Kjersti Rinde Omsted fra Opaker gård og Heinrich Jung. (Foto: Morten Holt)

Inviterer til andelslandbruk

Nylig fikk han den prestisjetunge Matprisen. Nå inviterer Heinrich Jung, sammen med Opaker gård i Solør, interesserte til å være med på et omfattende andelslandbruk.

– Vi leter aktivt etter både privatpersoner, restauranter og andre spisesteder som er interessert og vil være med på dette, sier Heinrich Jung og Kjersti Rinde Omsted.

Starter til våren

Sistnevnte representerer Opaker og Bjerke gård, der dyrkingen vil finne sted. Eiendommene disponerer også overnattings- og kurs- og konferansestedet Opaker gård, som vil bli tatt aktivt i bruk når andelslandbruket er i gang. Her vil det blant annet bli kurs for dem som velger å delta.

Målet er å ha det meste på plass i februar/mars. Da må det bestilles planter og frø.

– Fremdriftsplanen er oppstart med såing i vår, så full produksjon i sommer/høst, med høsting etter hvert som de ulike sortene er klare, forteller Rinde Omsted.

Seks til åtte dekar

– Vi har nok jord å ta av. Planen er at mellom seks og åtte dekar av Bjerke gårds jordareal vil bli tatt i bruk. Her vil det ble dyrket et bredt utvalg av produkter. Og alt foregår økologisk – uten noen form for kunstig sprøytemidler.

– Den siste tiden har det gått kuer på det aktuelle området, så det er mer enn godt gjødslet på det aktuelle arealet! sier Kjersti Rinde Omsted smilende.

Jung gjorde et lignende forsøk for 15 år siden, den gang sammen med bonden Gudmund Gjerdrum fra nabokommunen Våler.

– Bare én meldte seg den gang. Vi var nok litt for tidlig ute. Dette er nok mer i tiden nå, og så langt er vi fornøyd med responsen, sier Jung.

Han kan tenke seg 100 andelstakere, men blir det 50, så settes det hele i gang.

Kokker og restauranter

De to forteller at mange allerede har meldt sin interesse for prosjektet.

– Det er mange som ønsker seg en egen kjøkkenhage, og mange kokker som ønsker tilgang på ferske råvarer, men som samtidig ikke har tid til å pleie en slik hage selv, sier de to.

– Da vi gikk ut med dette, var Skaslien Gjestgiveri (en av de nærmeste restaurantene, red.anm) blant de aller første som ville være med, sier Rinde Omsted.

– Vi tror at dette vil være interessant for profesjonelle kokker i restauranter og andre serveringssteder. Mange savner tilgang på ferske økologiske grønnsaker, legger hun til.

– Solør er «Oslos grønnsakshage»

Opaker gård ligger ca. 1,5 times kjøring fra Oslo, og Jung forteller at han har håp om at mange restauranter i hovedstadsområdet finner dette interessant.

– Solør er jo egentlig «Oslos grønnsakshage», og vi har god logistikk inn mot byen – da vi allerede har mange eksisterende kunder på andre råvarer, sier Jung.

Velger selv hvor aktivt de vil delta

– De som kjøper andeler, velger selv hvor aktivt de vil følge prosessen. Du har selvfølgelig mulighet til å følge hele utviklingen, men det er også mulig å bare gjøre høstingen selv – hvis tiden er knapp. Det er også mulig at vi organiserer innhøstingen til en ekstrakostnad. Vi har kjølelaget lett tilgjengelig, sier Rinde Omsted og Jung.

De anslår at en andel vil utgjøre ca. 100 enheter, og en enhet vil koste 25 kroner.

– Ved å være med på dette, vil restaurantene og privatpersonene som går inn, ha tilgang på ferske norske sesonggrønnsaker. Vårt mål er at det ikke skal gå mer enn 48 timer fra skjæring til det ligger på kjøkkenet, sier Jung.

Les mer i magasinet Horeca (nummer 1 2020)

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS