Foto: Stian Broch
Foto: Stian Broch

Samefolkets dag, lag noe godt med reinsdyrskav

Lørdag 6. februar er Samefolkets dag, og hva passer bedre enn å feire samenes nasjonaldag med noe ekstra godt laget på reinsdyrskav?

Publisert

Frossent kjøtt skal vanligvis tines sakte før det stekes, for å sikre et saftig og delikat resultat. Men reinsdyrskav – eller finnbiff som mange kaller det – skal faktisk stekes fra frossen eller aller helst halvtint tilstand. Det sier Are Smuk Figved, daglig leder i Finnmark Rein, Europas største leverandør av reinsdyrkjøtt.

Samisk tradisjon

Råvaren har sin opprinnelse fra Finnmarksvidda, der samene i tusenvis av år har fulgt tradisjonen med å skave tynne skiver fra reinsdyrets nakke og bog mens det har vært frosset.

Det har gitt dem en rask, lekker og næringsrik snack som fort kan stekes over et bål like greit som hjemme på kjøkkenet.

Unngå tørt kjøtt

Siden reinsdyrskav er veldig tynne skiver kjøtt, blir de svært raskt gjennomstekt. Derfor er det ikke nødvendig å tine skavet før det havner i stekepannen. Men det er også en annen svært god grunn til å ikke la reinsdyrskavet tine helt, advarer Smuk Figved.

I heltint tilstand vil kjøttet miste mye av sin fuktighet, og du risikerer å ende opp med en råvare som er for tørr og langt fra så lekker som den egentlig skal være. Dermed er reglene for reinsdyrskav omtrent motsatt av det som gjelder for andre stykker kjøtt. Så lenge du ikke bruker tid på å tine det, blir resultatet et saftig, lekkert og ikke minst raskt måltid.

Magert og sunt

Reinsdyrskav er ikke bare enkelt, smaksrikt og spennende – det er også noe av det absolutt sunneste kjøttet du kan spise. Reinsdyrene lever vilt, spiser sunt og tilbakelegger store avstander når de skifter beite. Det gjør kjøttet omtrent like magert som kylling, samtidig som at det inneholder en lang rekke viktige mineraler og vitaminer. Dessuten har reinsdyrkjøtt like mye Omega-3 som fisk.

Fra finnbiff til hvit pizza med reinsdyrskav

Mange er nok vant til å bruke reinsdyrskav i finnbiff – en gryterett med reinskav, ulike grønnsaker, fløte og sopp. Men det er bare fantasien som setter en stopper for hva skav kan brukes til. Reinsdyrkjøtt passer også veldig godt sammen med revet parmesan, mozzarella og timian. Siden Samefolkets dag i år er på en lørdag, hva passer bedre enn å feire med en hvit pizza?

Prøv denne raske og enkle retten:

Hvit pizza, 1 stk.

Foto: Stian Broch
Foto: Stian Broch

(Foto/oppskrift: Stian Broch)

Ingredienser

* 1 porsjonspizzabunn (helst tynn og hjemmelaget)

* 1 hvitløkfedd

* 3-4 ss crème fraiche

* 1 håndfull revet parmesan

* 2 dl revet ost, gjerne mozzarella

* 100 g reinsdyrskav fra Finnmark Rein

* en håndfull renset sopp

* 2 ts hakket frisk timian, eller en raus klype tørket

* flaksalt og kvernet pepper

* revet parmesan til servering

* hakket persille til pynt

* rørte tyttebær

* olivenolje

Fremgangsmåte: Varm ovnen til 250 grader (eller mer hvis du har mulighet til det). Finhakk hvitløken og bland den sammen med creme fraiche og revet parmesan. Smør sausen jevnt utover bunnen. Dryss over mozzarellaen. Bland reinsdyrskav og sopp sammen med en klunk olje og timian, og krydre med salt og pepper. Fordel kjøtt og sopp på pizzaen og stek pizzaene på midterste rille i ovnen til den er sprø og gyllen, 8-10 minutter. Drypp noen dråper olje over den ferdigstekte pizzaen og dryss over litt hakket persille, tyttebær og litt ekstra parmesan.

Pressemelding

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS