GunnarHvarnesÅretskokk2009

Smak 2011 i gang

Så er Smak 2011 i gang. Fra i dag til og med fredag skal utstillere friste og utallige konkurranser, seminarer, utdelinger og andre events skal sørge for at det skal svinger under hele messen, som blir den største i sitt slag noen sinne i Norge.

Publisert

De ferdige rettene i Årets Kokk anrettes på sølvfat som bringes fram for høykompetente, strenge dommere. Her fra konkurransen i 2009, med vinneren Gunnar Hvarnes som bøyer seg over i midten. (Foto: OPO)

Vinneren av "Årets Kokk 2011", som kåres på avslutningsdagen, 11. februar, blir Norges deltaker i neste Bocuse d’Or Europe, og er kanskje den aller mest prestisjefylte konkurransen under messen.

Les mer om Årets Kokk 2011 og deltakerne som kjemper om å bli Norges neste Bocuse d`Or-kokk her

Første kvalifiseringsrunde

– Dette er utvilsomt Norges mest betydningsfulle kokkekonkurranse nettopp fordi den fungerer som kvalifisering til neste Bocuse d’Or-runde, poengterte Tom Victor Gausdal da han representerte den norske Bocuse d’Or-komiteen under messens møte med norske medier helt nylig. Gausdal var selv deltaker i Bocuse d’Or i 2005, og hentet sølvmedaljen hjem til Norge.

Det blir en seks timer lang konkurranse, skåret over samme lest som VM-konkurransen i Lyon, bokstavelig for åpen scene med den sterkt profilerte mesterkokken Harald Osa som seremonimester.

De ferdige rettene anrettes til slutt på store sølvfat for servering til en sterkt høykompetent jury. Årets finalister og morgendagens mesterkokker in spe, er Miriam Østvik Jenssen, Roger Malmin, Alexander Østli Berg, Even Ramsvik, Morten Rathe og Ørjan Johannessen.

Stor NM-arena

"

Tor Øyvind Rudstaden (til venstre) og Geir Magnus Svae vant 2009-utgaven av Årets Grønne Kokk. (Foto: Heidi Fjelland)

Men "Årets Kokk" er ikke den eneste kokkekonkurransen på SMAK 2011. Faktisk er messen en stor NM-arena. Tirsdag 8. februar arrangeres NM i konditorkunst og neste dag NM for institusjonskokker/lag.

Onsdag dukes det for ”Årets Grønne Kokk”. Konkurransen er et samarbeid mellom Kokkenes Mesterlaug Oslo, Segers, Smak 2011 og Opplysningskontoret for frukt og grønt.

De seks finalelagene i "Årets Grønne Kokk" er Gro Helene Andersen og Nina Kristoffersen fra Statholdergaarden i Oslo, Bjørnar Håkonsrud og Balazs Debreczeni fra Bølgen og Moi på Høvikodden, Jan Ivar Nykvist og Karl Gunnar Harbak, Centra Høvik, Are Nordtvedt og Maren Solheim fra Oro bar og grill, Lukasz Brekke og Stig Fagerholt fra Straen Restaurant i Stavanger, Raymond Grimstad og Christoffer William Davidsen fra Tango bar og restaurant, også Stavanger.

Les mer om Årets Grønne Kokk 2011 her

"

Tomas E. Karlsen og Truls Jenker i Mills inviterer til NM i rekesmørbrød.

Pizza og rekesmørbrød

Men det er ikke bare gourmetkokker som vil sette hverandre stevne under SMAK 2011. Nasjonal Pizzamester 2011 skal kåres. Pizzakonkurransen kjøres i Hall D og antas å bli en publikumsmagnet. Italiensk pizza er egen klasse, amerikansk pizza likeså. Dessuten blir det en åpen klasse. Til sammen skal det altså kåres tre nasjonale pizzamestere i løpet av like mange dager (tirsdag–torsdag).

Torsdag er det "NM i rekesmørbrød"

NM i maskinoppvask

NM i maskinoppvask bidrar til kompetansehevning i en av storkjøkkenets viktigste avdelinger. Her er 2009-vinneren Kapil Thavarajah i aksjon.

En konkurranse som er instituert på merkevaremessen SMAK, er NM i Maskinoppvask som pågår fra tirsdag til fredag, i regi av Lilleborg Profesjonell AS (hovedarrangør), BFSN og Norges Varemesse.

Formålet er å heve både oppvaskmedarbeidernes kompetanse og statusen for en av de lavest estimerte arbeidsgruppene i norske storkjøkken, i tillegg til å fokusere på hygiene generelt.

NM i maskinoppvask ble arrangert første gang i 2006.

Konkurranse i borddekking

Tradisjonen tro blir det også arrangert en konkurranse i borddekking for lærlinger, denne gang inspirert av Ski VM i Holmenkollen 2011.

Bjarte Gjerde på Rica Nidelven ble Årets Hotelleder i 2009. (Foto: Morten Holt)

Åtte lag stiller i konkurransen som pågår i fire samfulle dager, og er et samarbeidsopplegg mellom opplæringskontorene i Oslo og Akershus.

Prisutdelinger

En rekke høythengende priser skal deles ut i løpet av messen:

Matomsorgsdagen 9. februar vil Matomsorgsprisen 2011 bli utdelt.

I tilknytning til Horeca-seminaret 9. februar, utdeles prisene til vinnerne av Årets hotelleder 2011 og Årets restauratør 2011, samt Twinings Best Breakfast, konkurransen som kårer Norges beste frokostrestaurant.

Les mer om Smak 2011 her

"

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS