Halvar Ellingsen medvirker i serien Kokkeliv. (Foto: Sølve Sæther, NRK)
Halvar Ellingsen medvirker i serien Kokkeliv. (Foto: Sølve Sæther, NRK)

Kokkeliv på TV

I TV-serien «Kokkeliv» møter vi fire prisbelønte kokker som er med på å gjenoppdage maten som vokser rett under bena på oss.

Den nordiske naturen byr på store matopplevelser i alle fire årstider. I programmene forteller kokkene sine unike livshistorier, og vi får se dem planlegge og lage måltider basert på lokale råvarer i sesong.

Entusiasme for den nordiske matarven

Vi blir kjent med lidenskapelige kokker med entusiasme for den nordiske matarven. Gjennom deres engasjement får vi inspirasjon til å se på naturen med et nytt og sultent blikk.

Serien har premiere på NRK1 torsdag 11 mars og på NRK TV/tv.nrk.no samme dag.

Totalt dreier det seg om fire program á 39 minutter.

Under finner du kokkene som du blir kjent med i de fire programmene.

Sommer – Christopher Haatuft

Christopher Haatuft. (Foto: Anton Brekne, NRK)
Christopher Haatuft. (Foto: Anton Brekne, NRK)

Christopher Haatuft er punkeren som endte opp med å lage mat på noen av USAs mest eksklusive restauranter. Bergenseren snublet tilfeldig inn i kokke-verdenen i midten av 20-årene etter en rotløs periode i ungdommen.

Nå driver han tre suksessfulle restauranter i Bergen sentrum, blant dem Lysverket. Her serverer den selvlærte stjernekokken 500 år gamle kuskjell og sanktpetersfisk til gjestene sine. Haatuft har tatt med seg det politiske engasjementet fra sin tid i punkemiljøet og ansetter ofte folk som har falt utenfor samfunnet.

Han tar også med seg kollegaene sine på kunstmuseet for å lære om komposisjon og linjer, for å bedre kunne gi restaurant gjestene en visuell opplevelse på tallerkenen.

Haatuft serverer ferske strandsnegler på primus i vannkanten på en sommerens varmeste dager.

NRK1 11. mars kl. 20.

NRK TV fra 11. mars kl. 06

Høst – Astrid Regine Nässlander

Astrid Regine Nässlander. (Foto: Anton Brekne, NRK)
Astrid Regine Nässlander. (Foto: Anton Brekne, NRK)

Astrid Regine Nässlander er tidlig i tjueårene da hun bosetter seg alene på en hytte uten strøm og vann langt inne i de värmlandske skoger, for å lære seg selvberging. Etter året i skogen får hun jobb som kjøkkensjef på Manshausen, Børge Ousland sin reisedestinasjon i Nordland. Der jobber hun for en bærekraftig restaurantdrift med lokale råvarer. Arbeidet på Manshausen får raskt oppmerksomhet og hun vinner to store matpriser.

For Nässlander er elgen en oppsummering på hva bærekraftig mat er, og denne høsten skal hun overta en liten viltforedlingsbedrift på naturskjønne Engeløya i Nord-Norge. Hva venter henne når startskuddet for elgjakta går? Hun serverer langtidskokt kjøtt med rips og rotfrukter tilberedt i kokegrop.

NRK1 18. mars kl. 20

NRK TV fra 11. mars kl. 06

Vinter – Halvar Ellingsen

Halvar Ellingsen. (Foto: Sølve Sæther, NRK)
Halvar Ellingsen. (Foto: Sølve Sæther, NRK)

Halvar Ellingsen ble tidenes yngste norgesmester i kokkekunst som 23-åring, men nå står han foran sitt livs største utfordring. Etter å ha jobbet som kokk på flere av Oslos beste restauranter, har han dratt hjem til Kvitnes i Vesterålen, en bygd med 600 innbyggere. Kvitnes gård tilhørte en gang hans tipp-tippoldefar, men var forfallent, preget av tiår uten vedlikehold.

Nå er gården restaurert, og i programmet følges Ellingsen i de nervepirrende dagene i forkant av åpningen av den ambisiøse gourmetrestauranten. Midt på den kaldeste vinteren sanker han inn lokale råvarer som serveres gjestene. I programmet tilbereder han ferske kråkeboller med råreke og rømme.

NRK1 25. mars kl. 20

NRK TV fra 11. mars kl. 06

Vår – Elaine Asp

Elaine Asp. (Skjermdump, NRK)
Elaine Asp. (Skjermdump, NRK)

Det var få som trodde på Elaine Asp da hun startet en restaurant i den lille samiske bygda Glen med kun 16 innbyggere. Restauranten Hävvi ligger i Jämtlandsfjellene, en dagstur unna norskegrensen. Drøye ti år etter har hun klart å sette samisk mat på verdenskartet. Men jobben har kostet mer krefter enn hun har, og denne våren må hun ta et vanskelig valg.

Asp har vunnet en av Sveriges gjeveste matpriser, «Gastronomipriset». Hennes kokebok med sørsamiske oppskrifter vant årets kokebok i Sverige i fjor og ble kåret til nest beste kokebok i den prestisjefylte konkurransen Gourmand Awards. Elaine serverer fersk fjellørret med kvannsmør og engsyrerømme, stekt over åpen ild.

NRK1 08. april kl. 20

NRK TV fra 11. mars kl. 06

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS