Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Du kan avtale din egen kjøregodtgjørelse

Bruker du egen bil i jobb, har du krav på kjøregodtgjørelse. Likevel er det få som vet at man faktisk kan forhandle med arbeidsgiver om å få høyere satser.

Publisert

Rundt 1,5 millioner nordmenn har krav på kjøregodtgjørelse. Dette kan føre til flere tusenlapper ekstra i lommeboken din.

Kjøregodtgjørelsen er ment for å dekke inn verditap, drivstoff, slitasje, forsikring og andre kostnader du måtte ha på bilen. Statens sats for kjøregodtgjørelse er 4,10 kroner per kilometer, hvorav 3,50 kroner er skattefritt. Likevel er det ikke sikkert at satsene dekker de reelle utgiftene dine.

Annar Bøhn i Autogear. (Foto: Autogear)

Må skatte over 3,50 kroner per kilometer

– Det er få som er klar over at arbeidsgiver og ansatte kan avtale en egen sats for kjøregodtgjørelse. Det er kun den skattefrie delen på 3,50 kroner, som er fastsatt fra statens side. Satsen på 4,10 kroner per km er kun veiledende. Man kan derfor avtale en høyere sats, men alt over 3,50 kroner per kilometer må man skatte av, sier Annar Bøhn, daglig leder i Autogear.

Autogear er et norsk teknologiselskap som spesialiserer seg på kjøregodtgjørelse og elektroniske kjørebøker.

Kjøregodtgjørelse må dekke de reelle kostnadene

Hvis du må bruke bilen din til å transportere mye varer eller utstyr, vil dette påføre ekstra slitasje på bilen din. Andre kan ha behov for å kjøre særlig standsmessig og ønsker derfor å kjøre en dyrere bil enn strengt talt nødvendig.

– Når du kjører i jobb bør du også få tilbakebetalt de reelle utgiftene kjøringen medfører. Det er ingen grunn til å gi bort bilen til jobben. For mange er statens satser tilstrekkelig, men kan man dokumentere høyere kostnader enn satsene tilsier er det et godt argument for å kreve høyere kjøregodtgjørelse, sier daglig leder i Autogear, Annar Bøhn.

Her er noen argumenter

Her er noen av faktorene som kan brukes som argument for en høyere kjøregodtgjørelse.

  • Varetransport som gir økt slitasje på grunn av mye inn- og utlasting
  • Bilens bruk krever at du må ha en særlig kostbar bil, for eksempel om du har behov for større pick-up eller liknende
  • Dersom du bruker bilen til representasjon og dermed må ha en kostbar bil
  • Dersom du bruker bilen lite privat vil du ha færre kilometer å dele bilens verditap på.

Merk at du allerede får én krone høyere kjøregodtgjørelse for kjøring på skogsvei, kjøring med tilhenger eller for å ha ekstra passasjer.

– Norske privatbiler bidrar med rundt to milliarder kilometer årlig i næringslivets tjeneste. Kjøregodtgjørelse er basert på at arbeidsgiver kjøper biltjenester av den ansatte, og begge parter er tjent med å ha et bevisst forhold til hva bilholdet faktisk koster den ansatte, sier Annar Bøhn.

Høyere kjøregodtgjørelse kan også være i firmaets interesse

Å avtale en høyere kjøregodtgjørelse kan også være gunstig for firmaet. Mange virksomheter betaler allerede høye kilometergodtgjørelser gjennom firmabilavtaler.

– For mange virksomheter er det enklere å kompensere de ansatte gjennom kjøregodtgjørelse enn å tilby firmabiler som bedriften har ansvaret for. Den ansatte har ofte også større frihet dersom de kan velge egen bil uavhengig av selskapets firmabilpolicy, sier Annar Bøhn i pressemeldingen.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Powered by Labrador CMS