Miljøsmart rødvin fra Chile

Den økologiske nyheten Emiliana Organic Earth Balance Pouch fra Emiliana Organic Vineyards er for den miljøbevisste vindrikkeren.

Publisert

Hvis du i tillegg liker å dra på tur, er valget enklere. Velger du pouch, får du med deg innholdet av to flasker vin til vekten av en vanlig glassflaske fylt med vin.

Emiliana Organic Earth Balance Pouch

Druene i denne rødvinen er dyrket i den Rapel-dalen, som ligger to timers kjøring sør for Santiago. Cabernet Sauvignon er den mest plantede druen i denne regionen, etterfulgt av Merlot, Malbec, Carménère, og Syrah.

Rapel-dalen er preget av Middelhavsklima med varme somre, milde vintre og store temperaturforskjeller mellom dag og natt. Lite nedbør, men vanning fra elvene Rapel og Cachapoal gir rikelig med vann til vinrankene. Jordsmonnet er påvirket av elvene og har dype avleiringer av leirjord. Leire bidrar til at vannet ikke forsvinner, noe som gir meget gode modningsforhold for druene sammen med lang vekstsesong.

Emiliana Organic Earth Balance Pouch passer til rødt kjøtt, grillet svin, spekeskinke og oster.

Økologisk kvalitetsvin

Med sitt fokus på å lage kvalitetsviner og fremme biologisk mangfold i flora og fauna, har Emiliana Organic Vineyards i løpet av det siste tiåret blitt en av verdens største økologiske vingårder med sine 1200 hektar økologiske og biodynamisk dyrkede vinmarker, heter det i en pressemelding.

Vinmarkene ligger i Chiles mest kjente vindaler helt fra Bio-Bio i sør til Casablanca, som ligger nord for Santiago. Emiliana var den aller første vingården som begynte med økologisk og biodynamisk vindyrking i Chile, og kan i år feire 20 års jubileum.

I harmoni med jorden

Alle Emilianas vinmarker er en nøyaktig refleksjon av økologisk praksis hvor biologisk mangfold fremmes med totalt fravær av kjemiske sprøytemidler, ugressmidler og syntetisk gjødsel. Interaksjonen og harmonien mellom jorda, dyr, planter og mennesker er unik og det skaper en balanse som gir ekstraordinære og frodige vinranker.

– Hvorfor velger dere denne typen landbruk?

Vi vil ta vare på jordsmonnet, vannet og lufta

Vi unngår miljøproblemer på lang sikt

Vi forbedrer kvaliteten på druene og dermed lager vi enda bedre vin

Hva er økologisk vin?

Økologisk vin er laget på druer som er dyrket uten bruk av kjemiske sprøytemidler og kunstgjødsel. Det betyr at vinrankene tilføres næring i form av organisk gjødsel enten gjennom husdyrgjødsel eller bruk av plantemasse og kompost. Det er ikke lov å bruke genetisk modifiserte produkter og organismer (GMO) og produsentene må følge strenge regler for tilsetninger. All vin som er økologisk merket er sertifisert av en offentlig godkjent kontrollinstans.

Lettere emballasje gir miljøgevinst

Produksjon og transport av tunge glassflasker krever mye energi og kan ha store konsekvenser for miljøet.

Vinmonopolet tar grep og satser på produkter med lettere emballasje som gir lavere CO2-fotavtrykk. Veier emballasjen under 420 gram per 0,75 liter skal produktet merkes som «miljøsmart emballasje» i butikken.

Et eksempel på miljøsmart emballasje er «pouch», en vinbag uten unødvendig pappkartong. Emballasjen til en 1,5 liter pouch veier i gjennomsnitt ca. 40 gram. En glassflaske kan veie fra 420 gram til en over en kilo. Pouch er derfor et miljøsmart valg.

I begynnelsen av 2018 fantes det kun 15 poucher tilgjengelig på Vinmonopolet; 5 hvitvin, 4 rosévin og 6 rødvin - hvorav kun seks av disse er i basisutvalget. Salget av pouch økte med 126 prosent i 2017 mot 2016, så noe er kanskje på gang?

Emiliana Organic Earth Balance Pouch 2017

Land/distrikt: Chile/Rapel Valley.

Produsent: Emiliana Organic Vineyards.

Vinmaker: Emilio Contreras.

Druer: Merlot (65 %), Cabernet Sauvignon (20 %), Syrah (15 %).

Alkohol: 13 %.

Varenr.: 10040506 (Vinmonopolet).

Pris: 220 kroner (Vinmonopolet).

Norsk importør: VCT Norway.

Powered by Labrador CMS