Honnør til kokkene

Jeg er lei skrikende og kjeftende kokker i TV-ruta. Er det slik vi ønsker at yrket skal fremstå?

Publisert

Lederartikkelen er hentet fra Horeca 1/2014 - Skriv inn kommentarer nederst på siden.

Jeg synes det derfor er på sin plass å gi de 10 kokkene i Kokkenes Kamp all honnør etter forvinterens sendinger.

Serien har fremstått som et nytt og interessant «realitykonsept », der vi har sluppet kjeftingen og kranglingen. Jammen gikk det ikke an å lage en severdig realityserie uten intriger også! I løpet av et par måneder ble vi bedre kjent med flere av landets beste kokker. Deltakerne har hele veien stått frem som joviale, hyggelige, blide og fremfor alt – dyktige i faget.

De siste årene har rekrutteringen til kokkeyrket dalt dramatisk. Færre og færre søker seg til kokkelinjene. Har det noemed hvordan de unge ser hvordan kokker blir behandlet på TV? Gidder de å utsette seg for den unødvendige kjeftingen? Blir de bedre kokker av det? Hadde det ikke i stedet vært bedre med konstruktiv og saklig kritikk, fremfor overhøvling?

– Jeg etterlyser kokker som er gode rollemodeller og ikke brølende, bannende og svært lite tiltalende personer. Tiden for tyranner på kjøkkenet er over. Vi voksne kokker skal inspirere ungdom til å ta kokkeutdannelse. Nå er det trygge rammer og gode manerer som gjelder, noe som vil skape trygghet for unge som ønsker seg inn i faget vårt, uttalte Bent Stiansen for en tid tilbake.

«Vi merker en tydelig nedgang hos oss, og opplever dette som en sak av nasjonal interesse», melder Opplæringskontoret Brimikjøken, der Arne Brimi er sentral. Han er alvorlig bekymret for fremtiden – hvis utviklingen fortsetter. Norge har i løpet av de siste 25 årene sakte, men sikkert, bygd seg opp som en kokkenasjon i verdenstoppen. Hva vil skje hvis stadig færre unge fatter interesse for faget?

Vi tror at Kokkenes Kamp ga et annet inntrykk av dagens kokker enn det vi er vant med. Kanskje var det et også positivt puff for at rekrutteringen igjen skal ta seg opp?

Vi sees på Smak 2014!

Morten HoltRedaktør

Powered by Labrador CMS