Christopher Davidsen coach Gunnar Hvarnes Foto Fredrik Ringe

Hvarnes blir Davidsens coach i Bocuse d'Or

Gunnar Hvarnes (38), som var Norges Bocuse d’Or-deltaker i 2010 og 2011, blir coach for Christopher W. Davidsen i Bocuse d’Or Europe i Ungarn i mai 2016 og i Bocuse d’Or i Lyon i januar 2017. – Jeg er utrolig glad for at Gunnar sa ja til denne rollen, sier Davidsen.

Publisert

Gunnar Hvarnes blir coach for Christopher W. Davidsen i Bocuse d'Or Europe 2016 og Bocuse d'Or 2017. (Foto: Fredrik Ringe)

Fra før er det klart at Håvard C. Werkland fra Scandic Nidelven blir Davidsens commis i de to konkurransene, akkurat som han var det i finalen av Årets kokk i Mathallen i oktober, som duoen gikk seirende ut av. Det ble da klart at Christopher W. Davidsen blir Norges neste Bocuse d'Or-kandidat.

Les også: Davidsen vant Årets kokk 2015 (publisert oktober 2015)

Les også: Bocuse d’Or døgnet rundt for Christopher Davidsen (publisert desember 2015)

– Christopher Davidsen er en meget bra kokk, og han skilte seg ut som en god allrounder i konkurransen Årets Kokk. Han har alt som trengs for å knive om edelt metall både i Budapest og Lyon, og jeg ser frem til å kunne backe opp og være en del av team CWD, sier Gunnar Hvarnes.

Sølv og bronse i Bocuse d’Or

"

Gunnar Hvarnes (midten) sammen med Eyvind Hellstrøm og commis Filip A. Bendi etter bronsemedaljen i Bocuse d'Or Europe i Sveits i 2010. (Foto: Morten Holt)

Gunnar Hvarnes har deltatt i over 20 kokkekonkurranser i sin karriere. Han tok selv sølv i Bocuse d’Or Europe i Geneve i 2010, mens det ble bronse i hovedfinalen av Bocuse d’Or i Lyon i 2011.

I år har han vært faglig leder for de seks kandidatene i oppkjøringen mot Årets kokk 2015.

38-åringen har ikke tidligere vært coach for noen norsk Bocuse d’Or-deltaker, de siste årene er det stort sett Odd Ivar Solvold som har hatt den rollen, men Hvarnes har en lang merittliste å vise til i tillegg til forannevnte.

Merittert coach

Gunnar Hvarnes, som nå blir Christopher W. Davidsens coach, er en merittert konkurransekokk. Her fra Bocuse d'Or Europe i Geneve. (Foto: Morten Holt)

I 2011 ble han tildelt NKLs høyeste utmerkelse, André Engs Gullnål, han tok gull i Årets kokk i 2009, og vant NM i kokkekunst i 2006 og 2007. Han har også sølv fra NM i 2005, og fjerdeplasser fra henholdsvis 1999 og 2001.

Videre har han også vært med på det norske kokkelandslaget i en årrekke, og var kaptein på laget i perioden 2004-2008, da det ble OL-gull i Erfurt i 2008. Han var også kaptein da det norske kokkelandslaget ble verdensmestre i 2006 og da det ble bronse i Culinary Classic i 2007.

Yrkesbakgrunn

Gunnar Hvarnes var lenge ansatt på Gastronomisk Institutt, men ble kjøkkensjef da det anerkjente Spiseriet ble åpnet i Stavanger Konserthus for noen år tilbake.

Han har også bakgrunn fra Brasserie Hansken (kjøkkensjef), Annen Etage (soussjef), Bølgen & Moi Høvik (soussjef), Bølgen & Moi Briskeby (kjøkkensjef) og Bon Lloc i Stockhholm.

Godt og naturlig valg

Styreleder for Bocuse-Akademiet, Lars Erik Underthun. Underthun ble første norske medaljevinner i Bocuse d'Or, da han tok sølv i 1991. (Foto: Bocuse d'Or Norge)

Gunnar kjennetegnes som en nysgjerrig og kreativ kokk. Han er svært opptatt av råvarenes egenart, ujålete i sin kulinariske stil, men kompromissløs på enkelhet og smak. Han kjenner godt til de internasjonale konkurransene teamet til Christopher skal gjennom, og vet hva som kreves for å komme på pallen i Lyon.– Gunnar Hvarnes' erfaring som kokk og som konkurransekokk gjør ham til et godt og naturlig valg, og Norges Bocuse-kokker støtter og stiller seg bak Team CWD, nå som de har startet den utfordrende og arbeidskrevende veien til Lyon 2017, sier styreleder i det norske Bocuse-Akademiet Lars-Erik Underthun.

Flere kokker skal knyttes til teamet

Håvard Werkland (til venstre) og Christopher Davidsen etter seieren i Årets kokk i Mathallen i oktober 2015. (Foto: Morten Holt)

Med på teamet har Davidsen også sin commis fra Årets kokk-konkurransen, Håvard C. Werkland. Under konkurransen imponerte han juryen og vant prisen Beste commis 2015.

– Jeg er utrolig glad for at Gunnar har takket ja til å være min coach, og for at Håvard også er med som min commis. Kort sagt er dette mitt drømmeteam, og nå gleder jeg meg til å sette i gang med treningen for alvor, sier Christopher W. Davidsen, som etter hvert vil invitere flere kokker til å bli med på laget.

Teamet har jobbet sammen siden slutten av oktober, og har kommet langt i å konkretisere sine skisser og ideer knyttet til presentasjon, design og geografisk identitet (deriblant Røros). Fremover vil det bli viktig å fordype seg i råvarenes egenskaper og finne harmonier som gir maksimal smak.

Bocuse d’Or Norge

Stiftelsen Bocuse d’Or Norge er «norske mesterkokkers Olympiatoppen», og organiserer det nasjonale uttaket Årets kokk og det norske teamets deltakelse i Bocuse d’Or Europa og finalen i Bocuse d’Or.

Stiftelsen har ikke kommersielle mål, og er sponsorfinansiert.

Bocuse-Akademiet er foreningen av norske Bocusekokker, de 12 mesterkokkene som til nå har konkurrert i finalen i Lyon. Bocuse-Akademiet velger ut kandidater til Årets kokk, legger retningen for Bocuse d’Or Norge, og innstiller styret i Stiftelsen.

Formålene i stiftelsen er å jobbe for gode norske resultater i Verdensfinalen (pallplass), bidra til norsk matglede, matkunnskap og matkultur gjennom formidling, samt å virke for at kokkeyrkets status forblir sterkt og attraktivt.

Bocuse d’Or – konkurransen

Bocuse d’Or er verdens mest prestisjefylt kokkekonkurranse. Den arrangeres annet hvert år i Lyon med 24 kokker fra 24 land.

De 24 teamene har kvalifisert gjennom først nasjonale konkurranser, og deretter gjennom de regionale kvalifiseringskonkurransene i verdensdelene, deriblant Bocuse d’Or Europe, som også arrangeres annet hvert år (fra 2008).

Konkurransen ble etablert i 1987 av mesterkokken Paul Bocuse, og har siden det utviklet seg til å bli en global konkurranse i kokkekunst, med over 65 deltakende land.

Deltakelse i Lyon endrer en mesterkokks karriere, og en pallplass er en utrolig prestasjon. Norges 12 Bocuse-kokker har til sammen vunnet fem gull, to sølv og to bronsemedaljer i de 15 finalene (Norge har deltatt i 13 av dem) av Bocuse d’Or i Lyon siden 1987. Kun Frankrike slår Norge i antall medaljer med sju.

I 2008 ble også den første utgaven av Bocuse d’Or Europe arrangert – den gang i Stavanger. Den har frem til nå blitt arrangert fire ganger, i 2008, 2010, 2012 og 2014, og her har Norge også to seire, mens Frankrike har null. Det betyr at hvis Bocuse d’Or Europe regnes med, er Norge bedre enn Frankrike (hvis også sølv- og bronsemedaljer totalt i konkurransene regnes med)

Her kan du se Horecas statistikk over medaljevinnere i Bocuse d’Or fra 1987 til 2015

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

"

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS