AsbjørnBørsheimHakastadsiderFotoUlvikFruktogCideri

Ny sider fra Hardanger på Vinmonopolet

Nylig ble det lansert to nye sorter eplesider, ”Tradisjon 2009” og ”Gravenstein 2009”, i Vinmonopolets sortiment. Hakastadsider fra Ulvik Frukt & Cideri er nå å finne i tilleggsutvalget.

Publisert

Asbjørn Børsheim med sider fra gården. (Foto Ulvik Frukt & Cideri)

Tilleggsutvalget er en eigen katalog med produkter som vanligvis ikke blir lagerført i butikkene eller i nettbutikken. Disse får du ved å gå inn på det enkelte vinmonopol og bestille dem der. Da kan det enkelte vinmonopol ta inn produktet og lagerføre produktet lokalt.

De nye sidertypene fra Ulvik. (Foto: Ulvik Frukt & Cideri)

På Voss og Lillehammer har Hakastadsider allerede funnet sin plass i hyllene.

Med Ulvik Frukt & Cideri som ny leverandør er det i dag tre ulike produsenter som leverer norsk eplesider til Vinmonopolet. To av produsentene er å finne i Hardanger, og begge produserer med en kvalitet og produksjonsmåte i tråd med det lovbeskyttede geografiske begrepet ”Sider frå Hardanger”, som med godkjenningsmerket frå Matmerk er i samme klasse som Champagne.

Ulvik Frukt & Cideri

Asbjørn Børsheim, eier og driver av Ulvik Frukt & Cideri, forteller at det i denne omgang er to typer sider fra hans produksjon som nå kan kjøpes via Vinmonopolet.

Typen ”Tradisjon 2009” er en musserende sider med 5,6 % alkohol som er laga av 70% Aroma i tilegg til en del gamle eplesorter.

Typen ”Gravenstein 2009” er laget av Gul Gravenstein med masse eplesmak (5,4% alkohol). Begge sortenes betegnes som tørr/medium.

Eplesider er en god erstatning til hvitvin og det er bare å utforske og smake den til ulike matretter.

Familiebedrift

Hakastadsider og eplejuice fra Hakastad baserer seg på epler dyrket på gården. (Foto: Asbjørn Børsheim)

Ulvik Frukt & Cideri ligger på gården Hakastad midt i fruktbygda Ulvik, lengst inn i Hardanger. Familiebedriften dyrker de vanlige eplesortene, men de er også opptatt av ta vare på de gamle eplesortene.

De har over 20 eplesorter inkludert noen engelske og franske sidersorter.

Hakastadsider og eplejuice fra Hakastad baserer seg på epler dyrket på gården.

– Den gode eplesmaken er basis for alle produkta våre og med utgangspunkt i et stort sortsutvalg kan vi tilby ulike smaksvariasjoner av eplejuice og sider spesielt for gården Hakastad, sier Børsheim.

Frukt og siderruta

Ulvik Frukt & Cideri er også en del av Frukt- og Siderruta; tre gårder i Ulvik som tar i mot gjester for omvising. På en slik tur gjennom frukthagen og produksjonslokalet er det mye å lære om ”Sider frå Hardanger”, og du får selvfølgelig smake på forskjellige eplejuice og sidersorter.

Du kan lese en stor reportasje om Ulvik Frukt & Cideri og Frukt- og Siderruta i Horeca nummer 3 2011

Les mer på Hakastadsider.no

"
Powered by Labrador CMS