Ribbe med koreansk vri: Kung Fu

Ribbe med medisterkaker, julepølse og surkål er en av favorittene i desember. Men svineribbe er en så allsidig råvare og har mange bruksområder. Her får du tips til hvordan du kan bruke ribbe i en trendy og annerledes og rett, på koreansk vis.

Publisert
Kimchi.

Koreansk mat har vært en snakkis de siste årene. Den mest kjente retten er kimchi. Nå får du kimchi på de mer trendy restaurantene i Norges større byer.

Kimchi er faktisk Koreas nasjonalrett og den består av fermentert kinakål og andre grønnsaker. Å lage det selv tar lang tid, men det finnes gode ferdigprodukter i asiatiske matbutikker som man med stort hell kan bruke.

I Sør-Korea spiser man kimchi som tilbehør til det aller meste. Fermentert mat er in, men det er ikke bare en trend. Fermentert mat har også god helseeffekt og er godt for tarmsystemet og fordøyelsen.

Koreansk BBQ

Tilbehøret er viktig i det koreanske kjøkken.

Sør-Korea er kjent for å ha et spennende kjøkken og det er især koreansk BBQ som frister lokale og tilreisende når man skal kose seg litt ekstra.

BBQ, eller grilling er en sosial måte å spise på. I Sør-Korea finnes det egne restauranter i alle prisklasser som spesialiserer seg på denne måten å spise på.

På hvert bord inne i disse restaurantene står det en nedfelt, rund gass eller kullgrill med en stor vifte over slik at stekeosen forsvinner rett opp i taket. Menyene viser hvilke stykningsdeler de har tilgjengelig, og det kan være alt fra okse og svin til and og kylling. Skiver av kjøtt grilles i rå eller marinert tilstand.

Så starter showet. På de rimeligere restaurantene griller man selv, mens på de mer eksklusive stedene grilles kjøttet av betjeningen.

Når kjøttet er grillet klippes det opp med saks. Ja, i Sør-Korea brukes saksen flittig i mange matrelaterte situasjoner.

Kung Fu-ribbe

Kung Fu-ribbe.

Vi har latt oss inspirere av koreansk BBQ og laget en ny vri på den norske ribben. Vi håper at Kung Fu-ribben vil gi deg en reiseopplevelse uten å reise, men en oppdagelse i nye og deilige smaker fra det asiatiske kjøkken.

Til de deilige skivene av grillet svineribbe har vi laget et utvalg Banchan, som er småretter som spises som tilbehør til koreansk BBQ og koreansk mat generelt.

Kung Fu-Ribbe (eller Dwaeji bugogi som det heter på koreansk), er marinerte og grillede skiver av svin, som serveres som wrap i salat- og perillablader sammen med tilbehøret og en spicy saus som heter Ssamjang. Alt dette får du her oppskrift på og alt er enkelt å tilberede hjemme.

Sosial mat

Koreansk BBQ er en sosial måte å spise på, litt som tacofredag og fondue-aften. Man spiser det man vil av tilbehør og plukker her og der fra skåler og fat. Det er rett og slett nydelig festmat som man kan dele med gode venner og familie. I disse tider bør man kanskje bruke individuelle serveringsskjeer til hver delerett og ikke plukke med spisepinner, slik Koreansk BBQ spises tradisjonelt.

Hva drikker man til Kung Fu-ribbe?

Kung Fu Girl Riesling

God mat fortjener god drikke. Kung Fu Girl Riesling fra Charles Smith Wines er en frisk og lett riesling fra Washington, USA med sitrustoner og litt dybde som klarer oppgaven med å matche de spennende og utfordrende smakene fra det asiatiske kjøkken.

Inspirasjonen bak Charles Smiths vin Kung Fu Girl Riesling kom mens han spiste kinesisk take away og så på kung fu-film. Han fikk ideen om å lage en god hvitvin som passet til asiatisk mat. Kung Fu Girl Riesling er en meget god match til asiatisk mat med punch, spice og aroma i smakene. Vinen produseres i Columbia Valley i staten Washington i USA. Druene er 100 % riesling og gjennomgår skånsom pressing før temperaturkontrollert vinifikasjon i ståltanker.

På nesen har Kung Fu Girl Riesling 2019 en aroma preget av eple, sitrus og litt blomst, hint av petroleum. I munnen kommer preg av sitrus, eple og litt krydder, hint av mineraler i ettersmaken.

Vinene matcher godt både chili, søte, syrlige og fermenterte toner i maten. Kung Fu Girl Riesling 2019 er en tørr riesling og den har både fylde, perfekt friskhet og balansert syre.

Kung Fu Girl Riesling 2019

Varenummer: 9422101.

Pris: 175 kroner

Jeg har ikke bordgrill. Hva gjør jeg da?

De færreste av oss har mulighet til å grille innendørs og man må ikke ha en bordgrill for å lage Kung Fu-ribbe. Grillingen kan gjøres på grillen ute (hvis man har tilgang på det) eller i ovnen under grillelementene. Begge metoder gir perfekt resultat.

De asiatiske ingrediensene til måltidet får du i asiatiske matbutikker.

Tips: A Food Market på Grønland har Oslos beste utvalg av koreanske matvarer.

Slik lager du Kung Fu-ribbe med alt av tilbehør

(til 4 personer):

Kung Fu-ribbe - Dwaeji bugogi

1 stykke tynnribbe på ca 1,5- 2 kg uten bein og svor.

I marinade.

Marinade:

1 nashi pære, revet

4 ss gochujang (fermentert chilipaste)

1/2 - 1 ss chiliflakes (gochugaru)

4 ss soyasaus

2 ss mirin (risvin til matlaging)

1 ss sukker, palmesukker eller honning

2 ss koreansk ristet, sesamolje

1 kinesisk hvitløk eller 3 fedd hvitløk, revet

2 ss finrevet ingefær

Koreanerne har en hemmelighet som alle bør vite om. Enzymene i pære mørner kjøtt på rekordtid og gjør marineringsprosessen kortere samtidig som det gir et fantastisk resultat. Får du ikke tak i nashi pære, velger du en annen pære.

Fremgangsmåte: Skjær ribben i tynne skiver (ca 5 mm tykke). Bland sammen ingrediensene i marinaden og vend ribbestykkene i marinaden. La stå tildekket i kjøleskap i en times tid eller mer.

På grillen: Grill skivene på høy varme og på direkte varme til de er gjennomstekt. Det tar ikke mange minutter da ribbeskivene er tynne.

I ovn: Forvarm ovnen til 230 grader og skru på grillelementene. Spre ribbeskivene utover et bakebrett med bakepapir og sett under grillen. Når skivene har fått fin farge (etter ca fem minutter) tar du ut brettet og vender skivene. Grill noen minutter og legg skivene over på et fat og server med en gang. Alt annet av tilbehør bør være klart og satt på bordet når ribbestykkene blir servert.

Legg saks på bordet slik at gjestene kan få en autentisk koreansk BBQ-opplevelse. Grillskivene klippes opp i stykker som gjør det lett å legge i salatblader for så å spises.

Tilbehør

På koreansk kalles smårettene som settes på bordet Banchan. Disse smårettene spises under måltidet, men må ikke nødvendigvis spises sammen med alt annet. Det er vanlig at man bruker spisepinner og forsyner seg av det man vil, når man vil.

Det er vanlig å pakke ribbestykker i en wrap (kalt ssam) laget av salat- og perillablader.

Sistnevnte kalles også sisho eller kkaennip. Bladene er i myntefamilien og har en helt særegen smak.

Sett frem skåler med bønnespirer, rød og grønn chili og vårløk.

Ha kimchi over i skåler.

Kok ris og server gjerne i porsjonsskåler.

Dette er godt tilbehør til Kung Fu-ribbe.

Ssamjang (saus til Kung Fu-ribbe) er en deilig saus/dressing som du lett blander sammen med disse ingrediensene:

4 ss doenjang (fermentet bønnepaste)

1 ss gochujang (fermentert chilipaste)

1/2 kinesisk hvitløk eller 2 hvitløksfedd, finrevet

1/2 ts sukker, palmesukker eller honning

2 ss sesamolje

1 ss sesamfrø

1 ts mirin

2 ss hakkede peanøtter, cashewnøtter, mandler eller valnøtter

Fremgangsmåte: Rør sammen alle ingrediensene og ha i porsjonsskåler slik at alle gjestene får hver sin skål.

Eggeruller:

3 egg

2 vårløk, skåret i skiver

1 rød chili, skåret i skiver

1 grønn chili, skåret i skiver

2 ts sesamolje

Pisk eggene og hell halvparten over i en varm panne (med sesamolje) slik at du lager en tynn pannekake. Strø over chili og vårløk og rull forsiktig sammen mens omeletten fremdeles er fuktig på toppen. Lag to slike pannekaker.

Legg på et skjærebrett og skjær tykk skiver. Sett rullene på høykant på et fat.

Kung Fu Coleslaw

Denne coleslawen passer så godt til Kung Fu-ribben. Sørg for å skjære/rive ingrediensene slik at stavene blir tynne og delikate.

3 dl revet rødkål

3 vårløk, skåret i skiver

2 gulrøtter, revet

2 dl revet asiatisk reddik (rettich)

Dressing:

1 fedd hvitløk, finrevet

2 ss soyasaus

1 ss sesamolje

1 ss eplesidereddik

1 ts sukker, palmesukker eller honning

1 ss sesamfrø

1 ts chiliflakes

Bland grønnsakene. Bland dressingen og hell over grønnsakene rett før servering.

Spicy agurksalat

1 agurk, skrelt og delt i to på langs og så i tykke skiver

Dressing:

1 ss sesamfrø

1 ts sukker, palmesukker eller honning

1 ss mirin

1 ts finrevet ingefær

1 fedd hvitløk, finrevet

2 ss sesamolje

2 ss soyasaus

1 ss gochujang (fermentert chilipaste)

1 ts chiliflakes

Fremgangsmåte: Bland dressingen og vend inn agurkene.

Da er det bare å legge et par flasker Kung Fu Girl på kjøl, nyte et godt koreansk BBQ-måltid og kose seg med ribbe på en litt annen måte.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS