller annet usøtet sodavann)

Aquavit Fizz.

Rist, dobbeltsil og hell i et glass med isbiter.

Garnityr: Ferske persilleblader

Glass: Highball

Enkel sirup 2:1 (sukkerlake)

Fremgangsmåte: Hell 1 del vann i en kasserolle og kok opp. Tilsett 2 deler sukker, rør rundt og la det småkoke på svak varme til alt sukkeret er oppløst og du har en blank væske.

Aquavit Fizz

5 cl Hellstrøm Sommer

3 cl ferskpresset sitronjus

2 cl ristet fennikelfrøsirup

2 cl eggehviter

Hellstrøm Aquavit & Tonic.

Fever Tree Premium Indian Tonic Water (eller annen usøtet tonic)

Fremgangsmåte Rist godt og dobbeltsil. Hell i et glass med isbiter og topp med sodavann til slutt.

Garnityr: ristede fennikelfrø

Glass: Highball

Ristet fennikelfrøsirup

Fremgangsmåte: Rist 1 kopp fennikelfrø i en tørr stekepanne på middels varme i 1-2 minutter. Kok opp 3 kopper vann i en kjele, og tilsett 6 kopper sukker og de ristede fennikelfrøene. La det småkoke til alt sukkeret er oppløst, og la sirupen stå i 2-4 timer. Sil til slutt av og kast frøene.

Hellstrøm Aquavit & Tonic

4 cl Hellstrøm Sommer

10 cl Fever Tree Premium Indian Tonic Water (eller annen usøtet tonic)

Fremgangsmåte: Hell akevitten i et glass med isbiter og topp med tonic.

Garnityr: en sitronskive (valgfritt: agurkskive eller dill og havsalt)

Glass: Highball

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Powered by Labrador CMS