Lærlingene og reiseledere sammen med Christer Rødseth (foran) som ga mange gode råd og tips. Fra venstre Nina Borgen, Tore Trangmyr, Marthine Grydeland, Martin Vie, Jenny Johansen, Sebastian Gulbrandsen, Marga Doelman, Fredrik Totland, Hanna Alvsåker, Torje Torvik, Simen Lund, Ingrid Aas, Niaz Smestad, Maria Rønnevik og Stian Bøsterud. (Foto: Asko Servering)

Engasjerte lærlinger på VM-tur

Asko Servering inviterte nylig 12 lærlinger med for å heie frem de norske kokkelandslagene på Culinary World Cup (VM for kokkelandslag) i Luxembourg.

Lærlingene er klare for å gå inn på messa for å heie på de norske kokkelandslagene i Culinary World Cup. Fra venstre Hanna Alvsåker, Maria Rønnevik, Ingrid Aas, Jenny Johansen, Marthine Grydeland, Simen Lund (bak flagget), Marga Doelman, Niaz Smestad, Martin Vide, Torje Torvik, Fredrik Totland og Sebastian Gulbrandsen. (Foto: Asko Servering)

Denne teksten er skrevet av Cecilie Yates

Engasjerte kokkelærlinger reiste sammen med Asko Servering til Culinary World Cup i Luxembourg i slutten av november.

De 12 utvalgte lærlingene reiste til Luxembourg i slutten av november, sammen med reiseledere fra Asko Servering og Lærlingekompaniet.

Se alle lærlingene som var med nederst i saken.

Mat og helse på barne- og ungdomsskolen må bli bedre

Fire av lærlingene klare til å møte utøverne på de norske kokkelandslagene. Fra venstre Ingrid Aas, Jenny Johansen, Marthine Grydeland og Maria Rønnevik (Foto: Asko Servering)

Dagen etter ankomst ble de invitert til en workshop med søkelys på hvorfor de ønsket å utdanne seg i kokke- og servitørbransjen, og hvordan vi kan få flere til å søke restaurant- og matfag.

En engasjert gjeng delte villig sine erfaringer, og var enige i at mat og helse på barne- og ungdomsskolen må bli bedre.

Mer informasjon

Lærlingene og reiseledere på Château d'Urspelt der kokkelandslagene hadde base under Culinary World Cup. (Foto: Asko Servering)

– Vi stekte frossenfisk og åpnet en boks med fruktcocktail, fortalte en av lærlingene. Flere hadde like historier.

Flere fortalte at de fikk forskjellige reaksjoner da de fortalte om studievalget sitt, og særlig rådgivere på skolene mente de burde utnytte kunnskapen sin på teoretiske fag.

Konklusjonen fra workshopen var at det må mer informasjon ut til elevene som skal velge fag, slik at de velger riktig.

Fulgte engasjert med

To av lærlingene følger med på hvordan det går inne i kokkeboksen da de norske kokkelandslagene konkurrerte i Culinary World Cup. (Foto: Asko Servering)

«Så ventet det lærlingene gledet seg mest til, besøke messen der kokkekonkurransene foregikk.

På mandagen var det kokkelandslaget senior som konkurrerte. Selv om de holdt på i over seks timer på kjøkkenet, sto lærlingene klistret til vinduet utenfor boksen der de laget mat, i mange timer. Ingen tvil om at dette var en gjeng med ungdommer som var interessert i det de så.

Neste dag var det kokkelandslaget junior som konkurrerte, og da fikk lærlingene også være med å spise maten! Lærlingene smakte seg gjennom tre retter med et smil om munnen – alle var enige i at dette var mat i verdensklasse. Det hadde de rett i, junior fikk sølv sammenlagt for sine prestasjoner, kun en hårsbredd fra gullet. Senior fikk bronse sammenlagt. «Community Catering» kom dessverre ikke på pallen, men gjorde det likevel sterkt i konkurransen», skriver Asko Servering i en melding.

Mange inntrykk, mye inspirasjon og gode opplevelser

En av lærlingene tar bilde av desserten til kokkelandslaget junior under Culinary World Cup. (Foto: Asko Servering)

«Innimellom konkurransene, møte med Christer Rødseth og workshop, ble det tid til å prøve ut flere restauranter, julemarked og shopping i Luxembourg. Lærlingene besøkte også en grossist som er veldig lik Storcash. Siste kvelden ble vi invitert på «After cooking»-party sammen med alle kokkelandslagene på slottet Château d'Urspelt, der de hadde base. Her gikk lærlingene fra utøver til utøver og pratet hele kvelden, og reiste hjem med mange inntrykk, mye inspirasjon og gode opplevelser i bagasjen. Det er ingen tvil om at de fleste av disse lærlingene vil nå langt, kanskje vi til og med ser noen av de på kokkelandslagene i årene som kommer?», melder Asko Servering.

Disse var med

Maria Rønnevik, Fisketorget, Stavanger

Martin Vie, Pikant, Førde

Hanna Alvsåker, Bekkjarvik Gjestgiveri, Austevoll

Fredrik Totland, Britannia, Trondheim

Marga Doelman, Merci, Porsgrunn

Sebastian Gulbrandsen, Smakfulle rom, Sørum

Torje Torvik, Bro, Ålesund

Marthine Grydeland, Color Line

Jenny Johansen, Quality Hotel Tønsberg

Ingrid Aas, Britannia, Trondheim

Niaz Smestad, Happolati, Oslo

Simen Lund, To rom og kjøkken, Trondheim

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS