Ørjan Johannessen5
Ørjan Johannessen5

Mindre teknikk – mer mat

Ørjan Johannessen og commis Jimmy Øien er snart ferdig med dagens økt på Svenskamässan, anført av coach Odd Ivar Solvold, og støttet av hundrevis av norske fans på tribunen. Nå ønsker det norske teamet å tenke mat, og kanskje ikke så teknisk som for noen år siden. Råvarene skal frem i lyset igjen.

Publisert

Ørjan Johannessen tilbereder sei i dagens konkurranse i Svenskamässan i Stockholm. (Foto: Morten Holt)

– Vi ønsker oss litt tilbake til der vi var, der råvarene og smaken er i fokus, og legge litt mindre vekt på det tekniske. Svinesteken skal se ut som en svinestek! sier coach Odd Ivar Solvold.

Det norske teamet ønsker å trekke det hele i en mer realistisk retning. Det skal gå an å lage rettene på en restaurant.

– For meg handler det om å få frem råvarens potensial, der respekt og rene smaker skal dominere, sier Ørjan Johannessen i menybrosjyren som er delt ut under mesterskapet.

Utfordrer dommerne

Svinelår, slik Ørjan Johannessen lager det i dag. Glasert griselår med salt knoke, svarte trøfler og rotgrønnsaker. (Foto: Impuls)

– Vi tenker kanskje litt annerledes nå, og har lagt vekt på at maten skal se ut som mat. Det kan slå begge veier og er en kalkulert risiko. Vi vil utfra resultatene se hvilken retning dommerne og juryen egentlig vil, sier Odd Ivar Solvold videre.

Saken fortsetter under bildet

Coach Odd Ivar Solvold og den nye daglige lederen i Bocuse d'Or Norge, Arne Sørvig, følger med Ørjan Johannessen i dagens konkurranse. (Foto: Morten Holt)

Ørjan Johannessen vant i Brussel for to år siden i Bocuse d’Or Europe, men havnet utenfor pallen i hovedkonkurransen i Lyon i fjor. Noen tror at det norske teamet da tilnærmet seg den franske stilen i for store grad. Japan, som overrasket med å ta bronse den gang, rendyrket den japanske stilen.

I år satser også nordmennene på å få frem en mer norsk stil, ikke en mer kontinental eller fransk stil når rettene skal leveres.

Ikke dekket bord

Ørjan Johannessen møter skjerpet konkurranse i Bocuse d'Or Europe. (Foto: Morten Holt)

Ørjan Johannessen er tittelforsvarer i Bocuse d’Or Europe, men vet godt at han ikke går til dekket bord. Konkurransen i Bocuse d’Or har blitt betydelig skjerpet de siste årene. Nå stiller alle nasjonene atskillig bedre forberedt enn tidligere, og selv om fortsatt Norge, Sverige, Danmark og Frankrike er de heteste favorittene, er det mye trangere om plassen på pallen.

Likevel, råvarene som tas i bruk i årets konkurranse, sei, blåskjell, østers, svinetarm og -blod, bør være helt ideelle for Ørjan Johannessen. Han er definitivt blant de aller største favorittene i konkurransen.

Trøbbel med ovnen i starten

Odd Ivar Solvold (til venstre) og vinneren av Bocuse d'Or Europe i 2008 og Bocuse d'Or i 2009, Geir Skeie (midten), følger med hva som skjer i den norske boksen. Skeie sitter i juryen som skal kåre beste commis i konkurransen. (Foto: Morten Holt)

Alt har gått etter planen, bortsett fra at ovnen sviktet i 20 minutter i startfasen. Men alltid rolige Ørjan Johannessen holdt hodet kaldt.

Coach Odd Ivar Solvold forteller. – Alt er i rute, men det er klart det snurrer litt i hodet når utstyret plutselig ikke fungerer. Men de to gutta er skjerpet, og alt sitter som det skal.

Optimale forberedelser

Jimmy Øien (nærmest) er Norges commis i Bocuse d'Or Europe 2014. (Foto: Morten Holt)

Forberedelsene har vært optimale. I motsetning til de foregående Bocuse d'Or-konkurransene, valgte det norske teamet denne gangen å forberede seg lengst mulig på hjemmebane - det vil si i Sandefjord.

Teamet ankom Stockholm mandag. Tirsdag ble siste finpuss og de siste forberedelsene gjort til dagens konkurranse. Natt til konkurransedagen sov Ørjan Johannessen hele natten så nervene er under kontroll for tittelforsvareren i Bocuse d’Or Europe.

Fiskeretten skal leveres klokka 14.30. 35 minutter senere, klokka 15.05, skal kjøttfatet leveres.

Se flere bilder fra både retter og konkurransearenaen lenger ned i saken

Disse konkurrerer i dag, onsdag 7. mai.

Norske fans, anført av Ørjan Johannessens tvillingbror Arnt (litt til høyre for midten), på tribunen på konkurransearenaen i Stockholmsmässan. (Foto: Morten Holt)

Boks 1: Tyskland/Christian Krüger

Boks 2: Spania/Alberto Moreno

Boks 3: Tyrkia/Gürcan Gülmes

Boks 4: Frankrike/Nicolas Davouze

Boks 5: Italia/Diego Rigotti

Boks 6: Estland/Dmitri Haljukov

Boks 7: Norge/Ørjan Johannessen

Boks 8: Danmark/Kenneth Hansen

Boks 9: Nederland/Jan Smink

Boks 10: Bulgaria/Petar Petrov Plamenov

Disse skal i aksjon i morgen, torsdag 8. mai.

Boks 11: Finland/Matti Jämsen

Boks 12: Storbritannia/Adam Bennett

Boks 13: Sveits/Christoph Hunziker

Boks 14: Ungarn/Gábor Molnár

Boks 15: Østerrike/Maximilian Aichinger

Boks 16: Island/Sigurdur Helgason

Boks 17: Sverige/Tommy Myllimäki

Boks 18: Luxembourg/Damien Klein

Boks 19: Belgia/Peter Asaert

Boks 20: Russland/Igor Sus

Avgjørelsen i konkurransen faller torsdag kveld.

Geir Skeie (i hvitt) leder an i den norskle heiagjengen på tribunen. (Foto: Morten Holt)

Commis Jimmy Øien. (Foto: Morten Holt)

Ørjan Johannessens fiskerett av sei i Bocuse d'Or Europe 2014: Bakt sei med røykt aroma og fenikkel-skorpe. (Foto: Impuls)

Ørjan Johannessen i aksjon i Bocuse d'Or Europe i Stockholm i dag. (Foto: Morten Holt)

Ørjan Johannessen-garnityr i Bocuse d'Or Europe 2014: Agurk, eple og pepperrot. (Foto: Impuls)

Artisjokker og tomat. (Foto: Impuls)

Østers og blåskjell med persille og bakte løk. (Foto: Impuls)

Asparges i kombinasjon med eggeplommer og mandler. (Foto: Impuls)

Løk, løk, løk. (Foto: Impuls)

Potet, rødbet og syltet gresskar. (Foto: Impuls)

Sprø jordskokk. (Foto: Impuls)

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS