Illustrasjonsfoto: Morten Holt
Illustrasjonsfoto: Morten Holt

Bærekraftig mat og drikke ga mersmak

Den første utgaven av Foodscape ga stort faglig utbytte og inspirerte til bærekraftig utvikling i mat- og drikkebransjen.

Publisert
Prosjektleder for Foodscape, Torill Engelberg. (Foto: Karine H. Henriksen)
Prosjektleder for Foodscape, Torill Engelberg. (Foto: Karine H. Henriksen)

– Vi er godt fornøyd med vår første møteplass dedikert til å sette bærekraft på menyen for alle som jobber profesjonelt med mat og drikke - fra hav og jord til bord. Tett på 1400 besøkende og utstillere deltok på arenaen som blant enkelte aktører beskrives som en nasjonal nyvinning innenfor mat- og drikkebransjen, sier prosjektleder for Foodscape på Norges Varemesse, Torill Engelberg.

Se bildeglimt fra Foodscape her

Illustrasjonsfoto: Norges Varemesse
Illustrasjonsfoto: Norges Varemesse

Stort faglig utbytte

– Inspirerende og lærerikt, er ordene hun bruker for å sammenfatte første utgave av Foodscape.

Det er samme konklusjon som fungerende miljøsjef i Telenor Norge, Kari Erlandsen, trekker etter de to dagene med foredrag, seminarer og besøk hos utstillere.

– Jeg fikk stort faglig utbytte av Foodscape. Det var fint å samle så mange bransjeeksperter for nyttige samtaler og kontakter, sier hun.

Illustrasjonsfoto: Norges Varemesse
Illustrasjonsfoto: Norges Varemesse

Erlandsen forteller at Telenor og ISS sammen har satt i gang mange aktiviteter for å kutte matsvinnet i konsernets kantiner.

Verdifull møteplass

– Jeg fikk mange nyttige innspill fra seminarene og utstillerne, som vil bidra til å styrke miljøfokuset og engasjementet internt hos oss, sier hun.

Også daglig leder i Matvett, Anne-Grete Haugen mener at Foodscape var en verdifull møteplass.

– Både det faglige programmet og utstillerne holdt et svært høyt nivå. Og det er helt klart både i tiden og nødvendig å ha en slik møteplass for bærekraftige mat- og drikkekonsepter, sier Haugen.

Hun trekker blant annet frem at forbrukerne vil stille større krav fremover om at maten er bærekraftig, at råvarene er utnyttet til det fulle og at emballasjen er miljøvennlig.

– SB Insights undersøkelse viser at matsvinn faktisk er det norske forbrukere er aller mest opptatt av. Dette viser at reduksjon av matsvinnet ikke bare er lønnsomt for bransjen, men også at det er essensielt for bedriftenes omdømmebygging, sier hun.

Anne-Grete Haugen trekker også frem innsikter fra andre tematikker, deriblant om folks preferanser når de skal velge mat.

– Innlegget fra Max Burger som viste hvordan de har tenkt helt annerledes og introdusert et helt smakskonsept fremfor å tilby en singel vegansk burger, er spennende for å gjøre seg relevante for stadig flere fleksitarianere blant oss, sier Haugen.

Viktig å være til stede

Kommunikasjonsdirektør i Sjømat Norge, Are Kvistad, mener at Foodscape ligger an til å bli en nasjonal arena for temaet matproduksjon og bærekraft. For sjømatnæringen var det viktig å være til stede.

– I tillegg til at vi fikk presentert vår nærings langsiktige arbeid med bærekraft, var det også en rekke andre arrangementer på Foodscape som var lærerike både for oss og sjømatbedriftene som deltok, sier Kvistad.

Torill Engelberg sitter igjen med det samme inntrykket etter Foodscape, også når det gjelder utstillerne.

– Flere av våre utstillere har i tillegg rapportert at initiativet Foodscape har satt i gang gode interne prosesser hos dem, sier hun.

Håper på årlig arrangement

Are Kvistad mener at denne nye møteplassen også var viktig for å styrke samarbeidet mellom aktørene i bransjen, blant annet innenfor kampanjen #MerAv, der bransjen og helsemyndighetene jobber sammen for å øke inntaket av sjømat, frukt og grønt og grove kornprodukter.

– Det er helt åpenbart at vi som står bak denne kampanjen, fikk styrket vårt samarbeid gjennom dette arrangementet. Og det var bra at folkehelseministeren deltok, sier han.

– Jeg håper Foodscape blir et årlig arrangement. Hvis vi skal klare å gjøre en forskjell for et bedre miljø, må vi jobbe sammen, inspirere hverandre og ikke minst dele erfaringer. Det er mange møteplasser og messer der mat er tema, men vi trenger en nasjonal arena der matproduksjon, bærekraft og konsumspørsmål er det sentrale, uttaler han.

Vil videreutvikle konseptet

– Vi fikk en bra respons og kommer til å konvertere sortimentet til mer bærekraftige produkter til flere kunder. Vi tror at all kunnskap om bærekraftige løsninger og søkelys på å øke kompetansen omkring dette er positivt, sier daglig leder hos Tingstad, Niklas Jigberg.

Bjørnar Buserud er daglig leder av Grønne Folk, som utvikler og produserer bærekraftig mat uten tilsetningsstoffer. Etter å ha deltatt på Foodscape som utstiller, konstaterer også han at næringen trenger en nasjonal møteplass rundt temaet bærekraft.

– Jeg skulle ønske at det var flere folk der, og lengre pauser mellom foredragene slik at enda flere tok seg tid til å besøke utstillingene. Men fordelen er at de som besøkte Foodscape, var folk med beslutningsmyndighet. Om vi får nye avtaler på grunnlag av deltakelsen vår, vet vi ikke ennå. Men vi hadde i hvert fall mange gode møter med akkurat de rette menneskene, sier Buserud.

Torill Engelberg retter en stor takk til de ni bransjeorganisasjonene som i samarbeid med Norges Varemesse strategisk utviklet og bygget innhold til første utgave av Foodscape. I tillegg en stor takk til utstillerne som bidro og synliggjorde sunnere mat og miljøvennlige løsninger.

Søkelys på Smak 2020

Gjennom Foodscape har vi stimulert til kunnskapsdeling og samarbeid. Dette bekreftes også av vår undersøkelse blant besøkende. Et ønske om mer kunnskap var den største motivasjonen for å delta på Foodscape. Engelberg lover at årets Foodscape ikke vil bli den siste.

– Vi kommer til å arrangere Foodscape igjen. Men først skal vi i gang med Smak i mars 2020. Vi tar med oss erfaringene fra Foodscape når vi nå går i gang med å planlegge Smak 2020, sier hun. Neste rendyrket møteplass knyttet til bærekraft vil bli Foodscape i 2021, sier Engelberg i pressemeldingen.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS