Mathias Alsen Snømannen3
Mathias Alsen Snømannen3

Whiskydrinker – inspirert av den norske påsken

Bartender Mathias Alsén, som er barsjef i baren Brooms and Hatchet på designhotellet Grims Grenka i Oslo, har spesialkomponert drinker – inspirert av den norske påskeferien.

Publisert

Mathias Alsén er barsjef i baren Brooms and Hatchet på designhotellet First Hotel Grims Grenka i Oslo.

– Jeg ønsket å lage noen drinker inspirert av norsk påske. Fjell, vidde, sol og vinteraktiviteter er jo veldig norsk, og nordmenn liker å kose seg på hytta. Drinkene er min tagning på det jeg ser på som essensen av norsk påske, sier 28-årige Mathias Alsén.

– Jeg liker virkelig whisky-cocktails. Whisky er mitt favorittbrennevin å jobbe med, da det er et veldig allsidig brennevin. Det finnes mange ulike smaker som går godt med whisky, mener han.

Oppklarer whisky-mysteriet

Alsen opplever ofte at folk som sier de ikke liker whisky får et helt annet forhold til drikken etter å ha smakt en av hans whisky-cocktails.

– På påskefjellet er det som regel god tilgang på is. Det er en fordel for drinkmiksingen ifølge Alsén.

– God is er noe av det viktigste å ha. Frys heller ned en stor blokk og hakk av det du trenger. Da kan du få større biter som ikke smelter så fort. På hytta kan du jo knekke av noen istapper fra taket, sier han.

Bare gjør det, men lytt til kjentfolk

Når det kommer til drinkmiksing, sier Alsen det bare er å prøve seg frem. Hopp i det, akkurat som du setter utfor slalåmbakken. Det er bare å gjøre det. Riktignok oppfordrer super-bartenderen deg til å følge oppskriften. Lytt til fagfolk.

Husk å smake deg frem, akkurat som du gjør i matlaging. Og ikke vær redd for å legge rikelig med kraft i ristingen. Mange tar ikke nok i når de rister shakeren. Akkurat som etter en dag i bakken skal du kjenne det etter å ha brukt shakeren. Drinkene er spesialkomponert for å nytes foran peisen. sier Mathias Alsén.

Snømannen

Snømannen.

6 cl Glenfiddich Solera Reserve 15 Y.O.

1,5 cl vaniljesirup*

0,5 ts honning.

1 helt egg.

Revet muskat

*Vaniljesirup: kok opp 2 dl vann med 2 dl sukker med en vaniljestang skåret opp på langs. Rør om og avkjøl.

Fremgangsmåte: Rist uten is i ca. 10 sekunder, tilsett is og rist i ca. 20 sekunder til. Sil av i et glass uten is og riv litt muskat på toppen.

Mordet på Orientekspressen

Mordet på Orientekspressen.

4 cl Tullamore Dew

1 cl Jägermeister

2,5 cl ferskpresset sitronjuice.

0,5 ferskpresset appelsinjuice.

2 cl sukkerlake (50/50 sukker og vann).

1 cm ingefær

Fremgangsmåte: Knus/muddle ingefæren i shakeren, hell over resten av ingrediensene og rist med is. Sil av ingefæren og server i et kaldt glass. Pynt gjerne med en appelsinbåt vendt i sukker og kanel.

Spionen som kom inn fra kulden

4 cl Grant’s Nordic Oak.

2 cl Cointreau (anbefales, men kan sløyfes).

Varm sjokolade/kakao, helst basert på H-melk eller en melk- og fløte-blanding.

Toppes med Olorosokrem* eller vanlig krem. Strø over litt sjokoladepulver og serve med en stang Kvikk Lunsj.

* Pisk 15cl fløte med en skvett (1-2cl) Oloroso sherry og en klype sukker.

Tips: På hytta er litt av sjarmen å improvisere. Hvis du ikke har shaker bruker du bare en plastboks, eller for nostalgisk sjarm, et Norgesglass. Poenget er å kjøle ned væsken raskt uten at den blir utvannet, ikke å se kul ut.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

"
Powered by Labrador CMS