Filip August Bendi og de andre Bocuse d'Or-deltakerne skal komponere en treretters barnemeny i konkurransen i januar. Her er Linea Bertelsen i sving i Årets kokkespire 2021. (Foto: Stiftelsen Norsk Gastronomi)

Barnemat på Bocuse d’Or-menyen

Bocuse d’Or kom nylig med en overraskende beskjed til deltakerne: Filip August Bendi og de andre 23 kokkene skal lage verdens beste barnemeny for å vinne den globale finale i Lyon i januar 2023.

Norges team i Bocuse d'Or 2023. Fra venstre Sven Erik Renaa, Filip August Bendi, Leon Haarberg Nilsen og Christopher W. Davidsen. (Foto: Stian Broch)

Bocuse d’Or gjør en oppsiktsvekkende vri, og erstatter tallerkenretter med «Feed the kids», der kandidatene må komponere en treretters meny for barn – med squash som hovedråvare.

– Overraskende og spennende grep

– Dette er både et overraskende og spennende grep, sier Filip August Bendi. Bak commis Leon Haarberg Nilsen. (Foto: Morten Holt)

– Dette er både et overraskende og spennende grep. Sunn og næringsrik mat for barn, laget på et nivå denne konkurransen krever, er en skikkelig utfordring som jeg gleder meg til å komme i gang med, sier Norges kandidat i konkurransen, Filip August Bendi.

– Å lage mat til barn og unge krever noe helt annet enn å lage mat til voksne, både med tanke på smak, tekstur og presentasjon, men vi satser selvfølgelig på å imponere både små og store matkritikere i Lyon.

– Bocuse d’Or har rettet blikket fremover

– Her retter Bocuse d’Or virkelig blikket fremover, sier daglig leder for Stiftelsen Norsk Gastronomi, Arne Sørvig. (Foto: Morten Holt)

– Her retter Bocuse d’Or virkelig blikket fremover. I 2021 var temaet «take-away» på restaurantnivå, mens i år velger organisasjonen å rette søkelyset på sunn og smakfull mat for barn og unge. Dette er en vanskelig målgruppe. Mange av deres matvarer formes av ulike typer fastfood, og dette vil bidra til å øke oppmerksomheten og kreativiteten på verdens barnemenyer, slik at barn og unge får ta mer del i gode kokkers evne til å lage god, fersk og sunn mat – men på de unges premisser, sier daglig leder for Stiftelsen Norsk Gastronomi, Arne Sørvig.

Unge smaksdommere

Norge tar de unge på alvor. I fjor ble Årets kokkespire arrangert, og Stella Vedal Grøttheim gikk seirende ut. Nå ryktes det at flere unge smaksdommere vil være på plass når Bocuse d'Or arrangeres i Lyon i januar neste år. (Foto: Stiftelsen Norsk Gastronomi)

Når Filip August Bendi og hans team inntar konkurransekjøkkenet i Lyon søndag 22. januar, har han og teamet lagt mer enn ett år med forberedelser på treningskjøkkenet bak seg. Forberedelsene inkluderer alt fra teknisk- og grafisk design av utstyr og serveringsmateriell, til å plukke fra hverandre og bygge opp igjen hundrevis av idéer til løsninger og kombinasjoner av råvarene som inngår.

Det ryktes at det også vil være unge smaksdommere på plass i Lyon, og arbeidet fremover må inkludere tenkning rundt barn og unges smakspreferanser. Det gir et lag til på kreativitet og testing, og bidrar til å øke kompleksiteten ytterligere.

Trener på Gardermoen

Filip August Bendi har samlet et stjernelag til å bistå ham under konkurransen i Lyon i januar. Coach er Christopher W. Davidsen, som tok sølv i konkurransen i 2017 og i dag leder Speilsalen i Trondheim.

Leon Haarberg Nilsen er commis, mens Sven Erik Renaa er lagleder, og også Norges dommer i Bocuse d’Or 2023.

Teamet har allerede stått flere måneder på treningskjøkkenet under Keppler-stjernen på Gardermoen, og jobbet med fatoppgaven, der sjømat skal spille hovedrollen.

Skal sette sitt personlige og nasjonale preg på rettene

Team Norway i Bocuse d'Or 2023. Fra venstre Sven Erik Renaa, Filip August Bendi, Leon Haarberg Nilsen og CHristopher W. Davidsen. (Foto: Stian Broch)

Til den spektakulære fatretten, er det sjømat som er hovedingrediens. Det norske laget er storfornøyd med årets råvareutvalg. Breiflabb, blåskjell og kamskjell er kjente råvarer for de norske kokkene.

Les også: Fatoppgaven til Bocuse d’Or 2023 er klar

Forrige gang sjømat var hovedingrediens til fatretten i Verdensfinalen Bocuse d’Or, var i 2005 (Tom Victor Gausdal tok sølv for Norge). Det er tillegg obligatorisk å lage to garnityrer på tallerkenen, samt én på siden som setter søkelyset på en særskilt nasjonal råvare fra deltakerlandet.

– Geografisk identitet er viktig i konkurransen, og Bendi arbeider iherdig med å sette sitt personlige og nasjonale preg på rettene han skal servere, sier Christopher W. Davidsen.

Starter først

Filip August Bendi starter aller først i Bocuse d'Or 2023. (Foto: Morten Holt)

Team Norway skal i ilden på konkurransens første dag i kjøkken nummer én, 22.januar fra kl. 08.00. De som ikke får anledning til å reise til Lyon i januar, vil kunne følge Norge og de 23 konkurrentene på stream med kommentatorer.

Les også: Norge starter først, dette er alle deltakerne

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS