Korona-frokost på Scandic Meyergården Hotel i Mo i Rana. Frokostansvarlig Marianne Valberg sammen med hotelldirektør Ove Bromseth. (Foto: Morten Holt)

Slik løses frokosten

Etter at hotellene ble åpnet opp igjen, undrer mange på hvordan frokosten løses. Horeca har besøkt flere overnattingssteder. Det har nesten vært like mange forskjellige løsninger som besøk. Samtidig med at hoteller og serveringssteder må finne nye muligheter å servere frokost på, lanserer også produsentene nye løsninger.

På Håholmen Havstuer blir gjestene bedt om å bruke albuen ved kaffemaskinen. (Foto: Heidi Fjelland)

Det kommer selvfølgelig an på antall gjester til frokost, men vi opplevde store forskjeller. På enkelte hoteller ble det rett og slett for hektisk – da servitørene sprang rundt oss gjennom hele frokosten.

De fleste ønsker ro når frokost skal inntas.

Innfører frokostbooking

Illustrasjonsfoto: Morten Holt

Nå ble dette innhentet før den store turiststrømmen, så der vi opplevde rolig og behagelig frokostatmosfære, kan det være betydelig mer hektisk når hovedferien starter nå i juli.

De aller fleste store hotellene innfører frokostbooking nå i den mest hektiske sesongen i juli - med tre til fire bordsettinger på morgenen . Du må booke din ønskede tid på forhånd.

Furuhaugli Fjellhytter (fjellhytte på Dovrefjell)

Jo André Hagen, som driver Furuhaugli Fjellhytte sammen med Lina Kayser, tilbereder frokosten. (Foto: Morten Holt)

«Ferdig» frokost på tallerken, med blant annet egg og bacon.

Nok mat

Lite matsvinn

Rolig frokostatmosfære

Mangel på salt og pepper (muligheter med små poser?)

Besøkt søndag 14. juni

Hotel Geist, Åndalsnes (frittstående hotell)

Frokost på Hotel Geist i Åndalsnes. (Foto: Morten Holt)

Frokostbrett for to personer (per hotellrom)

Ingen varmmat, ikke egg

Passe mengde, enkelt og hjemmelaget

Rolig frokostatmosfære

Lite matsvinn

Mangel på salt og pepper (muligheter med små poser?)

Besøkt mandag 15. juni

Storfjord Hotel (De Historiske, 62 grader nord, high end-hotell)

Frokost på Storfjord Hotel. (Foto: Morten Holt)

Frokostbrett for to personer (per hotellrom)

Meget godt utvalg, mye mat (lagt opp mot en «eksklusiv» målgruppe)

Egen buffet for varmmat, egg, bacon etc., servert av egen frokostkokk

Selvbetjent juice-, smoothie- og fruktbar

En del matsvinn

Rolig frokostatmosfære

Mangel på salt og pepper (muligheter med små poser?)

Besøkt tirsdag 16. juni

Hotel Brosundet (De Historiske, 62 grader nord)

Frokost på Hotel Brosundet. (Foto: Morten Holt)

Minibuffet for to personer (eller per rom)

Egen selvbetjent yoghurt-, smoothie- og fruktservering

Lite matsvinn

Hektisk med mange «stressende» servitører rundt serveringen (skal løses med fire frokostbordsettinger i høysesongen)

Litt stressende frokostatmosfære

Mangel på salt og pepper (muligheter med små poser?)

Besøkt onsdag 17. juni

Molde Fjordstuer (Classic Norway Hotels)

Frokost på Molde Fjordstuer. (Foto: Morten Holt)

Selvbetjent frokost – det meste pakket inn i poser og plastpakkede porsjoner

Egen buffet for varmmat, egg, bacon, eggerøre etc., servert av egen frokostkokk

Lite matsvinn, små porsjoner pakket inn

Smittefare ved kaffemaskin og drikkedispenser (ingen rettledning, men antibac ved alle stasjoner)

Rolig og behagelig frokostatmosfære

Mangel på salt og pepper (muligheter med små poser?)

Besøkt torsdag 18. juni

Håholmen Havstuer (Classic Norway Hotels)

Her kan du plukke selv - på Håholmen Havstuer. (Foto: Morten Holt)

Pekebuffét (du peker til frokostkokken hva du ønsker)

Serverer «dagens varmrett»

Noe ferdig laget – slik at du kan plukke selv (pålegg etc.)

Lite matsvinn, da du da sjelden ber om for mye

Bes om at albuer brukes ved kaffemaskinen

Rolig og behagelig frokostatmosfære

Mangel på salt og pepper (muligheter med små poser?)

Besøkt fredag 19. juni

Thon Hotel Kristiansund

Frokosten på Thon Hotel Kristiansund serveres i restauranten - med fin utsikt mot byen. (Foto: Hotellet)

À la carte-meny

Serverer fire forskjellige frokoster:

Kontinental frokost (toast med hvitost, skinke, tomat, agurk og gresk yoghurt, granola og honning)

Engelsk frokost: Eggerøre, bacon, frokostpølse, tomatbønner og toast.

Norsk frokost Eggerøre, røkt laks, pepperrotkrem og toast.

Frisk morgen: Yoghurt naturell, skåret fersk frukt, granola og honning.

(Vi opplevde ikke denne frokosten, men info fra hotellet, som ble besøkt fredag 19. juni)

Radisson Blu Plaza Hotel, Oslo

À la carte-meny med en rekke forskjellige valg

To forskjellige menyer/valg, samt drikke, er inkludert uten kostnad

Hvert ekstra valg koster 50 kroner

Eneste stedet der vi har sett alle servitørene med munnbind

Besøkt lørdag 27. juni

Britannia Hotel, Trondheim

Frokost i Palmehaven på Britannia Hotel. (Foto: Morten Holt)

Fortsatt en overveldende og svært god frokost

Må forhåndsbooke tid hvis du ønsker å spise i Palmehaven, alternativt får du plass i brasseriet

Saken fortsetter under bildet

Tre betjente stasjoner på Britannia Hotel i Trondheim gjør sitt til at hotellfrokosten føles akkurat slik som før. (Foto: Morten Holt)

Tre egne betjente stasjoner med frokostkokker i Palmehaven («omelettservering, skinke og ost, samt frukt og dessert).

Egen frokostmeny, der du kan velge så mange retter du ønsker uten tillegg i prisen

Du kan dessuten plukke ferdige småretter og desserter fra en egen stasjon

Saken fortsetter under bildet

Du kan selv plukke småretter og desserter fra en egen stasjon. (Foto: Heidi Fjelland)

Drikke serveres på småflasker – etter bestilling til servitør

Salt- og pepperbøsser på bordet

Behagelig frokostatmosfære

Litt lang ventetid på frokost fra menyen (20-25 minutter)

Besøkt onsdag 8. juli

Øyna Kulturlandskapshotell (Inderøy, Trøndelag)

Frokostbrett, servert på Øyna Kulturlandskapshotell. Hotellet ble åpnet 12. juni 2020. (Foto: Morten Holt)

Frokostbrett for to personer (eller per hotellrom)

Kun servering av kaldmat

Utelukkende servering av lokale produkter fra Innherred og Trøndelag.

Også morgenkaffen er lokalbrent (Goillkaffe fra Øver-Bakken), mens du får Inderøyhonning i teen.

Behagelig og rolig frokostatmosfære

Besøkt torsdag 9. juli

Scandic Meyergården Hotel, Mo i Rana

Korona-frokost på Scandic Meyergården i Mo i Rana. Frokostansvarlig Marianne Valberg sammen med hotelldirektør Ove Bromseth, som deltar aktivt rundt frokostserveringen. (Foto: Morten Holt)

Alt ferdig innpakket i poser og glass, f. eks egen tallerken med ost, skinke, tomat og agurk.

«Normale» drikkestasjoner

Egen ferdig «buffet» med speilegg/bacon og kokt egg

Saken fortsetter under bildet

Egen ferdig stasjon med speilegg og bacon på Scandic Meyergården. (Foto: Heidi Fjelland)

Salt og pepper tilgjengelig i poser

Den morgenen Horeca besøkte Scandic Meyergården, var det 460 gjester på hotellet. Likevel var det en rolig frokostatmosfære

Besøkt fredag 10. juli

Frokostservering i kuvertporsjoner

Foto: Emballasjebutikken

Emballasjebutikken leverer glass og flasker i små og større kvantum som egner seg godt til hotellenes nye frokostservering – med mange singelporsjoner.

– På grunn av endrede rutiner for frokostservering på landets hoteller, merker vi en økende etterspørsel fra hoteller over hele landet. Frokostservering i kuvertporsjoner krever andre løsninger enn hva hotellkjøkkenet har fra før. Mange av våre produkter egner seg godt til kuvertporsjoner. Spesielt godt egnet til frokostserveringen er melke- og fruktjuiceflaskene på 25cl. og 50 cl. I tillegg har vi et utvalg av glass, og som har en porsjonsstørrelse godt egnet til for eksempel yoghurt i kuvert. På denne måten kan kjøkkenet fremdeles bruke storhusholdningspakninger, og samtidig servere i gjenbruksemballasje som enkelt kan rengjøres i industriell oppvask, sier daglig leder for Emballasjebutikken.no, Amund Aalstad.

Lanserer singelpakkede rundstykker

Foto:

Flere produsenter har etter koronakrisen lansert singelpakkede rundstykker for mer hygienisk matservering.

Lantmännen Unibake lanserer singelpakkede rundstykker i stekepose til storhusholdningsmarkedet. Porsjonsbrødene kan håndteres og stekes berøringsfritt og er et viktig smitteverntiltak for aktører med matservering.

– Kundene har etterspurt produkter som kan håndteres på en enkel og hygienisk måte, og vi har kastet oss rundt for å kunne levere dem det. Vi benytter allerede stekepose til våre glutenfrie produkter, og ser at dette også egner seg godt for å forhindre smitte, sier markedssjef for storhusholdning, Fredrik Gruffman.

Rundstykkene leveres singelpakket i stekepose som tåler temperaturer opp til 200°C så håndtering og servering kan skje helt uten direkte berøring. Produktet vil selges i kartonger på 60 singelpakkede enheter.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS