Absolute Invite 2014 Jury og vinnere
Absolute Invite 2014 Jury og vinnere

Alex Ruas vant Absolute Invite

Alex Ruas fra Bar Babylon vant årets norske utgave av Absolute Invite. Tommy Carlbom ble nummer to, og de to får dermed representere Norge i den internasjonale finalen i Stockholm i mai.

Publisert

Jury og vinnere i den norske utgaven av Absolute Invite 2014. Fra venstre jurymedlem Jesper Høst, vinneren Alex Ruas, jurymedlem Patric Seppä, jurymedlem Nick Strangeway og Tommy Carlbom, som ble nummer to i konkurransen.

Ruas vant med 74,75 av 100 mulige poeng. En nykommer i bartenderkonkurransesammenheng, Tommy Carlbom fra SüdØst, ble nummer to med 70,83 poeng. Dermed får Ruas og Carlbom derfor representere Norge i den internasjonale finalen i Stockholm 23. og 24. mai, der de skal konkurrere mot 13 finalister fra andre europeiske land.

10 deltakere i den norske finalen

Alex Ruas vant den norske utgaven av Absolute Invite 2014.

Absolute Invite 2014 ble arrangert på Carlboms «hjemmebane» SüdØst, som ligger i de gamle lokalene til Aker Sparebank og rådhuset i Aker kommune.

10 av Norges beste bartendere ble spesielt invitert til å delta i konkurransen. Deltakerne ble valgt basert på sitt renomme i bransjen, sitt kunnskapsnivå, sine kreative og eksperimentelle egenskaper og den lidenskapen de viser for sitt yrke.

Tommy Carlbom debuterte i konkurransesammenheng med andreplass i Absolute Invite.

Tre kategorier

Absolut Invite utfordrer bartendernes ferdigheter i tre kategorier: kreativ drinkmiksing, sensorisk analyse og generell bartenderkunnskap.

«Konkurransen skiller seg vesentlig fra andre tradisjonelle bartenderkonkurranser i og med at Absolut Invite virkelig tester og dyrker handverket til bartenderne og de mange egenskapene en bartender må ha for å lykkes i faget. Dette er ingen åpen konkurranse, men kun for de spesielt inviterte. Dette var fjerde året Absolut Invite ble arrangert i Norge og nettopp på grunn av sin særegenhet, er konkurransen mer populær enn noen gang», heter det i en pressemelding.

To drinker

Hver av deltakerne ble bedt om å lage to drinker, og som tidligere var drinkene inspirert av et spesifikt tema. I år var søkelyset satt på Super Premium Absolut Elyx, nyeste tilskudd i Absolut-porteføljen.

Se vinneroppskriftene til Alex Ruas nederst i saken

I den sensoriske delen av konkurransen skulle deltakerne identifisere råstoffet i fem blanke og fem brune brennevinstyper. De hadde også i oppgave å identifisere innholdet to klassiske cocktails, blandet på Absolut Elyx.

Kunnskapsdelen av konkurransen var en skriftlig prøve som bestod av 25 spørsmål knyttet til Absolut, cocktailoppskrifter og kunnskaper om bartenderfaget.

– Meget høyt nivå

– Nivået her har vært opp mot de beste i verden i dag. Jeg syntes det er utrolig at man nå i dag, rundt om i hele verden, kan oppleve bartendere som når som helst kan konkurrere på deninternasjonale scenen. Noen av bartenderne vi så i dag fikk jeg lyst til å ta med meg hjem for å be dem om å lage cocktails til meg, kommenterte cocktailikon og jurymedlem Nick Strangeway fra Storbritannia etter konkurransen.

Foruten Nick Strangeway (en legende i London og bartendermiljøet, og er grunnlegger og Creative Director i Strange Hill Ltd og utnevnt til «Bartender of the year 2008»), satt finske Patric Seppä (fjorårets vinner av Absolut Invite og bartender i anerkjente A21i Helsinki) og norske Jesper Høst (barsjef på Nr.19 og tidligere dobbelt finalist i Absolut Invite) i juryen.

Vinnerdrinkene

Dette er Alex Ruas’ vinneroppskrifter:

Creative cocktail 1: Drake

* 6 cl Absolut Elyx

* 4 cl bivoks med tindvedinfusert med acacia honning (se oppskrift under)

* 2 barskjeer sukker

* 1 egg

* Spray med absinthe

Fremgangsmåte: Ha alle ingrediensene i en cocktailshaker og rist. Siles over i et flip glass. Pyntes med en appelsintwist.

Slik lager du bivoks med tindved infusert med acacia honning: Smelt bivoksen, legg ha i tindved og litt vann i en kjele. La det varme til kokepunktet og ha i acacia honningen etter at varmen er skrudd av. La blandingen hvile i fryseren over natten. Deretter siler du juicen for å få en ren væske.

Creative cocktail 2: Pick me up

Drinken Pick me up, laget av Alex Ruas.

* 5 cl Absolut Elyx

* 1,5 cl Campari

* 1,5 cl Malarda

* 1,0 cl Hylleblomstlikør

Fremgangsmåte: Blandes i et røreglass og helles over i en liten flaske som serveres med et rocks glass. Pyntes med en appelsintwist.

Powered by Labrador CMS