Hellstrøm Sommer  er rett og slett blank akevitt på et helt nytt nivå, mener Eyvind Hellstrøm.(Foto: Moestue Grape Selections)
Hellstrøm Sommer er rett og slett blank akevitt på et helt nytt nivå, mener Eyvind Hellstrøm.(Foto: Moestue Grape Selections)

En slurk av sommeren

Hellstrøm Sommer er en akevitt som vekker gamle sommerminner – og bidrar til å skape nye. – Dette er rett og slett blank akevitt på et helt nytt nivå, mener Eyvind Hellstrøm.

Publisert

«Gjør deg klar for et spennende og annerledes mikrodestillat med ingredienser som aldri tidligere har vært brukt i en akevitt! Hellstrøm Sommer dufter som en mild sommerbris og er smaksatt med håndplukkede ville urter, tang fra skjærgården i Grimstad og lyng fra heiene innenfor, og er med andre ord noe så sjeldent som en terroirpreget akevitt – innkapslet i en slående vakker flaske som allerede har innkassert flere førsteplasser i både norske og internasjonale designkonkurranser», heter det i en pressemelding fra Moestue Grape Selections.

Hellstrøm Sommer er utviklet sammen med Det Norske Brenneri og Jon Bertelsen (til venstre). (Foto: Moestue Grape Selections)
Hellstrøm Sommer er utviklet sammen med Det Norske Brenneri og Jon Bertelsen (til venstre). (Foto: Moestue Grape Selections)

En nyskapende blank akevitt

Da Hellstrøm Aquavit ble lansert på det norske markedet for seks år siden ble den en umiddelbar salgssuksess, og nå står endelig det nye prosjektet Hellstrøm Sommer for tur.

«Eyvind Hellstrøm har med sine kompromissløse krav til kvalitet i samarbeid med Det Norske Brenneri selv utviklet Hellstrøm Sommer. For å få nøyaktig det resultatet han ønsket har han plukket ut, smakt, justert og finjustert de aller beste ingrediensene – og sluttproduktet har dermed blitt en nyskapende blank akevitt i en transparent stil laget av lokale ingredienser med tydelig råvarepreg», heter det videre i meldingen.

Naturlige råvarer

En blank akevitt har ikke noe fat å gjemme seg bak, så her blir alle råvarer og kvaliteten de holder avslørt og avkledd – de gode så vel som de dårlige. Det var derfor essensielt for Hellstrøm å finne frem til naturlige råvarer som var så gode at de ikke trengte å skjule seg bak fatlagring.

– Jeg ønsket å lage en akevitt som vekker gode sommerminner, som for meg er aromaer av sjø, lyng, urter og blomster, og jeg ville at den skulle være ren og delikat som en frisk sommerbris, forteller Eyvind Hellstrøm.

100 prosent rent norsk potetbrennevin er derfor smakstilsatt med 18 nøye utvalgte ingredienser, som gir akevitten dybde så vel som et lokalt aromatisk uttrykk. Samtlige ingredienser komplementerer hverandre og bidrar til å skape en helhetlig og kompleks akevitt, og noen av dem – som balsamblader – er aldri tidligere brukt i akevitt.

En «eksotisk» tvist

Akevittens sjøaktige toner kommer fra tang plukket i skjærgården i Grimstad, mens lyng- og urtepreg skyldes pors fra heiene innenfor og urter som fennikelfrø, balsamblader, malurt og blomster fra Ibsens urtehage, et steinkast unna destilleriet i Grimstad.

Med så mange stedegne og sporbare urter og ville planter fra norsk flora plukket mer eller mindre rett utenfor døren til destilleriet, kan man faktisk begynne å snakke om terroir, selv i en akevitt.

Som i all annen akevitt spiller karve hovedrollen også i Hellstrøm Sommer, men her er den mer diskret til stede i en vakker symbiose med topptoner fra blant annet fersk sitron, appelsinblomst og tørket limezest, noe som gir akevitten et forfriskende uttrykk og ligger som et slør over et dypere fennikel- og anispreg.

Andre grønne urter som balsamblad og malurt (som vi kanskje ellers forbinder med absint) øker kompleksiteten ytterligere, og akevittens svale, myke og forfriskende munnfølelse kommer fra grønn kardemomme og Hellstrøm Sommers aller mest eksklusive ingrediens – svart indonesisk Lampong-pepper av ypperste klasse. Akevitten er ikke tilsatt sukker, men har en diskret og delikat sødmefølelse som kommer fra lakrisrot.

– Akevitt på et helt nytt nivå

– Dette er rett og slett blank akevitt på et helt nytt nivå, konstaterer Eyvind Hellstrøm.

Årsaken til at han opprinnelig startet med å utvikle egne akevitter var for å sette større fokus på norske mat- og drikketradisjoner.

– Akevitten ligger nærmest i den norske folkesjela og har nok lenge blitt sett på som noe litt traust og gammelmodig. Men nå er akevitten i ferd med å få sin renessanse, også i vår egen bakhage. Når vi i dag er på jakt etter ny inspirasjon søker vi oss gjerne tilbake til våre egne gamle tradisjoner, hvor det er vel så mye å hente som i drikkevarer fra andre områder og kulturer, sier Hellstrøm.

Det nynordiske kjøkkenet har med sitt sterke fokus på håndverk, kvalitet og lokale råvarer sannsynligvis også bidratt til å sette akevitt på agendaen igjen.

Essensen i en magisk midtsommeraften

Det innovative flaskedesignet fanger essensen i en magisk midtsommeraften – årets lengste dag og korteste natt, innhyllet i overtro, mystikk og spådommer om alt fra kjærlighet til meteorologi. Temaet har mang en gang vært portrettert av mange norske billedkunstnere opp gjennom historien – og nå har altså Bendik Kaltenborn gitt oss sin tolkning.

Den transparente smaragdgrønne flasken fungerer som lerret for den nesten trolske tegningen, og gir assosiasjoner til både trylledrikker og eliksirer. Den vakre og florlette utsmykningen går rundt hele flasken, og i kombinasjon med det transparente glasset oppstår et vakkert samspill mellom forside og bakside, og mellom lys og skygge. Særlig når sola skinner på flasken oppstår et magisk spill, hvor ulike elementer fremheves avhengig av hvor lyset treffer.

Sjømat, sommermat og som drinkingrediens

Hellstrøm Sommer passer til alle typer fersk sjømat, røkt laks, sild, gravet ørret, rakfisk og spekeskinke, samtidig som akevitten er forfriskende følge til svineribbe, lutefisk, pinnekjøtt og andre fete retter uansett årstid.

Hellstrøm Sommer er også en strålende cocktailingrediens, og har omtrent samme bruksområde som gin. Overrasket? Spør hvilken som helst bartender i København, London, Paris, New York, Bergen eller Oslo – akevitten er den nye ginen.

Test selv med å bytte ut gin med akevitt neste gang du planlegger en gincocktail, og vær forberedt på en ny smaksopplevelse.

Hellstrøm Sommer

Råvare: 100 % potet

Produsent: Det Norske Brenneri

Alkohol: 40 %

Pris: 370 kroner (295,92 kroner eks. mva.) (bestillingsutvalget)

Volum: 50 cl

Vinmonopol-nummer: 7629502

EPD-nummer: 5022009

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Powered by Labrador CMS