Andreas Aanerud (til venstre) og Ole Einar Hagen viser skallsikringssystemet utenfor lokalene til Aanerud bakeri. (Foto: Morten Holt)
Andreas Aanerud (til venstre) og Ole Einar Hagen viser skallsikringssystemet utenfor lokalene til Aanerud bakeri. (Foto: Morten Holt)

Støter bort mus og rotter

Normalt blir gift og klappfeller brukt til beskyttelse mot mus og rotter, men TX Guardian har lansert en «grønnere» løsning med elektriske støt. Gründerne mener systemet er høyaktuelt for hotell- og restaurantbransjen.

Publisert
Den gamle Bibliotekgården i Årnes sentrum er også skallsikret med TX Guardians teknologi. (Foto: Morten Holt)
Den gamle Bibliotekgården i Årnes sentrum er også skallsikret med TX Guardians teknologi. (Foto: Morten Holt)

– Vi leverer grønn teknologi som bidrar positivt til miljø og samfunn. Det hele dreier seg om skallsikring av bygg og steder utsatt for plager med mus, rotter og andre skadedyr med ufarlige elektriske pulser. Vi gjør rett og slett bygget uinteressant for «inntrengerne», sier to av gründerne og eierne, Ole Einar Hagen og Andreas Aanerud.

Aanerud er selv fjerde generasjon driver av Aanerud bakeri i Årnes sentrum (etablert i 1921) på Romerike, et lokale som nå er sikret. Også den nye sausfabrikken Salsus i Kongsvinger er blant dem som har tatt i bruk systemet.

Den spenningsførende anretningen (enten i rør – bildet, eller som portlist) har eksponerte metalledere som gir støt. (Foto: TX Guardian)
Den spenningsførende anretningen (enten i rør – bildet, eller som portlist) har eksponerte metalledere som gir støt. (Foto: TX Guardian)

Mer miljø- og dyrevennlig

– Vi tenker at dette er fremtidens sikring for næringsmiddelindustrien. Vårt system innebærer ikke bruk av gift eller feller. Løsningen sikrer et bygg, område eller et lokale. Med tradisjonelle metoder vet vi at gift kommer ut i kretsløpet, og havner i og på steder som det ikke er tiltenkt, samt at dyrevelferden med dagens metoder er relativ lav, påpeker daglig leder for TX Guardian, Elisabeth Fosse.

Konsekvenser

– Å tenke forebyggende og miljøvennlig skadedyrbekjemping er fremtidsrettet og lønnsomt. For en bedrift utgjør konsekvensene av rotter og mus en trussel i forhold til bedriftens renommé, driftsstans, helserisiko med tanke på overførbare sykdommer, samt skade på bygning og varer. Behovet for å forebygge slike problemer er således av stor viktighet. Tradisjonelle metoder til dagens skadedyrselskap har ikke endret seg vesentlig de siste 30 år, de innebærer for stor bruk av gift, og baserer seg på frekvente besøk/kontroller for overvåking i stedet for reelt å forebygge, mener markedsansvarlig i TX Guardian, Linda Søvik.

Hun har 15 års fartstid som hotelldirektør, blant annet på First Hotel Grims Grenka, og ser løsningene som svært godt egnet for horecabransjen.

Elektriske pulser

TX Guardians teknologi innen skallsikring ved hjelp av ufarlige elektriske pulser er testet og utviklet i samarbeid med et teknologimiljø på Kjeller og Folkehelseinstituttets avdeling for skadedyr. Teknologiselskapet samarbeider også med Veterinærinstituttet i et forskningsprosjekt.

Konseptet støttes av miljøteknologiordningen til Innovasjon Norge, fordi det bidrar til reduksjon i spredning av miljøgifter. Konseptet er Nemko-godkjent og CE-merket. Mattilsynet har også godkjent systemet der det er tatt i bruk.

Risikovurdering

Hagen forteller at før systemet settes opp på et aktuelt bygg, gjøres det en risikovurdering tilpasset hvert enkelt tilfelle slik at svake punkter (som for eksempel porter, deler av grunnmur etc.) dekkes.

– Vi har testet dette ut på blant annet bakerier, lager, gamle bygg der det ofte er mange svake punkter og matindustri, så langt med veldig gode tilbakemeldinger, sier Hagen.

Les mye mer om TX Guardian i det siste nummeret av magasinet Horeca (nummer 2 2019)

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS