Kaffekopp nett

Nordmenn skal lære verden å lage kaffe

Kaffeturistene strømmer til Oslo og baristaer fra hele verden kommer hit for å lære bryggekunsten. Nå tar Norsk Kaffeinformasjon turen til India for å lære bort kunstformen under en internasjonal kaffemesse.

Publisert

Illustrasjonsfoto

Nordmenn har lenge vært i verdenstoppen i kaffedrikking og Oslo har befestet seg som én av verdens kaffehovedsteder. Derfor var 50-årsjubilanten Norsk Kaffeinformasjon et naturlig valg da det globale bransjetreffet India International Coffee Festival trengte noen til å gjennomføre en workshop under temaet Perfect Brewing.

– Like enkelt å lage dårlig kaffe…

– Det er så enkelt å lage god kaffe, men dessverre like enkelt å lage dårlig kaffe. For å bidra til å bygge kvalitetskonsum i India tar vi med oss det vi startet med i Norge for 50 år siden: Måleskje og manuell filterholder, sier Marit Lynes, informasjonssjef i Norsk Kaffeinformasjon.

Kaffe i bøtter og spann

Vel drikker vi mye kaffe, men det er altså ikke slik at vi bare bøtter ned helt ukritisk.

– Vi mener den norske nøkkelen til suksess når det gjelder kaffekonsum er kompromissløs satsing på kvalitet i både valg av kaffebønner og i t ilbereding, sier Lynes.

De siste par årene har kaffens helsebringende virkninger blitt mer kjent blant folk flest. Kaffe inneholder viktige antioksidanter og mye tyder på at den blant annet kan beskytte mot Alzheimers, diabetes type 2 og skrumplever.

Vinsporet

Hovedbudskapet til Lynes er å opprettholde kvaliteten fra bønne til kopp gjennom økt fokus på riktig oppbevaring og tilberedning. Hun understreker at kaffe ikke bare er kaffe, og vil formidle kunnskap om kaffens opprinnelsessted og smaksprofil.

– Dette er det vi kaller for "vinsporet". Med filterkaffe, lysere brenning og riktig dosering får vi lettere fram de spennende aspektene ved kaffen. Dette kan legge grunnlaget for økt interesse og dermed også et høyere konsum i produsentland som tradisjonelt brenner for mørkt, maler kaffen feil og doserer for lite, forteller Lynes.

Kaffekurs

I dag er kaffekurs blitt det nye vinkurset. Kjennere ønsker kaffe som er sporbar og som gjerne gir en distinkt smaksopplevelse. Kaffen tar blant annet smak av jordsmonn, klimaforhold og prosessmetoder, noe som gjør det naturlig å snakke om og beskrive kaffe på samme måte som vin. – Oslos beste kaffebarer er blitt kjent for å lage ypperlig kaffe, og det kommer stadig flere kaffeturister hit, forteller Lynes.

– Oslo er for kaffe hva San Sebastian eller København er for mat: Det er dit du drar for å bli bergtatt, skrev nylig Oliver Strand, kaffeskribent i New York Times, ifølge Dagens Næringslivs magasin D2.

Slik får du god kaffe

Bruk helt rent utstyr

Bruk friskt, kaldt vann.

Bruk riktig malingsgrad i forhold til tilberedningsmetode.

Kaffe er en ferskvare. Når posen er åpnet bør den brukes i løpet av en ukes tid.

Bruk riktig mengde kaffe. Til filtermalt kaffe anbefaler vi gjerne 60-70 gram per liter vann. Det gir en fyldig kaffe. Måleskjeer får du gratis i de fleste dagligvarebutikker.

Server kaffen nylaget.

Husk at tilberedningstid og temperatur er avgjørende;

(Kilde: Norsk Kaffeinformasjon, kaffe.no)

Pressenytt

Vil du holde deg oppdatert i horecabransjen?

Bestill et abonnement på magasinet Horeca i dag

Åtte ganger i året byr vi på masse nyttig og interessant fagstoff for deg som arbeider på alle nivåer i horecabransjen. I sin 43. årgang er Horeca den beste kanalen til bransjen gjennom magasinets systematiske og grundige dekning av hovedmålgruppene:

• hoteller, kurs-/konferanse- og andre overnattingsbedrifter

• restauranter

• barer og puber

• utesteder

• kafeer

• contract catering

• kantiner

• institusjoner

Bestill abonnement på magasinet Horeca her

Hold deg også oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev, som blir sendt ut 1-2 ganger hver eneste uke.

Meld deg på gratis nyhetsbrev her

"
Powered by Labrador CMS