Alle vinnerne av Det Norske Måltid 2022.
Alle vinnerne av Det Norske Måltid 2022.

Dette er vinnerne av Det Norske Måltid 2023

Arne Hjeltnes fikk hedersprisen, men det ble kåret en rekke andre vinnere i Det Norske Måltid 2022.

Nyhuus Gard var en av mange vinnere på Det Norske Måltid 2022.
Nyhuus Gard var en av mange vinnere på Det Norske Måltid 2022.

Kåringen fant sted på Clarion Hotel Air i Rogaland torsdag kveld, 2. februar.

Priser ble delt ut i ulike kategorier som bakst, drikke, kjøtt og sjømat. Blant årets vinnere finner vi alt fra grove kjeks og surøl til shiitakesopp.

– Det er viktig å få frem de gode historiene fra produsenter som har et brennende engasjement for å lage kvalitetsprodukter fra hele landet. Finalen i Det NorskeMåltid er en viktig nettverksarena hvor matbransjen møtes. Vi har gode eksempler på at nye spennende samarbeid har oppstått i forbindelse med konkurransen, sier leder for Det Norske Måltid, Kristin Austigard.

Les også: Det Norske Måltids hederspris 2022 til Arne Hjeltnes

250 produkter vurdert, 13 vinnere

De 13 kategoriene rommer det ypperste av norske råvarer og matprodukter, og gjennom høsten har dommerne vurdert og smakt for å finne de beste produktene.

Hele 250 produkter ble sendt inn til konkurransen. Det har vært en hard kamp om seieren, men veien til finalen har også vært viktig for å bygge opp under visjonen om Matnasjonen Norge.

Se alle vinnerne under.

Årets grønne

Donko Shiitake Økologisk fra Soppkompaniet, Viken

Jurybegrunnelse:

Årets vinner smaker deilig av rene råvarer. Produktet har et rustikt og pent utseende. Deilig krønsj, og duften er nydelig! En av dommerne uttaler – ja, nå snakker vi. Fantastisk gode kjeks, med nydelige toner av sjokolade og ristede nøtter.

Årets grønne foredlet

Plommegelé fra Nyhuus Gard, Vestfold og Telemark

Jurybegrunnelse:

Vinnerproduktet er friskt og godt, det har en delikat farge og nydelig duft. Konsistensen er god, og den friske smaken er godt konsentrert. Produktet er svært anvendelig til flere av dagens måltider. Et flott produkt som tar vare på tradisjoner og godt håndverk. Perfekt balanse mellom syre og sødme fra solmodne plommer som vekker gode barndomsminner hos juryen.

Årets sjømat

Glassvarfilet, benfri med skinn fra Reinhartsen, Agder

Jurybegrunnelse:

Vinnerproduktet lukter friskt av sjø. Munnfølelsen er god, og smaken er mild og lett å like. Fisken har pen fettrand, og ser meget innbydende ut. Dette er en fisk vi gjerne ser mer av. At fisken er lett å tilberede og har utallige bruksområder gjør at den passer like godt på en restaurantmeny som på middagsbordet hjemme

Årets sjømat foredlet

Mildrøkt aquavit-laks fra Garnviks Røkeri, Trøndelag

Jurybegrunnelse:

Årets vinnerprodukt har en nydelig farge og tydelig særpreg. Saltet er pent integrert og røyktonene er delikate. Munnfølelsen er god og gir pen tyggemotstand. Dette er håndverk av ypperste klasse, et fantastisk produkt. Toner av akevitt og krydder spiller godt på lag med røykearomaen.

Årets kjøtt

Tørrmodna T-bone fra Nyyyt, Rogaland

Jurybegrunnelse:

Her snakker vi om et virkelig godt stykke kjøtt. Fantastisk utseende, nydelig marmorering og god kjøttsmak. Kjøttet er perfekt modnet og har godt med fett.Det er mørt, digg og staselig. Dommerne bobler over av superlativer, dette kjøttet smelter på tunga. Her er ligger det mye håndverk og fagkunnskap bak, i godt samarbeid med bonden og dyr som har det godt.

Årets kjøtt foredlet

Coppa di Prima fra A. Idsøe, Rogaland

Jurybegrunnelse:

Vinnerproduktet har deilig krydder duft og bra fett. Smaken er nydelig, det er perfekt krydret og saltet er godt balansert. Dette er skikkelig håndverk! Produktet har delikat marmorering pen krydderrand, de tynne skivene smelter på tunga og ettersmaken er lang. Dette må være selve definisjonen av perfekt coppa.

Årets meieriprodukt

Jerseymelk fra Jerseymeieriet ble årets meieriprodukt.
Jerseymelk fra Jerseymeieriet ble årets meieriprodukt.

Jerseymelk fra Jerseymeieriet, Rogaland

Jurybegrunnelse:

Årets vinner produserer et meieriprodukt der du tas med tilbake til det ekte og opprinnelige. En autentisk følelse med en frisk, rik og tydelig smak. Munn følelsen er kremet, og produktet har fin sødme. Her snakker vi særpreg. Fargen er delikat, og duften beskjeden. Dette er skikkelig eksklusiv melk som oser kvalitet. Et flott vel gjennomført produkt.

Årets ost

Ungkaren fra Hitra Gårdsmat, Trøndelag

Jurybegrunnelse:

Årets ost har deilige saltkrystaller som smelter i munnen. Her spiller gode råvarer og godt håndverk på lag. Osten er mild med pent integrert salt og syre. Dette er en ost som er lett og like, og som er svært anvendelig både til matlagning og på ostefatet. En meget vellykket ost med pen karakter fra lagringen og en deilig kremet konsistens.

Årets bakst

Gårdsbakeriets groviser fra Bakke Gård, Viken

Jurybegrunnelse:

Årets vinner smaker deilig av rene råvarer. Produktet har et rustikt og pent utseende. Deilig krønsj, og duften er nydelig! En av dommerne uttaler – ja, nå snakker vi! Fantastisk gode kjeks, med nydelige toner av sjokolade og ristede nøtter.

Årets søtsak

Sjokoladeplate med pasjonsfruktkaramell fra Sirkus Renaa Fabrikken, Rogaland

Jurybegrunnelse:

Vinnerproduktet ser fantastisk ut, og gir en deilig munnfølelse. Her er smakene balansert og perfeksjonert til fingerspissene. Sjokoladen har god syrlighet og raust med fløyelsmykt fyll. Dommerne kommenterer den lekne formen og digger at noen utfordrer på sjokoladeplate markedet. Dette vil vi gjerne se mer av.

Årets drikk

Eplemost Aroma fra Fiskum fruktpresseri, Viken

Jurybegrunnelse:

Vinnerproduktet er rent og pent i uttrykket. Fargen er delikat, produktet har bra syre balanse og fin kompleksitet. Aromaene kommer enda tydeligere frem etter litt tid i glasset, og gir en fin mineralitet og karakter med god lengde. Her vekkes dommernes barndomsminner med smaken av friske, søte epler med god smakslengde og elegant struktur.

Årets øl

Jærpilt Gulrotkake Surøl fra Rygr Brygghús, Rogaland

Jurybegrunnelse:

Årets øl har et tydelig råvarepreg og fokus på lokal forankring. Dette er spennende og meget godt brygget. Et utsøkt øl med god munnfølelse, deilig skum og fin friskhet. Dommerne kommenterer den delikate, lett rødoransje fargen som gir tydelige assosiasjoner tilbake til råvarene. Ølet er komplekst på nesen og gir hint av søte krydder, vanilje og revet gulrot – her skjer det mye og dommerne har aldri smakt noe lignende. Bra jobbet, dette er rett og slett digg.

Årets sider

Stora Marit fra Hardangerbonden, Vestland

Jurybegrunnelse:

Vinnerproduktet har en klar gylden, elegant og luksuriøs gullfarge, og dufter aromatisk av eple. Sideren har balansert fylde og konsentrasjon der boblene er pent integrert, noe som gir en deilig munnfølelse. På nesen får vi toner av modne røde epler, grapefrukt og noe røde rips. Dette er med på å gi sideren et herbalt preg. Når den i tillegg har pene toner av humle gir det sideren ytterligere karakter og tyngde. Den er veldig tiltalende på nesen og smaken er lang. Dommerne fremhever også at de setter pris på informasjon om årgang, og den gode historien på etiketten.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS