Bent Stiansen er tildelt Det Norske Måltids hederspris for 2020. (Arkivfoto: Morten Holt)

Det Norske Måltids hederspris til Stiansen

Bent Stiansen er tildelt hedersprisen på Det Norske Måltid.

Landbruks- og matminister Olaug Bollestad delte ut hedersprisen til Bent Stiansen. (Foto: Det Norske Målod/Bitmap)

Fredag kveld ble årets beste mat- og drikkeprodukter kåret i den prestisjefylte konkurransen Det Norske Måltid.

For 10. gang delte det Norske Måltid ut hedersprisen, som for 2020 gikk til Bent Stiansen for sin fremsnakk av norske råvarer.

Årets vinnere er produkter av aller høyeste kvalitet og representerer Matnasjonen Norge på en fantastisk måte. På lik måte som årets hedersprisvinner Bent Stiansen er de innovative og setter norske råvarer i sentrum, sier leder for Det Norske Måltid, Kristin Austigard.

Landbruksministeren hedrer Stiansen

Bent Stiansen føyer seg inn i en celeber rekke. (Foto: Det Norske Måltid/Bitmap)

Vinneren av Det Norske Måltids hederspris er en person som deler raust av sin fagkunnskap på en inspirerende og folkelig måte. Med sin behagelige væremåte inspirerer vinneren det norske folk til å lage spennende og variert mat med råvarenes kvalitet i fokus, lyder det av juryens begrunnelse.

Det var landbruks- og matminister Olaug Bollestad som delte ut hedersprisen.

− Bent Stiansen er en viktig bidragsyter i Matnasjonen Norge. Han har en stolthet og respekt for norske råvarer og setter sin ære i å bruke sesongvarierte råvarer når de er på sitt beste. Gjennom 30 år har han inspirert unge til å satse på matfaget og ingen har utdannet flere kokker enn han, uttaler Bollestad.

26 år med Statholdergaarden

Stiansen har de siste 26 årene drevet en av Norges beste restauranter og kan vise til en Michelin-stjerne i imponerende 23 år på rad. Han ble i 1990 den aller første vinneren av NM i kokkekunst og tre år etter ble han den første norske verdensmesteren i kokkekunst, Bocuse d’Or.

− Det er utrolig hva man kan vinne når man har verdens beste fagbrev, kokkefagbrevet., sier Stiansen med et smil.

Han legger til:

-– Jeg har mange jeg vil takke, og spesielt den norske bonden, fiskeren og matprodusenten som lager mat med entusiasme og stor faglig dyktighet. Det er utrolig viktig med matproduksjon i hele Norge og det er stor glede å bruke produktene og råvarene hver dag, sier Stiansen.

Matnasjonen Norge

Prisen ble delt ut i forbindelse med finalen i Det Norske Måltid fredag 5. februar, og kom som kronen på verket etter at det ble delt ut priser i 13 kategorier, samt to priser fra helse- og omsorgsdepartementet for sunnere produkter og markedsføring.

De 13 kategoriene rommer det ypperste av norske råvarer og matprodukter, og gjennom høsten har dommerne vurdert og smakt for å finne de beste produktene. Det har vært en hard kamp om seieren, men veien til finalen har også vært viktig for å bygge opp under visjonen om Matnasjonen Norge.

− Er det noe pandemien har vist oss er det hvor høyt vi prioriterer mat og drikke. Derfor var det viktigere enn noen gang å premiere de fremragende lokale produsentene som har levert fantastiske produkter dette året, sier Kristin Austigard.

Vinnere i mange kategorier

Priser ble delt ut i ulike kategorier som bakst, drikke, kjøtt og sjømat. Blant årets vinnere finner vi alt fra humle-sider og gulrot-øl til konfekt-vafler. Smak, innpakning og tilgjengelighet har vært blant kriteriene for utvelgelse.

− Vinnerne har vist en kombinasjon av tradisjon og innovasjon i produktene sine, og en evne til å få frem det beste i råvarene. Dette er produkter av ypperste kvalitet, sier dommer Roar Hildonen.

Se alle vinnerne i Det Norske Måltid 2020 her

Disse har vunnet prisen

Disse har vunnet hedersprisen i Det Norske Måltid.

2020: Bent Stiansen

2019: Sverre Sætre

2018: Stiftelsen Det Norske Måltid Norge

2017: Morten Schakenda

2016: Wenche Andersen

2015: Astri Riddervold (d. 2019)

2014: Bodil Nordjorde

2013: Arne Brimi

2012: Halvor Heuch

2011: Ingrid Espelid Hovig (d. 2018)

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS