Marthe Hafskjold (til venstre) sammen med jurymedlem og kokk Lise Finckenhagen.
Marthe Hafskjold (til venstre) sammen med jurymedlem og kokk Lise Finckenhagen.

Laget Norges beste tomatsuppe

Biologistudenten Marthe Hafskjold har laget Norges beste tomatsuppe.

Marthe Hafskjold (til venstre) har laget Norges beste tomatsuppe, følge folket - og juryen, som blant annet har bestått av Lise Finckenhagen og Carlo Casoni.
Marthe Hafskjold (til venstre) har laget Norges beste tomatsuppe, følge folket - og juryen, som blant annet har bestått av Lise Finckenhagen og Carlo Casoni.

Den italienske tomatprodusenten Mutti og kokken Lise Finckenhagen har nettopp kåret Norges beste tomatsuppeoppskrift i konkurransen «Tomatsuppemesterskapet 2023». Marthe Hafskjold vant med en deilig og tilgjengelig variant av den populære suppen – med «fattigmannsparmesan».

Se oppskriften nederst i saken

Suppesesong

Det er suppesesong, og denne høsten kan alle tomatsuppe-elskere nyte den offisielt beste versjonen i Norge.

Tomatsuppe har blitt en ekte klassiker i norske kjøkken, og Mutti startet jakten på nordmenns beste oppskrift tidligere i høst. Nå har dommerpanelet. bestående av den kjente kokken Lise Finckenhagen, Mutti-kokken Carlo Casoni og en nettavstemning på Muttis nettsider, kåret vinneren.

Matglad student fra Oslo stakk av med førstepremien

Marthe Hafskjold.
Marthe Hafskjold.

Marthe Hafskjolds tomatsuppe med grovt oppdelte tomatbiter og en knasende topping vant hjertene til dommerpanelet og dermed også førstepremien i den landsomfattende konkurransen.

– Det er min helt egen oppskrift, og har kun blitt testet av kjæresten min, som også elsket den. Jeg prøvde å lage en veldig italiensk oppskrift som også er finjustert etter norske smaksløker. Mutti Passata har den sødmen som vi liker i Norden, chili gir suppen et lite kick og pangrattato tilfører noe sprøtt, forklarer Marthe Hafskjold, som studerer biologi ved Universitetet i Oslo.

Fattigmannsparmesan

Marthe Hafskjold er svært opptatt av å redusere matsvinn, noe bruken av pangrattato er et bevis på: Pangrattato er også kjent som «fattigmannsparmesan» og lages ved å blande brød i en blender, før det stekes med hvitløk, og toppes med persille, sitron og flaksalt.

– Bestemoren min lærte meg å ikke la noe gå til spille, og det synes jeg er en viktig lærdom. Jeg er alltid nøye med å bruke rester og lage mat av det jeg har i kjøleskapet, sier Marthe Hafskjold.

Det er verdt å merke seg er at Muttis produkter er et flott tillegg i kjøkkenskapet for de som ønsker å redusere matsvinn. Tomatene beholder sin solmodne smak i boksene i tre år, noe som gjør dem til et praktisk tilskudd til de lokale norske ingrediensene i de kalde vintermånedene når varmende supper er som aller meste populære.

En godt avrundet suppe for alle

Kokk, kokebokforfatter og TV-personlighet Lise Finckenhagen, som utgjør den ene halvdelen av fagjuryen, er veldig imponert over nivået på konkurransefeltet, men spesielt over suppen til Marthe Hafskjold.

– Det er en veldig smakfull, men enkel suppe som alle vil like! Tomaten står virkelig sentralt i denne oppskriften, og den har en nydelig sødme fra Passataen. Tomatbitene forsterker hele opplevelsen og tilfører tekstur i kombinasjon med sprøheten på toppen som har mye smak i seg selv fra hvitløk, sitron og persille, forklarer Lise Finckenhagen.

Muttis kokk Carlo Casoni er like entusiastisk, og fremhever også bruken av pangrattato:

– Brødsmulene i stedet for crostini er et veldig kreativt innslag! De er sautert med smør og sitron og gir suppen en veldig original smak. Normalt i Italia får vi tre eller fire crostini servert med en suppe, men nå er den allerede innlemmet og klar til å spises, legger Carlo Casoni til. 

Finalen mellom de fire nominerte oppskriftene var åpen for offentlig avstemning på Muttis nettside mellom 17. og 31. oktober. Nettstemmene telte 50 % og stemmene fra fagjuryen telte 25 % hver. Marthe Hafskjold vant oppskriftskonkurransen med totalt 38 % av de totale stemmene.

Chunky tomatsuppe med Pangrattato

Marthe Hafskjolds vinnersuppe.
Marthe Hafskjolds vinnersuppe.

Ingredienser

 • * 1 løk, finhakket
 • * 2 fedd hvitløk, finhakket
 • * 2 ss Mutti dobbeltkonsentrert tomatpure
 • * 1 flaske Mutti Passata
 • * 1 boks Mutti Cherrytomater i Passata
 • * 2,5 dl kylling- eller grønnsakskraft
 • * 1 klype chiliflak
 • * 1-2 ts honning
 • * Salt og pepper
 • * 1 dl fløte

Pangrattato:

 • 2 ss smør eller olivenolje
 • 100g daggammelt brød
 • 1 fedd hvitløk, finhakket
 • 1/2 sitron, skallet
 • 1 liten bunt fersk bladpersille, finhakket
 • 1 klype flaksalt.

Fremgangsmåte: Stek løken blank i litt smør over middels varme, før du har i hvitløk og steker videre. Tilsett tomatpure og chiliflak, og la det hele surre i et par minutter til. Hell i Mutti Passata og kraft. La suppen koke i 20 minutter. Imens kan du lage Pangrattato. Ha brødet i en liten blender eller matprosessor og kjør det til litt grove smuler. Smelt smør i en panne og vend brødsmulene godt rundt slik at alt blir dekket. La det steke på middels varme til det begynner å bli sprøtt, men pass på så det ikke brenner seg. Mot slutten av steketiden har du i finhakket hvitløk. Bland inn sitronskall og persille, og smak til med salt. La avkjøles. Kjør suppen glatt med en stavmikser og ha i Mutti Cherrytomater. Smak til suppen med honning, salt og pepper, og la den koke i ti minutter til. Rør inn 1 dl fløte hvis du ønsker det. Server varm suppe toppet med sprø Pangrattato.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS