Cognac. (Foto: Torkil Stavdal/Bache Gabrielsen)

Destinasjon Cognac

Du må ikke være cognacelsker for å reise til Cognac, men det er gode sjanser for at du blir det etter at du har vært der.

Publisert
Cognac. (Foto: Bache Gabrielsen)

Cognac er verdens mest berømte druebrennevin. Det har gjennom sin 300 år lange historie oppnådd ikonstatus, og blir eksportert til alle verdenshjørner.

Hvorfor er cognac så attraktivt? Det enkle svaret er en kombinasjon av mange ting: Jordsmonn, klima, druer, destillasjon, blandingskunst, lagring, tradisjon og historie. Alt dette er faktorer som til sammen utgjør den eksepsjonelle syntesen cognac. Og den beste måten å oppleve cognac på, er å reise til Cognac.

«Du tar en syrlig hvitvin, destillerer den to ganger, gjemmer den bort på gamle eikefat i mørke og fuktige kjellere, og når den tas frem igjen, er den med ett blitt en av de mest anerkjente drikkene på kloden – Cognac!»

Kjellermester Jean-Philippe Bergier hos Bache Gabrielsen. (Foto: Martin Dejoie) 

Den store finale

Cognacens status har ikke bare med den unike smaken å gjøre. Cognac er også et sterkt symbol. Den utstråler styrke, velstand og kraft. Den er selve avslutningsakkorden i et stort måltid. Når forretter, hovedrett og desserter er unnagjort, er det bare én ting som gjenstår, cognacen.

Cognac. (Foto: Mats Widen)

Når noe virkelig stort skal feires, åpner man gjerne en dyr cognac som man har spart lenge. Når du sitter foran peisen etter en lang dags arbeid eller en skitur i påskefjellet, er det få ting som smaker bedre enn et glass cognac. Japanerne drikker den dessuten gjerne til sin beste sushi, amerikanske rappere elsker den når som helst og hvor som helst, og engelskmennene blander den med ingefærøl når festen skal dras til store høyder.

Frankrikes flaggskip

Vi kan diskutere i det lange og brede om hvilke nasjoner som lager best vin, men Frankrike er utvilsomt verdens beste produsent av druebrennevin. I tillegg til cognac, lager de også armagnac.

Forskjellen er at armagnac destilleres kun én gang, mens cognac destilleres to. Resultatet er at armagnac blir et litt råere produkt enn cognac. Cognac er ofte rund, harmonisk, fruktig og balansert, men ikke dermed sagt at den er kjedelig. God cognac kan være en av de mest komplekse drikkevarer som finnes – som Bach på flaske.

Elva La Charente renner rolig forbi Cognac. (Foto: Mats Widen)

Én region og seks underområder

Regionen Cognac ligger ved den franske vestkysten – ut mot Biscayabukta, i et triangel mellom byene La Rochelle, Angoulême og Bordeaux. Den ble i 1906 delt inn i seks underområder: Grande Champagne, Petite Champagne, Borderies, Fins Bois, Bons Bois, og Bois Ordinaires.

Det er de tre førstnevnte som gir druer med best kvalitet. Især det kalkholdige jordsmonnet i Grande Champagne produserer noe av det beste råmaterialet man kan tenke seg til destillasjon. Det er bare druebrennevin fra disse seks områdene som kan kalles cognac. Alt annet druebrennevin, armagnac inkludert, går under navnet brandy, etter det nederlandske ordet brandewijn – brent vin.

Langsomt gjennom landskapet

Landskapet og naturen rundt byen Cognac er noe du absolutt må oppsøke mens du er der.

Sykling er et perfekt framkomstmiddel; da kommer de maleriske landsbyene mot deg i akkurat riktig hastighet. Du vil passere snirklete småelver. Du vil se knøttsmå, nedlagte jernbanestasjoner, og grusveier på kryss og tvers som fører til den ene idyllen etter den andre. Å begi seg inn i et slikt landskap er å invitere en stemning inn under huden, oppsøke et nytt og ukjent lokalmiljø for på den måten å få innsikt i hva det består av, og oppleve en identitet som bare finnes her. Lag en nistekurv med gode oster, deilig skinke og saftigrøde tomater, og fest en bagett på bagasjebrettet. Det kan nesten ikke bli bedre.

Du kan lese mye mer om Cognac i et av de kommende numrene av magasinet Horeca!

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS