Masterblender hos Det Norske Brenneri, Jon Bertelsen. (Foto: Det Norske Brenneri)

Historisk norsk whisky

Ikke bare var Det Norske Brenneri var først ute med en norsk single malt i 2012. Nå fører brenneriet arven videre med en whisky med norsk malt og norsk gjær (kveik).

«Whisky Wash og Whisky Wash er slettes ikke det samme. Vår helnorske variant er malt fra Furnes, rørt og gjæret av Amund og Bjørn Harald på håndverksbryggeriet Eik & Tid i Oslo. Ved å ikke koke vørteren lager Eik & Tid et råøl som er nærmere hovedingrediensen: helnorsk malt», heter det i en pressemelding fra Det Norske Brenneri.

Kveik, norsk urgjær

Kveik er den norske urgjæren, holdt i live av vestlandske gårdsbryggere i hundrevis av år. Råølet av kveik og norsk malt skiller seg betydelig fra en klassisk Whisky Wash på alle punkter.

Eiktyrne Kveik og Malt Ulagret er det helt nakne whiskydestillatet før fatmodning, og det første i en serie på fire. I tiden fremover slipper Det Norske Brenneri noen få eksklusive flasker for å følge modningen av det som til slutt skal bli den første helnorske whiskyen.

I denne produksjonen er det totalt tappet kun 200 flasker.

Lansert på Vinmonopolet.no

Vinmonopolet har kjøpt inn 96 flasker for lansering i spesialutvalget. For å ikke skape kø i Vinmonopolets butikker, lanseres flaskene først på Vinmonopolet.no.

Det skjedde torsdag 4. juni. De flaskene som eventuelt ikke er solgt her, flyttes til spesialbutikkene fra 11. juni.

I tillegg blir Eiktyrne Kveik og Malt tilgjengelig på utvalgte barer.

– Kveiken får virkelig fram den rike kornsmaken i maltet, forteller en entusiastisk masterblender ved Det Norske Brenneri i Grimstad, Jon Bertelsen, og fortsetter:

– Kornet som er brukt er dyrket på Stor-Gaalaas gård i Furnes. Her foregår alt arbeidet fra såkorn til ferdig malt. Så blir det tørket på gården og lagret i ett år. Selve spiringen av kornet foregår også på gamlemåten, ved at kornet ligger utover gulvet i spireperioden. Sammen med resten av prosessen, gir dette en helt spesiell og smakfull malt.

Eiktyrne Kveik og Malt Ulagret

Varenr.: 11753802 (Vinmonopolet)

Alkohol: 55 %

Volum: 50 cl.

Pris: 653 kroner

Ingredienser/råstoff: 100% norsk maltet bygg og kveik

Metode og lagring: Tradisjonell dobbeldestillasjon, ulagret.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS