Egg benedict. (Foto: Sara Johannessen)
Egg benedict. (Foto: Sara Johannessen)

Egg på menyen

I Norge spiser vi i gjennomsnitt et halvt egg om dagen, og 79 % av norske forbrukere opplever at egg er del av et sunt kosthold. Det viser en undersøkelse YouGov har gjennomført for MatPrat (Opplysningskontoret for egg og kjøtt).

Publisert

– Egget er en matvare som de aller fleste forbrukerne setter stor pris på. Hver nordmann spiser nå i gjennomsnitt drøyt 200 egg i året. 61 % av forbrukerne sier at de kunne tenke seg å spise mer egg, og vi ser at forbruket av egg i Norge har hatt en forsiktig økning de siste fem årene, sier samfunnsanalytiker i MatPrat, Anne Zondag.

I stadig flere retter og måltider

Mens egg tidligere ble forbundet med søndagsfrokost, brukes egget i stadig flere retter og måltider, forteller Zondag.

- Nye kombinasjoner med egg er blitt populære, spesielt blant yngre målgrupper, som for eksempel den moderne klassikeren sandwichen med egg og avocado, eller helt ferske trender som tornadoegg, pestoegg og eggesandwichen egg slut. Dette har vi sett mye av i sosiale medier. I tillegg har den tradisjonelle eggerøren fått oppmerksomhet de siste årene, og flere anerkjente kokker har utviklet sine egne fremgangsmåter for å få eggene akkurat passe kremete og luftige, sier hun.

10 ting du ikke visste om egg?

1. Hvor mye egg spiser vi?

I gjennomsnitt spiser vi nordmenn ½ egg om dagen, men i påska spiser vi faktisk dobbelt så mye - ett egg hver dag.

2. Skal eggene oppbevares på benken eller i kjøleskapet?

Egg bør helst oppbevares i kjøleskap, og da står de seg mye lenger enn det datostemplingen. Men egg bør tempereres før bruk, og tåler godt å stå på kjøkkenbenken noen dager.

3. Hva er sunnest - eggeplommen eller eggehviten?

Plommen og eggehviten inneholder ulike næringsstoffer og utfyller hverandre ernæringsmessig. Eggehviten er fettfri, bidrar med lite kalorier fra proteiner og ellers få næringsstoffer. I plommen finner vi fettet og mesteparten av vitaminene: A, D, E, B12 og folat, og mineraler som jern og jod. Proteinmengden er ganske jevnt fordelt i plommen og hviten.

4. Er det trygt å spise rå egg?

I en del land er salmonella en utfordring i hønsebesetninger. Dette gjelder ikke i Norge. Norske egg pakket i kartong og solgt i butikk er underlagt regelverk om salmonellakontroll. Pakkede norske egg kan derfor trygt spises rå.

5. Kan egg hjelpe meg med å bygge muskler?

Egg er proteinrikt, og proteiner bidrar til å opprettholde og å bygge muskler.

6. Hvor mange egg legger høna i uka?

En verpehøne legger 6-7 egg i løpet av en uke.

7. Er det forskjell på å koke egg på fjellet eller ved sjøen?

Ja, vannet koker ved lavere temperatur i høyden enn nede ved sjøen, så har du f.eks. hytte på 1000 meters høyde, koker vannet allerede ved 96,8 grader. Det betyr at det tar lenger tid enn ellers å koke egget, kanskje så mye som ett minutt ekstra.

8. Kan egg fryses?

Ja, egg kan godt fryses, men ikke i skallet, da vil det sprekke.

9. Hvordan kan jeg få opp småbiter av eggeskall?

Bruk en bit av eggeskallet for å fiske det opp igjen. De to bitene tiltrekkes av hverandre, og skallet er dermed enkelt å få ut.

10. Hva kom først – høna eller egget?

Fuglene har utviklet seg fra dinosaurene, ifølge evolusjonsteorien. Dinosaurer la også egg. Så da er kanskje det spørsmålet besvart én gang for alle?

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS