Gründer Jostein Magnussen nyter Lovløs Cider. (Foto: Privat)

Lovløs Cider i barer og restauranter

Sider-produksjonen begynte som et hobbyprosjekt, men nå er det hele i ferd med å ta av for gründerne.

Publisert
Ut å selge Lovløs Cider. (Foto: Privat)

De fem, Anders Aspaas, Robert Minnesjord, Martin Vikesland, Mikael Fløysand og Jostein Magnussen, har nå produsert over 10 000 liter Lovløs Cider, laget på norske epler, og produsert og tappet på flasker av Balholm i Balestrand i Sogn og Fjordane.

Løvløs Cider er nå inne på om lag 30 restauranter og barer i Oslo, Bergen, Stavanger og Bryne, og hobbybedriften er ferd med å vokse seg større enn først antatt.

Eplene som brukes i Lovløs Cider kommer fra Balestrand i Sogn og Fjordane. (Foto: Privat)

Må utnytte de gode norske eplene

– Lovløs startet med at vi begynte å drikke Bulmers og diskutere hvorfor nordmenn drakk så mye britisk sider i og med at vi har så gode epler i Norge. Så kjøpte vi en bok om sider-produksjon, satte 15 liter sider i en kjeller på Tøyen, og ble overrasket over hvor godt det smakte, forteller Jostein Magnussen, som også er kjent som medarbeider i firmaet Netlife Research.

Fra testproduksjonen på Tøyen. (Foto: Privat)

– Vi tok turen til Hardanger og Sogn for å se om vi fant noen som kunne hjelpe oss med å skalere opp. Vi fant Åge Eitungjerde i Balestrand, som driver Balholm og har laget sider i mange år, forklarer Magnussen videre.

– Marked for norsk sider

Lovløs Cider er nå inne i om lag 30 restauranter og barer. (Foto: Privat)

Et par måneder senere satt de med 2000 flasker på City Self Storage på Torshov, men hadde ikke kunnskap om hvordan de skulle selge til utesteder.

– Vi fylte fjellrävensekken med smaksprøver og startet med Pauls Boutique. Paul likte den og kjøpte to kasser. Vi visste ikke helt hva vi skulle tro. Turen gikk videre til Gaasa, Postkontoret, Tøyengata Bodega m.m og alle ville ha den. Det var åpenbart et marked for en norskprodusert sider uten kunstige tilsetninger.

Neste utfordring - hvordan leveres det til utestedene?

Sider-salget i Norge bare øker. (Foto: Privat)

– Det gikk med buss, bil og til og med til fots. Helt til vi traff Gudbrand Berge i Fludium, som heldigvis ville hjelpe oss med distribusjonen. Nå er vi også tilgjengelige gjennom Vectura og Vinhuset.

Han forteller videre at Lovløs Cider er en sider laget etter britisk tradisjon. Rimelig tørr, men lettdrikkelig.

På jakt etter råvarer til Lovløs Cider. (Foto: Privat)

– Den passer godt til lett mat som svin og fisk, men drikkes selvsagt gjerne på bar. En norsk og mer autentisk alternativ til Bulmers, Sommersby og lignende, mener gründer Magnussen.

Sider - den nye håndverksrevolusjonen?

Magnussen tror at sider kan bli arvtageren til håndverksølbølgen, og en ny spennende eksportvare fra Norge.

– Vi ser at sider-utvalget blir stadig større i butikkene, sier Magnussen.

– Siden 1960 har epleproduksjonen i Norge sunket med 90 prosent. I Sverige står sider for 10 prosent av alkoholsalget. Men, det er søte blandingsprodukter våre brødre i Sverige serverer. Norsk sider er den nye håndverkrevolusjonen. Samtidig råtner epler i hager i Oslo og andre steder. Dette må utnyttes. Sidereventyret har bare så vidt begynt, sier en engasjert Jostein Magnussen.

Les mer på Lovløs.no

Her kan du følge Lovløs Cider på Facebook

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Powered by Labrador CMS