Et VM-virvar!

Hva er egentlig VM i kokkekunst? Det kåres VM-vinnere i kokkekunst flere ganger i året – i forskjellige konkurranser.

Publisert

Lederartikkelen er hentet fra Horeca 5/2014 - Skriv inn kommentarer nederst på siden.

Den ene gangen er det Bocuse d’Or som gjelder. Da omtales vinneren der som verdensmester. Noen måneder senere er det vinneren av Global Chef Challenge som er VM-vinneren. Er det noe rart folk blir forvirret?

Faktum er at det ikke finnes noe mesterskap med betegnelsen VM i kokkekunst. Det nærmeste vi kommer et VM er nok Bocuse d’Or i Lyon, som arrangeres annet hvert år, men heller ikke dette mesterskapet har status som VM. Men det regnes som et uoffisielt VM. Global Chef Challenge, som arrangeres i forbindelse med WACS (verdenskongressen for kokker), blir ofte omtalt som et offisielt VM.

Nylig vant Christopher Davidsen den anerkjente konkurransen Global Chef Challenge, og det ble raskt konkludert med at han var VM-vinner. Betyr det da at alle norske Bocuse d’Or-vinnere ikke kan omtale seg selv om VM-vinnere, noe de definitivt gjør på sine restauranters hjemmesider?

Jeg skjønner at folk blir forvirret, både når det gjelder «VM» og «NM». Det er et virvar av kokkekonkurranser, både nasjonalt og internasjonalt. Jeg tror at knapt næringen selv har oversikt og vet hva som gjelder, men hva tror da menigmann som sitter og ser på TV – som får høre i en sammenheng at Bocuse d’Or er VM og noen måneder senere får høre at Global Chef Challenge er VM?

– Bocuse d’Or er verdens viktigste kokkekonkurranse, fastslår Eyvind Hellstrøm.

Også i Norge arrangeres det en rekke forskjellige kokkekonkurranser. De som raskt kan blandes sammen er Årets Kokk og NM i kokkekunst. NM i kokkekunst arrangeres hvert år, Årets Kokk arrangeres sjeldnere.

Vinneren av sistnevnte blir Norges Bocuse d’Ordeltaker de to kommende årene, og har blant kokkene høyere status enn NM i kokkekunst. – Det blir som å kjøre folkevogn kontra Rolls Royce, sa en kokk en gang til meg – da jeg ba ham beskrive forskjellen på NM i kokkekunst og Årets Kokk.

Men det er i NM vinneren får Kongepokalen…

Morten HoltRedaktør

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS