Gjermun Kværna Bjelland Foto Tom Haga.jpg

Gjermund er OL-klar

Gjermund Kværna Bjelland fra Kongsberg har ikke bare ladet opp til Kokke-OL med å lage konfekt og sjokolade. Donald og dataspill er viktig for å koble av

Publisert

I fire år har Gjermund Bjelland svettet og trent med OL i kokkekunst Tyskland som mål. Det norske laget er regjerende verdensmestere fra Luxemburg i 2006 og regnes blant favorittene til OL-gullet.

Bjelland arbeider ved Sverres konditori i Oslo, sammen med Sverre Sætre som er konditor og som også er på det norske landslaget.

Gjermund Bjelland er såkalt commis på landslaget, det innebærer at han både lager søtt og salt. Det siste året har han brukt det meste av fritiden på Kokkelandslaget som har vært samlet nesten annenhver helg.

Lager søte kunstverk

– Tiden på landslaget har gjort meg bedre. Jeg er blitt mer kreativ og flinkere på det estetiske. Og jeg har fått mange nye gode venner og kolleger, sier Bjelland.

Kaldmaten, og ikke minst dessertene og konfektene, er rene kunstverk som krever både kreativitet og streng kontroll av hender og fingre.

– Jeg er tålmodig, og jeg har stødige hender. Det er helt nødvendig i denne jobben. Og så har jeg blitt ganske dyktig til å lage rimelig tynn sjokolade.

Med en krevende jobb på dagtid, og ikke minst lange landslagssamlinger, er det viktig å slappe av med noe helt annet på fritiden, mener Gjermund.

– Jeg har lest en haug med Donald-blader i det siste. Og så kobler jeg av med gode filmer og Playstation-spillet Guitar Hero.

Krevende

Kokkelandslaget består av 11 dyktige kokker under ledelse av Sven Erik Renaa.

– Alle utøverne på laget er kvalitetsbevisste, innovative og lagspillere. De utfyller hverandre og har samme konkurranseinstinkt som andre idrettsutøvere, sier Renaa.

Kokke-OL er den mest prestisjefylte matkonkurransen i verden, og lagene får to hovedoppgaver.

De skal lage en tre-retters meny med varm mat som skal serveres til 110 gjester.

Kaldmaten presenteres som en ustilling på et bord, med tilhørende dekorasjoner. På det norske bordet er det design med høstdekorasjoner av blant annet mose og trær, lydeffekter og en ’’høsthimmel’’ over. Et team av designere har laget dette.

– Dette er uten tvil den mest tidkrevende oppgaven. Alt skal være pinlig nøyaktig og krever skikkelig konsentrasjon, sier Renaa.

Konkurransen starter 20. oktober med kaldmat, 22. oktober er det varmmat, og premieutdelingen er dagen etter. Laget reiser til Tyskland uken før og har en egen restaurant i Erfurt til rådighet for å gjøre de siste forberedelser.

Kilde: Newswire

Powered by Labrador CMS