Eyvind Hellstrøm nett5
Eyvind Hellstrøm nett5

Jo da, Bocuse d`Or har stor reklameeffekt

I det siste har flere medier, deriblant Horecanytt, referert reklamemannen Ingebrigt Steen Jensen, der han vurderer effekten av Bocuse d'Or i Stavanger som svært liten. Dette er president i Bocuse d'Or Europe, Eyvind Hellstrøm helt uenig i.

Publisert

Les også: - Overvurdert Bocuse d´Or effekt?

Les også: Regjeringen satser 1,5 millioner på Bocuse d´Or

"Norge og Stavanger blir historisk. Kanskje ikke hos Ingebrigt Steen Jensen som denne gang burde tatt et par telefoner før han åpnet munnen.

For vi som driver med kulinariske kunststykker, vet at Bocuse d'Or Europe blir et historisk arrangement.

Det er utrolig at Steen Jensen kan påstå at Stavanger ikke vil merke noen effekt av at de har EM i kokkekunst i sommer. Det må være mot bedre vitende at han sier dette.

Jeg tror kanskje at Steen Jensen kan være gått ut på dato, eller så må han kjøles ned for å få rett konsistens på hjernecellene. Her er forklaringen.

Stavanger blir historisk av den enkle grunn at byen er først ut. Dette blir første gang det arrangeres et EM i kokkekunst, Bocuse d'Or Europe. Det vil for alltid være en sannhet i Bocuse d'Or historien, og mateliten i Europa vil huske det.

I tillegg skal det nevnes at det ikke er noen tilfeldighet at det nettopp er Norge og Stavanger som huser dette gedigne matarrangementet. Mer om det snart.

Stavanger kommer til å bli lagt merke til ute i Europa, og kommer til å bli husket. Det er fordi det er ventet at 200 journalister fra Norge og hele Europa kommer for å dekke Europamesterskapet i kokkekunst, Bocuse d'Or Europe i Stavanger 30. juni - 2. juli.

Deltagerne kommer fra 20 land. Hvilken markedsverdi dette har er umulig å måle, men alle som jobber med kommunikasjon vet at redaksjonell omtale er uvurderlig. Kokkene er trendsettere og vil la det gå gjetord om de norske råvarene. Verdien av arrangementet kan gi ringvirkninger verdt millioner.

Det har de skjønt i Stavanger. Allerede nå vet vi som planlegger dette at det er, og vil være mange godbiter for pressen under arrangementet. Europas beste kokker kommer til Stavanger disse dagene.

Ikke bare for å lage og smake på god mat laget av førsteklasses norske råvarer, men for å dele med seg av det som skjer. Jeg må si at det er forunderlig at Steen Jensen avviser dette før han har sett noe som helst. Han er når som helst invitert innom Bagatelle for å få vite mer, og for å høre hvilken slagkraftig og interessant organisasjon Bocuse d'Or Europe er.

Vi som jobber i denne organisasjonen merker enorm interesse utenfor landets grenser for det som skal skje i Stavanger.

Det at kokke EM er lagt til Stavanger, når arrangementet skal gå av stabelen for første gang, er ikke tilfeldig. Stavanger har jobbet langsiktig og strategisk for å bli Norges matsentrum. Denne årelange innsatsen blir nå belønnet, og det av Europas matelite, med 82 år gamle Paul Bocuse i spissen.

Det at Stavanger som matregion over år har satset og jobbet strategisk for å posisjonere seg, og det at byen får dette kjempearrangementet viser at Stavangerregionen har gjort mye rett.

Det begynte med Hotellhøyskolen, nå som en del av Universitetet i Stavanger, som med sitt sterke fagmiljø og sine visjonære gründere fått matkultur, service og gjestfrihet opp på agendaen og har løftet hele landet. Gastronomisk Institutt i Stavanger har inspirert kokker til å yte sitt ytterste, og kokker fra hele landet, ja også internasjonalt, har kommet for å se og lære.

Stiftelsen Norsk Matkultur med Harald Osa i spissen driver stoltheten fremover og gjør at norske kokker får eierforhold til egne råvarer og egne tradisjoner. Om kort tid blir Centre of expertise Culinology åpnet i Stavanger, der vil det matfaglige miljøet i Norge stå samlet i en slagkraftig enhet med kunnskap uten sidestykke her i landet. Det er den samme innsats og ånd som har gitt oljebyen status som Europeisk kulturhovedstad 2008.

Blant folk flest i Stavanger, og ellers i landet, har dette blitt folkelig gjennom Gladmatfestivalen som hver sommer i ti år har skapt entusiasme og glede over mat. Folk har fått øynene opp for kvalitet og matmuligheter, noe som igjen har gitt restaurantnæringen livsgrunnlag og gjester som vet hva de vil ha når de er ute og spiser.

Det er ikke tilfeldig at Stavanger har noen av landets beste restaurant- og vin miljøer utenfor hovedstaden. NKL, Norges Kokke Laug har hovedkontor i Stavanger. Rogaland er selve matfatet i Norge, for eksempel kommer 80 prosent av landets tomatproduksjon fra dette fylket. Årsaken til at tre kokker fra Norge har gått til topps i Bocuse d'Or er mye Stavangerområdets fortjeneste. Og den lokale stjernekokken som vant i Lyon, Charles Tjessem, serverer daglig sine retter til de som vil spise hos ham i Sandnes, 10 minutter sør for Stavanger sentrum.

Bare folks visjoner og innsats vil vise hvor dette vil føre fremover. Stavanger blir historisk gjennom å arrangere det første Europamesterskapet i kokkekunst i sommer. Når byen benytter sjansen til å samle det matfaglige Europa til konferansen Food for the Future samtidig med både mesterskapet og storhusholdningsmessen Buffet, blir dette en samling som virkelig vil vise regionens tyngde som matmiljø og evne til å få ting til. Stavanger blir historisk. Mat-Europa vil for alltid huske hvor dette skjedde.

Stolthetsfølelsen og inspirasjonen denne vitamininnsprøytningen som kokke-EM gir, blir en mulighet for å posisjonere seg uten sidestykke. Utenfor landets grenser vil ikke bare det kulinariske, men også andre sider av Rogaland og Norge bli satt på kartet. For meg er det ikke utenkelig, ja faktisk svært sannsynlig, at Stavanger regionen blir matglade Europeeres inngang til Norge, the fjords and the food. Stavanger blir Norges svar på Lyon. Jeg håper Ingebrigt Steen Jensen også ser mulighetene her.

Velkommen til Stavanger!"

Eyvind Hellstrøm

President Bocuse d'Or Europe

"

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS