Halvor Heuch fylte 75 år fredag 30. oktober. (Foto: Atlungstad)

Norges akevittguru rundet 75 år

Han har levd halve livet i akevittens tjeneste. Fredag 30. oktober fylte Halvor Heuch 75 år. Og selv om har for lang tid tilbake ble pensjonert fra sin stilling hos Arcus, holder han det gående som destillatør i Atlungstad Håndverksdestilleri.

Publisert
Halvor Heuch fylte 75 år fredag 30. oktober. (Foto: Atlungstad)

Heuch startet sin virksomhet som Norges eneste lovlige destillatør i 1986. Hans uvurderlige bidrag gjennom over 30 år har gitt akevitten sin rettmessige status som nasjonalt brennevin og en kulturbærer i Norge.

Det ble også anerkjent av Det kongelige hoff da kong Harald utnevnte Heuch til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden for hans innsats for norsk matkultur og akevitt-tradisjon.

– Akevitt – en drikk nordmenn bør være stolte av

Heuch er fortsatt en viktig talsmann og ambassadør for norsk brennevinsbransje i inn- og utland.

– Jeg har alltid jobbet for å plassere norsk akevitt der den hører hjemme – i klasse med de store brennevinstyper som cognac, armagnac og skotsk whisky, sier Heuch, og fortsetter

– Den norske akevitten er en raffinert brennevinstype som ikke står noe tilbake i verdenssammenheng. Det bør nordmenn være stolt av.

Destillatør på Atlungstad

Til tross for sine 75 år er Halvor langt fra pensjonisttilværelsen. I dag jobber fremdeles han som destillatør i Atlungstad Håndverksdestilleri, som holder til på Atlungstad brenneri, det eneste historiske brenneriet i Norge som fortsatt er i drift.

Atlungstad Håndverksdestilleri driver med småskalaproduksjon av norsk akevitt og ivaretar den nasjonale kulturarven med lidenskap for godt håndverk.

– De siste årene har jeg jobbet aktivt for å bevare det siste aktive brenneriet i Norge. I 2013 ble derfor Atlungstad opprettet som industrielt kulturminne av riksantikvaren, og produksjon av potetsprit og akevitt fortsetter nå, som for 160 år siden. Atlungstad har også blitt en flott destinasjon ved Mjøsa. Her kan du oppleve hvordan akevitt lages fra A til Å, samt nyte et godt måltid i kafeen med en av våre akevitter i glasset. Det gjør meg stolt og inspirerer meg til å fortsette arbeidet for norsk akevitt, sier Halvor Heuch.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS