VinnereNMkonditorkunst2011

Patrick Dufaud tok NM-gullet

Under stormende applaus mottok Patrick Dufaud førstepremien under NM i konditorkunst på Lillestrøm tirsdag ettermiddag. I hard konkurranse med fem andre, dyktige konditorer trakk han til slutt det lengste strået i juryen. Annemari Erlbeck ble nummer to, mens Morten Carlson ble bronsevinner.

Publisert

Både dommer Eivind Hellstrøm, vinner Patrick Dufaud og hans to døtre Emma Louise og Anna Sophie (på armen) hadde all mulig grunn til å smile etter seieren. FOTO: VEST VIND MEDIA.

Petter Nome var konferansier under arrangementet som var meget godt besøkt på Smak 2011. Her kunne både Anders Vangen i BKLF og president Garman Bore begge gledesstrålende konstatere at det i aller høyeste grad ikke var noe å utsette på kvaliteten hos de seks deltagerne: Line Tonerud Johansen, Annemari Erlbeck, Morten Carlson, Mats-Erland Jensen, Hege Andersen Høgstø og Patrick Dufaud.

Patrick Dufaud vant NM i konditorkunst 2011. Her er han i aksjon under konkurransen tirsdag. (Foto: Morten Holt)

Erlbeck på andre, Carlson på tredje

Morten Carlson tok tredjepremien på 3000 kroner, diplom, blomster og mye heder. 2009-vinneren Annemari Erlbeck, tok andreprisen på 10 000 kroner og deretter var det klart for de fleste at det måtte bli Patrick Dufaud som ville få førstepremien på 20 000 kroner samt et utenlandsopphold der han skal stifte bekjentskap med – og lære av – andre, ypperlige konditorer.

Hoveddommer, mesterkokk i verdensklasse og tv-kjendis Eivind Hellstrøm var mektig imponert over nivået hos konkurrentene på NM i konditorkunst. – Ja, jeg hadde aldri trodd det skulle være et nivå som dette. Og vinneren, Patrick Dufaud, kan helt sikkert gjøre det bra i VM sammen med et team sammensatt av andre, dyktige konditorer, sier han.

- Streng og kresen

Vinneren av forrige NM (2009), Annemari Erlbeck, ble denne gang nummer to. (Foto: Morten Holt)

– Jeg er både streng og kresen og jeg hadde ikke forestilt meg at denne konkurransen skulle være på dette nivået. Det er fordi konditorfaget har ligget i skyggen av kokkefaget, men nå er det håp om at vi har en utvikling på gang. Det var virkelig imponerende å se hva de presterte – på alle nivå i forhold til det tema som lå i konkurransen – ikke minst det artistiske i sjokoladearbeidet.

– Det er snakk om at vinneren skal gå til VM?

– Ja, og jeg mener vinneren her bør gå til VM i Lyon. Det som bør være konsekvensen av denne konkurransen er at Norge bør kunne stille et lag i Lyon på tre personer. Det har ikke Norge klart tidligere. Men nå må det gå med Sverre Sætre og en tredje deltager, sa en opprømt Hellstrøm like etter at vinneren var kåret.

Til VM

– Hellstrøm skryter uhemmet av deg og sier du vil kunne gjøre det bra også i VM? Hva sier du til det?

Patrick Dufaud smiler, men rister samtidig litt på hodet:

Morten Carlson ble bronsevinner i NM i konditorkunst 2011. (Foto: Morten Holt)

– For meg var dette bare moro å gjøre og VM tenker jeg ikke på i det hele tatt. Jeg tror det er mange med meg som eventuelt kan kjøre på og delta i VM for Norge, sier 40-åringen.

– Jeg er 40, men jeg er som et barn! Jeg liker å gjøre en jobb og en kreasjon. Det er moro og det er det viktigste. Jeg legger sjelen min ned i det.

– Du kaller kunstverket ditt ”Fødsel” – hvorfor det?

Saken fortsetter under bildet

Line Tonerud Johansen var en av finalistene i NM i konditorkunst, som ble arrangert på Smak 2011s første dag. (Foto: Morten Holt)

– Det er et tema jeg er fascinert av. Som du ser er det et egg her.

– Hvordan i all verden klarer du å få det til?

– Det er bare å trene. Så er det selvsagt litt teknikk i tillegg, sier han smilende.

Powered by Labrador CMS