
Alex Ruas vant Absolute Invite
Alex Ruas fra Bar Babylon vant årets norske utgave av Absolute Invite. Tommy Carlbom ble nummer to, og de to får dermed representere Norge i den internasjonale finalen i Stockholm i mai.
Jury og vinnere i den norske utgaven av Absolute Invite 2014. Fra venstre jurymedlem Jesper Høst, vinneren Alex Ruas, jurymedlem Patric Seppä, jurymedlem Nick Strangeway og Tommy Carlbom, som ble nummer to i konkurransen.

Ruas vant med 74,75 av 100 mulige poeng. En nykommer i bartenderkonkurransesammenheng, Tommy Carlbom fra SüdØst, ble nummer to med 70,83 poeng. Dermed får Ruas og Carlbom derfor representere Norge i den internasjonale finalen i Stockholm 23. og 24. mai, der de skal konkurrere mot 13 finalister fra andre europeiske land.
10 deltakere i den norske finalen

Alex Ruas vant den norske utgaven av Absolute Invite 2014.
Absolute Invite 2014 ble arrangert på Carlboms «hjemmebane» SüdØst, som ligger i de gamle lokalene til Aker Sparebank og rådhuset i Aker kommune.
10 av Norges beste bartendere ble spesielt invitert til å delta i konkurransen. Deltakerne ble valgt basert på sitt renomme i bransjen, sitt kunnskapsnivå, sine kreative og eksperimentelle egenskaper og den lidenskapen de viser for sitt yrke.

Tommy Carlbom debuterte i konkurransesammenheng med andreplass i Absolute Invite.
Tre kategorier
Absolut Invite utfordrer bartendernes ferdigheter i tre kategorier: kreativ drinkmiksing, sensorisk analyse og generell bartenderkunnskap.
«Konkurransen skiller seg vesentlig fra andre tradisjonelle bartenderkonkurranser i og med at Absolut Invite virkelig tester og dyrker handverket til bartenderne og de mange egenskapene en bartender må ha for å lykkes i faget. Dette er ingen åpen konkurranse, men kun for de spesielt inviterte. Dette var fjerde året Absolut Invite ble arrangert i Norge og nettopp på grunn av sin særegenhet, er konkurransen mer populær enn noen gang», heter det i en pressemelding.
To drinker
Hver av deltakerne ble bedt om å lage to drinker, og som tidligere var drinkene inspirert av et spesifikt tema. I år var søkelyset satt på Super Premium Absolut Elyx, nyeste tilskudd i Absolut-porteføljen.
Se vinneroppskriftene til Alex Ruas nederst i saken
I den sensoriske delen av konkurransen skulle deltakerne identifisere råstoffet i fem blanke og fem brune brennevinstyper. De hadde også i oppgave å identifisere innholdet to klassiske cocktails, blandet på Absolut Elyx.
Kunnskapsdelen av konkurransen var en skriftlig prøve som bestod av 25 spørsmål knyttet til Absolut, cocktailoppskrifter og kunnskaper om bartenderfaget.
– Meget høyt nivå
– Nivået her har vært opp mot de beste i verden i dag. Jeg syntes det er utrolig at man nå i dag, rundt om i hele verden, kan oppleve bartendere som når som helst kan konkurrere på deninternasjonale scenen. Noen av bartenderne vi så i dag fikk jeg lyst til å ta med meg hjem for å be dem om å lage cocktails til meg, kommenterte cocktailikon og jurymedlem Nick Strangeway fra Storbritannia etter konkurransen.
Foruten Nick Strangeway (en legende i London og bartendermiljøet, og er grunnlegger og Creative Director i Strange Hill Ltd og utnevnt til «Bartender of the year 2008»), satt finske Patric Seppä (fjorårets vinner av Absolut Invite og bartender i anerkjente A21i Helsinki) og norske Jesper Høst (barsjef på Nr.19 og tidligere dobbelt finalist i Absolut Invite) i juryen.
Vinnerdrinkene
Dette er Alex Ruas’ vinneroppskrifter:
Creative cocktail 1: Drake
* 6 cl Absolut Elyx
* 4 cl bivoks med tindvedinfusert med acacia honning (se oppskrift under)

* 2 barskjeer sukker
* 1 egg
* Spray med absinthe
Fremgangsmåte: Ha alle ingrediensene i en cocktailshaker og rist. Siles over i et flip glass. Pyntes med en appelsintwist.
Slik lager du bivoks med tindved infusert med acacia honning: Smelt bivoksen, legg ha i tindved og litt vann i en kjele. La det varme til kokepunktet og ha i acacia honningen etter at varmen er skrudd av. La blandingen hvile i fryseren over natten. Deretter siler du juicen for å få en ren væske.
Creative cocktail 2: Pick me up
Drinken Pick me up, laget av Alex Ruas.
* 5 cl Absolut Elyx
* 1,5 cl Campari
* 1,5 cl Malarda
* 1,0 cl Hylleblomstlikør
Fremgangsmåte: Blandes i et røreglass og helles over i en liten flaske som serveres med et rocks glass. Pyntes med en appelsintwist.