Horecaomslag 07 10 NETT
Horecaomslag 07 10 NETT

Ølets harde kamp

Det er liten tvil om at ølet har tapt kampen mot vin og sprit de senere årene. Nå vil bryggeribransjen på banen igjen, og det virker som om de tar kampen seriøst. Med Petter Nome som frontfigur skal humledrikken frem i lyset igjen – ikke som ei kasse pils, bare som halvliter’n i puben eller tørsteslukkeren, men også som spesielt anvendelig drikkevariant til mat.

Publisert

Men det er, som Petter Nome sier i portrettet i denne utgaven, en lang vei å gå. Gjennom mange år har vinbransjen vært flinke til å markedsføre produktene sine, samtidig som det har vært in å drikke vin.Også for mannfolk. Det har gått på bekostning av ølsalget.Derfor går Nome i bresjen som direktør i Bryggeri- og Drikkevareforeningen for å slåss ølets sak med glede og stolthet overfor kokkemiljøer, restaurantbransjen, reiselivet og beslutningstakerne.

De siste årene har det kommet stadig flere nye spennende mikrobryggerier her til lands. Som skaper lokal identitet og verdiskapning, og som viderefører en mange tusen år lang tradisjon.

Alle lager spennende varianter av drikken mange av oss ble kjent med for noen år tilbake – før vinens inntog i Norge. Men da helst i form av pils, export og bayer.

Nå finnes det så mange andre spennende varianter å velge mellom. Mange av dem er svært så velegnet til mat. Flere av dem brukes igjen som sentral ingrediens når nydelige matretter skal tilberedes.

Øl inneholder ikke tanniner, og svært sjeldent syre. Det gjør øl til et utmerket følge til de fleste matretter.

I dette nummeret kan du lese om ølets anvendelighet, om flere bryggerier og en rekke spennende varianter som nå er tilgjengelig.

Petter Nome er rimelig oppgitt over myndighetenes alkoholpolitikk. Nå ligger han i strid med Helsedirektoratet om retten til å drive produktinformasjon om øl på internett.

– Utenlandske vin- og spritgiganter er ett tastetrykk unna, og Vinmonopolet får informere om sine produkter på nett, i blader og brosjyrer. Men kortreist, godt norsk øl med langt mindre alkohol skal holdes hemmelig. Det er tragikomisk, sier han.

Vi er så enig.

Morten HoltRedaktør

Denne ledereartikkelen er hentet fra Horeca nummer 7 2010.

Bestill abonnement på Horeca her

- eller last ned bladet elektronisk her

"
Powered by Labrador CMS