Foto: Odal Fritid

Importerer øl og vin fra Tsjekkia

Raymond Lishaugen i Odal Fritid importerer tsjekkisk øl og vin. Nå ønsker han å presentere produktene, som for de fleste nordmenn vil være ukjente, for horecamarkedet.

Produktene er allerede å få tak i på enkelte restauranter og utesteder i Norge.

Sørøst i Tsjekkia ligger et av Europas «uoppdagede» vinområder, Moravia. Området står for 99 % av vinproduksjonen i Tsjekkia. Det er mindre enn 1 % av tsjekkisk vin som eksporteres på verdensmarkedet, men flere av produsentene ønsker nå å nå ut internasjonalt.

I Moravias underdistrikt Velké Bílovice ligger produsenten Maly Vinar, en familiebedrift som ble etablert i 1992. Familiens gamle kjeller og produksjonsutstyr ble brukt i oppstarten. I 1995 ble hele produksjonen modernisert og utvidet. I dag lages det vin både på stålfat, eikefat og betongtanker. Maly Vinar har flere ganger blitt kåret til årets vinprodusent i Tsjekkia. Bedriften produserer ca. 300 000 flasker vin årlig.

Pilsens hjemland

Tsjekkia er «pilsens hjemland», og brygging har lange tradisjoner der. Ett av de eldste bryggeriene er Svijany bryggeri, som ble etablert i 1564! Bryggeriet, som i dag er det sjette største i landet, ligger nord i Tsjekkia, ikke så langt unna vintersportsstedet Liberec.

De produserer lagerøl i tradisjonsrik stil. I motsetning til andre store bryggerier i Tsjekkia, lager Svijany upasteurisert øl, noe som fremhever smaken av humle og malt. Humletypen som benyttes er Saaz, som er veldig klassisk for regionen.

Svijany sier om seg selv: «Det som skiller oss fra alle andre, er at vi ikke har forandret noe».

Svijany har vunnet priser i «World Beer Idol, «World Beer Awards» og «Golden Beer Cup», for å nevne noen.

Under finner du noen av produktene som Lishaugen importerer:

Vin

Zweigeltrebe 2012: Fin strukturert, lysere rødvin. Produsent: Maly Vinar. Alkohol: 13,5 %.

Frankovka rosévin 2018: Restsukker er godt balansert av en høyere andel syre. Produsent: Maly Vinar. Alkohol: 12,5 %.

Muller Thurgau 2015: Tørr hvitvin. Produsent: Maly Vinar. Alkohol: 12 %.

Øl

Svijanský Desítka (alkohol 4 %), Svijanský Máz (4.8 %), Svijanský «450» (4,6%), Svijanský Fanda (4.8 %), Svijanský Rytíř (5,2 %), Svijanský Kníže (5,6%), Svijanský Kněžna (5,2 %), Svijanský Baron (6,5 %), Svijanský Kvasničák (6 %), Weizenbier (5.0%) og Svijanský Vozka (alkoholfri).

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS