Illustrasjonsfoto: Morten Holt

Blomkål – grønnsakenes hvite dronning

Sett blomkål på menyen oftere. Grønnsakenes hvite dronning er en allsidig og sunn grønnsak som de fleste liker.

Publisert

Helseeksperter og kjendiskokker retter økt søkelys på hele kålgruppen, både på grunn av den herlige smaken og på grunn av de store helseeffektene.

Illustrasjonsfoto: OFG

Ballets hvite dronning

Blomkålen er ballets dronning, smakfull og vakker på matfatet. Den finnes oftest i hvitt, men forekommer også i farger som gul, oransje, lilla og grønn.

«Brassica oleracea» er det latinske navnet, og blomkål stammer opprinnelig fra landene rundt Middelhavet. Botanisk sett er den litt spesiell da den består av mange små sammenvokste blomsterbuketter.

Harissabakt blomkålhode med pinjekjerner og mandler. (Foto: Morten Holt)

Den har derfor fått sitt navn blomkål som betyr kålblomst eller blomstrende kål.

Passer til mye

Blomkål ble først kjent utover i Europa på 1700-tallet. Etter den tid har de flotte og store sortene vi kan nyte i dag blitt utviklet. Og det er nettopp det vi gjør, vi nyter blomkålen. Den er deilig i forretter, som tilbehør eller som egen hovedrett, i supper, gratenger, stuet, gratinert, bakt, i omeletter, i salater, på grillen, i pureer, i pizzadeig og som snacks med dipp til. Blomkålris er også blitt et kjent begrep, en super erstatning for ris eller pasta.

Blomkål har både lavt energi- og fettinnhold. Blomkål har et høyt innhold av protein, vitamin C og kostfiber. Protein bidrar til vekst i muskelmasse, mens vitamin C styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Kostfiber er gunstig for fordøyelsen.

Nå bugner det

Nå er vi i starten på den norske sesongen. Det bugner av helt ferske blomkålhoder. Her får du våre mest populære blomkålretter. Matfaglig rådgiver, Toril Gulbrandsen, gir deg her de mest populære blomkålfavoritter.

– Blomkål i salater, bakt hel i ovn eller grillet må du prøve. Det vil garantert falle i smak, sier Gulbrandsen.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Powered by Labrador CMS