Geir Skeie jubler etter seieren i Bocuse d'Or Europe i 2008. Til venstre commis Ørjan Johannessen, og til høyre coach Odd Ivar Solvold. (Foto: Morten Holt)

Hjemmeseier til Norge!

Norge ble historiens første mester Bocuse d'Or Europe, og det på hjemmebane på mesterkokkens bursdag! En drøm gikk i oppfyllelse for unggutten som har hatt som mål å vinne hele veien. Nå venter neste store oppgave, Bocuse d' Or i Lyon i januar. Der skal råvarene biff, torsk, reker og kamskjell tas i bruk. 

Publisert

Se bildeserie fra Skeies innsats i Stavanger

Norsk mat slo best an i den internasjonale juryen da Geir Skeie ble kåret til Europas beste kokk i Stavanger i dag.

Den var i særklasse best, ifølge juryen. Geir Skeie fikk til slutt 838 poeng, 42 poeng foran Danmark på andreplass med 796 poeng og Sverige på tredjeplass med 769 poeng.

- Jeg er veldig overrasket over at vi vant så overlegent. Dette er jo utklassing, sier Skeies coach Odd Ivar olvold til Horeca. Det viser også at Skeie har fått høy poengscore fra alle dommerne.

- Jeg tror det er to årsaker til at Geir vant. Maten smaker godt, og han lager mat som er kjennbar for alle, sier Solvold.

"

Skeie brukte fem og en halv time på å lage vinnerrettene som blant annet besto av laks bakt i avokado og nori, eggeplomme "gribiche" og Lammesadel og lår i ett med estragon og rotfrukter.

Les mer om hva Skeie serverte juryen her

- Dette har vært et mål for meg helt siden 1993, da Bent Stiansen vant Bocuse d'Or for Norge, uttaler er rørt vinner. Det ligger utrolig mye arbeid bak en slik seier.

Ørjan Johannessen og Geir Skeie etter seieren i Bocuse d'Or Europe 2008. (Foto: Morten Holt)

Klart best, mener Hellstrøm

- Geir Skeies retter var klart best. Han var suverent best både på detaljer og smak. Etter min mening var ingen av konkurrentene i nærheten. Samtidig har han nå et psykisk overtak på konkurrentene før Bocuse d'Or i Lyon i januar. Han har jo slått halvparten av dem allerede! sier Hellstrøm

"

- Dette er et meget stor skritt for Geir og samtidig også en stor seier for Norge. Foruten seieren, gikk også arrangementet knirkefritt. Jeg vil kalle det en dobbeltseier for Norge, sier Eyvind Hellstrøm til Horeca.

Han forteller også om en meget rørt Paul Bocuse (82), som kunne se hvor stor hans Bocuse d'Or nå har blitt. Stavanger Forum var fylt med glade mennesker.

Norden på pallen

Eyvind Hellstrøm og Ingrid Espelid Hovig satt i æresjuryen i Bocuse d'Or Europe 2008. (Foto: Morten Holt)

Det var de nordiske fargene som dominerte på seierspallen.

Skeie vant foran danske Jasper Kure og Sveriges Jonas Lundgren. Når i tillegg Finland ble nummer fem og Island nummer seks, ble den nordiske dominansen komplett.

- Det at Norden vinner i Norden er jo veldig hyggelig. I dag var Geir Skeie en suveren vinner, uttalte Eyvind Hellstrøm, president i Bocuse i Bocuse d'Or.

Totalt 20 unge kokker kjempet om tittelen i Bocuse d'Or Europe, og de 12 beste går også videre til Bocuse d'Or i Lyon i januar 2009.

Da kommer det også deltakere fra de andre verdensdelene. Norge var allerede automatisk kvalifisert for Lyon-finalen, i likhet med Frankrikes deltaker Philippe Mille.

Pallen i Bocuse d'Or Europe 2008. (Foto: Morten Holt)

- Geir skal til Lyon i januar og jeg har en utrolig god følelse for han, sa Hellstrøm etter dagens triumf.

God følelse etter innsatsen

Skeie, som i det daglige er kjøkkensjef og medeier i Midtåsen Solvold i Sandefjord hadde en god følelse etter den fem timer lange innsatsen i bås en i Stavanger forum i dag.

- Det er deilig å være ferdig, og jeg føler at jeg har gjort mitt meste. Det ligger utrolig mye arbeid bak, og jeg er alltid skuffet hvis jeg ikke vinner, sa han etter at juryen på 20 medlemmer hadde fått sine retter.

Les mer om reaksjonene til Skeie etter at han var ferdig her.

Geir Skeie fikk voldsom støtte på tribunen. Ikledd blå Geir Skeie t-skjorter sørget den norske gjengen for bra trøkk i konkurransehallen og jubelen løftet nærmest taket da det var klart at seieren gikk til vertsnasjonen.

Les også: Profesjonelt ledet av Osa

To av tre pallkokker jobber i Norge

Dagens resultater betyr også at to av tre kokker som stod på pallen arbeider i norske gourmetkjøkken. Jonas Lundgren arbeider nemlig som kjøkkensjef på Bagatelle, hos Eyvind Hellstrøm.

- Jonas er en meget dyktig kokk, og det var veldig moro med tredjeplassen. Han leverte veldig bra. Han har mer inne, og kan nå enda lenger opp på pallen hvis han begynner å høre på andres synspunkter, ikke bare stoler på seg selv, kommenterer Eyvind Hellstrøm.

I tillegg endte Finland på en meget sterk femteplass, etter Frankrike på fjerdeplass. For Finland konkurrerte Filip Langhoff, som arbeider på Feinschmecker i Oslo. Et annet nordisk land, Island, sikret seg sjetteplassen.

Les også: "Norske" kokker i Bocuse d'Or Europe

Svenskenes deltaker fikk også godord fra dommer Bent Stiansen etter konkurransen.

Tre beste skilte seg ut

- De tre beste var i særklasse best. Deretter var det mer likt. Jeg for min del fikk virkelig sans for Jonas Lundgrens kjøttrett. Den var den aller beste. Lakseretten fra Geir Skeie skilte seg også positivt ut, sier Bent Stiansen til Horeca.

"

Gründeren for konkurransen, Paul Bocuse fulgte konkurransen tett, og syntes det var stort at Norge tok hjem seieren. Han mener at Norge er det landet med best kulinarisk utvikling for tiden.

En av de store favorittene, Philippe Mille, endte på fjerdeplass og utenfor pallen, en noe uvant posisjon for gourmetlandet.

Geir Skeie sammen med Paul Bocuse. (Foto: Morten Holt)

Men Mille sikret seg "trøstepremiene" Beste fiskerett og Beste kjøttrett. Om de prisene konkurrerer de resterende 17 land som ikke ender på pallen. Også Estland fikk sin pris. Landet hadde den beste assistenten.

Lite ferie

Geir Skeie får ikke store sjansen til å feire seieren. Nå er det høysesong i Sandefjord, der han driver Midtåsen Solvold sammen med Odd Ivar Solvold.

- Jeg skal ha en ukes seilferie i slutten av juli. Ellers blir dte jobbing, forteller Geir Skeie.

- Dette er helt eventyrlig, og betyr mye for oss i Sandefjord. Vi er en liten by på Østlandet, og må benytte oss av den blesten vi får med denne seieren. Nå er det høysesong hos oss, og nå er det tilbake til virkeligheten, sier Odd Ivar Solvold.

Odd Ivar Solvold var coach. (Foto: Morten Holt)

Resultatlista

Her er resultatlista. De 12 beste går videre til VM i kokkekunst, Bocuse d'Or i Lyon i januar 2009. I tillegg ble Belgia plukket ut som Wild Card av Paul Bocuse etter konkurransen.

1) Norge 838 poeng

2) Danmark 796 poeng

3) Sverige 754 poeng

4) Frankrike 754 poeng

5) Finland 711 poeng

6) Island 710 poeng

7) Nederland 682 poeng

8) Tsjekkia 674 poeng

9) Estland 705 poeng

10) Storbritannia 640 poeng

11) Sveits 649 poeng

12) Luxembourg 618 poeng

13) Belgia 606 poeng

14) Malta 554 poeng

15) Polen 547 poeng

16) Ungarn 545 poeng

17) Spania 558 poeng

18) Italia 534 poeng

19) Russland 502 poeng

20) Kroatia 429 poeng.

Powered by Labrador CMS