Palmesus-festivalen er populær. Her fra da David Guetta var siste artist på scenen under musikkfestivalen Palmesus som ble arrangert på Bystranda i Kristiansand i begynnelsen av juli 2022.
Palmesus-festivalen er populær. Her fra da David Guetta var siste artist på scenen under musikkfestivalen Palmesus som ble arrangert på Bystranda i Kristiansand i begynnelsen av juli 2022.

– Palmesus skal selvfølgelig være på bystranda vår

– Palmesus er en viktig del av byen vår. Skandinavias største strandfest skal selvfølgelig være på bystranda vår.

Bjørn B Jacobsen kommenterer besøksindustrien

Bjørn B Jacobsen (69), som har skrevet denne saken, er én av Norges mest erfarne reiselivsstrateger, produsent av events og begivenheter, og tidligere journalist.

Han kommenterer utviklingen i reiselivet og besøksindustrien for Horecanytt.no, både her hjemme og internasjonalt.

Det sier ordfører Mathias Bernander (H), da jeg spurte han hvordan behandlingen i bystyret gikk.

Det ble som forventet. Bystyret i Kristiansand parkerte løpet som SVs Robin Hansson og APs Kenneth Mørk har kjørt den senere tid.

Posisjonen sørget for at Palmesus, bare en drøy måned før festivalstart, både får forutsigbarhet samt betingelser til å leve med.

Les også: Hva med Palmesus?

Leien justert til én million kroner

Mens Øyafestivalen betaler 810.000 kroner i arenaleie, er den nye avtalen at Palmesus må betale én million kroner for 10 dagers festival, inklusive opp- og nedrigg.

SV og AP mente at Palmesus skulle betale to millioner. SVs Robin Hansson ville til overmål ha en dagleie på 400.000 kroner, hvis det oppsto forsinkelser utover 10 dager.

Til glede for Kristiansand og fornuften, sørger Høyre, KrF, Venstre og FrP i går kveld for at Kristiansands festival-flaggskip, får helseriktige betingelser, som også Palmesus-sjef Leif Fosselie er tilfreds med.

SV og AP sådde tvil

At SV og AP har frontet denne ugjestmilde kulturpolitikken, og sådd tvil om festivalens fremtid i Kristiansand, bare kort tid før festivalstart, vitner om manglende kunnskap av, og forståelse for, hva en festival på dette nivået betyr for en by som Kristiansand. En festival som bidrar med 2-3 millioner i skatt, og ikke minst genererer titalls millioner kroner til byens besøksindustri, og hva dette betyr for både arbeidsplasser og øvrige skatteinngang. En festival som har blitt et ikon i den norske festival-floraen. Vi noterer at dette syntes SV og AP var helt greit å gamble med, med en omtalt risiko for at Palmesus flyttet fra Kristiansand.

Dårlig politisk handverk

Når ledende lokalpolitikere setter egen politiske vinning, hva nå enn de mener det måtte være, foran glassklare realiteter, og det hele ender med et opplagt tap, er det pussig at SV- og AP-politikerne ikke forstod at dette ville ende med politisk havari. Et vitnesbyrd på svak politisk teft, dårlig politisk handverk.

Dette sier ordføreren

Jeg spurte ordfører Mathias Bernander om en kommentar onsdag kveld. 

Han sier dette: 

– Debatten har rast i media den siste tiden, og forslagene har vært mange. Det er trist å se hvordan Arbeiderpartiet og SV har drevet med ren gambling av festivalens fremtid med sine forslag om en drastisk økning i leien. Men, vi i de fem samarbeidspartiene Høyre, FrP, KrF, Venstre og Senterpartiet, som styrer kommunen, har brukt tiden på å finne løsninger, har andre kjørt full debatt i kommentarfeltene. 

– Sammen har vi jobbet frem et forslag som sikrer både fornuftig leiepris, forutsigbarhet for naboer og ikke minst gode rammebetingelser for Palmesus. Jeg har aldri vært bekymret for at vi ikke skulle komme i mål. Dialogen partiene imellom har vært god, og jeg har også brukt tiden på å berolige Palmesus om at vi kommer til å finne frem til en god løsning. 

– Reisen til Palmesus, siden de startet som en venners-venner fest i 2009, har vært eventyrlig. Nå er Palmesus en av Europas råeste festivaler. 

– De har satt Kristiansand på kartet, sikret inntekter til kommunen og bidratt til store ringvirkninger for hele landsdelen. Det må vi sørge for at de kan fortsette med. Slik skaper vi verdier, arbeidsplasser og vekst. Slik skaper vi liv og en attraktiv by, sier en fornøyd ordfører Mathias Bernander i Kristiansand.

Bjørn B Jacobsen har lang fartstid som produsent av mega-events, helt fra 1975 som prosjektleder for den siste av de tre legendariske Ragnarock-festivalene, som samlet rundt 70.000 mennesker, to år i Holmenkollen og siste året på Ullevaal Stadion.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS