Foto: Nøgne Ø.
Foto: Nøgne Ø.

Nøgne Ø satser på norsk malt

Helt siden oppstarten i 2002 har Nøgne Ø hatt som mål å bruke norske og lokale råvarer i sine brygg.

Publisert

Tradisjonelt består øl av fire ingredienser; vann, malt, humle og gjær. Hovedingrediensen, vann, har vi god og rikelig tilgang på, men norsk korn maltet i Norge i kommersielle mengder har det så og si vært umulig å oppdrive. Det siste kommersielle malteriet i Norge ble nedlagt på 1980-tallet, og det er ikke før de senere årene at malting av korn for ølbrygging igjen har blitt kommersialisert i Norge.

– Den beste sjokolademalten jeg har brygget med

Bryggmester Edvard Hortemo. (Foto: Nøgne Ø.)
Bryggmester Edvard Hortemo. (Foto: Nøgne Ø.)

Nøgne Ø har nå inngått en avtale med Norsk Malt Stor-Gaalaas Gård (Norsk Malt) om kjøp av norsk malt til brygging av øl. Avtalen er den største rundt kjøp av norskmaltet korn som er gjort de siste 40 årene.

Norsk Malt har gjennom flere år levert malt til Nøgne Øs brygg, ikke minst til ølet Nøgne Ø Norsk Høst som ble tildelt Spesialitet-merket fra Matmerk i 2016. Flere av årets øl har også vært brygget med råvarer fra Norsk Malt, blant annet Nøgne Ø Nordic Noir på hele 15,5% som lanseres på Vinmonopolet nå i november.

I dette ølet er det blant annet brukt mørk sjokolademalt fra Norsk Malt som Nøgne Øs bryggmester Edvard Hortemo karakteriserer som «den beste sjokolademalten jeg har brygget med»!

Flere tonn hvert år

Arne Bæhmer. (Foto: Nøgne Ø)
Arne Bæhmer. (Foto: Nøgne Ø)

Arne Bøhmer hos Norsk Malt forteller at han er svært fornøyd med avtalen med Nøgne Ø:

– Nøgne Ø har vært med Norsk Malt siden oppstarten og vi har levert flere tonn hvert år. Det er viktig for norsk øl på generelt grunnlag at Nøgne Ø inngår en større årsavtale på Norsk Malt og jeg mener at dette er med å sette presidens for hvor norsk bryggerinæring er på vei. Nøgne Ø har siden oppstarten vært med å bane ny vei for håndtverksøl i Norge. Når en ledende aktør som Nøgne Ø går fra ad-hoc handel til å sikre seg råvarer på denne måten gir det signal til andre bryggerier om at de også bør se på råvareutvalget sitt, og dette er i så måte noe jeg har ventet på og jobbet hardt for, sier Bøhmer.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS